today-is-a-good-day
20.8 C
Athens

Γ.Οικονόμου: Την επόμενη εβδομάδα στη Βουλή τροπολογία για τα μονοκλωνικά αντισώματα

«Δεν είμαστε μπροστά σε lockdown, δεν υπάρχει στην ατζέντα της κυβέρνησης και στην προοπτική στο να πάμε σε lockdown σαν αυτά που είχαμε συνηθίσει στο παρελθόν. Κατά καιρούς όπου διαπιστώνεται αύξηση σε κρίσιμα μεγέθη της πανδημίας επιβάλλονται κάποια μέτρα. Δεν βρισκόμαστε εκεί αυτή τη στιγμή στη Θεσσαλονίκη» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου απαντώντας σε ερωτήσεις κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

«Αυτό που κάναμε ήταν να επισημάνουμε να επιταχυνθούν οι εμβολιασμοί. Γίνανε οι απαραίτητες συσκέψεις και συνεργασίες με τους υγειονομικούς για το σύστημα υγείας και αυτή είναι μια προσπάθεια που η κυβέρνηση θα συνεχίσει το επόμενο διάστημα να επισκέπτεται περιοχές, κυρίως εκεί που τα επίπεδα εμβολιασμού είναι χαμηλά και χρειάζεται μια περαιτέρω δραστηριοποίηση και εγρήγορση για να αυξήσουμε τα ποσοστά» πρόσθεσε.

Σε ότι αφορά τα σχολεία είπε ότι η πεποίθηση και ο στόχος της κυβέρνησης είναι να μείνουν ανοικτά και τα παιδιά να κάνουν μάθημα στις αίθουσες και αυτό όπως σημείωσε βασίζεται σε ένα μελετημένο σχέδιο που έχει εκπονηθεί με βάση και τις οδηγίες των ειδικών. «Αυτό το σχέδιο βασίζεται στο εμβόλιο και τον συχνό έλεγχο και είναι ένα σχέδιο που παρέχει τις εγγυήσεις να παραμείνουν οι αίθουσες ανοικτές» είπε.

Επίσης επισήμανε ότι δεν υπάρχει για την κυβέρνηση άλλο μοτίβο από τη δια ζώσης λειτουργία των πανεπιστημίων. «Υπάρχει πλαίσιο μέτρων. Δεν υπάρχει άλλο μοτίβο, παρά η παρουσία των φοιτητών εκεί» είπε υπογραμμίζοντας ότι «η πανεπιστημιακή κοινότητα ασπάζεται αυτήν την ανάγκη».

Αναφερόμενος στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις είπε ότι είναι η ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας και στις πόλεις, τις κωμοπόλεις και τα χωριά μας αποτελούν το βασικό κομμάτι του παραγωγικού ιστού. «Η κυβέρνηση με τις πολιτικές της από την αρχή κατεξοχήν στηρίζει αυτή την επιχειρηματικότητα με συγκεκριμένες κινήσεις, όπως η μείωση των φορολογικών συντελεστών και ασφαλιστικών εισφορών με την έκπτωση ενοικίου, τις επιστρεπτέες προκαταβολές που περίπου το μισό τους είναι μη επιστρεπτέες και άλλα μέτρα στήριξης όχι μόνο την περίοδο της πανδημία αλλά και πριν» είπε.

«Η πολιτική μας είναι κατεξοχήν μια πολιτική που στηρίζει την μεσαία επιχειρηματικότητα για να την ενισχύσει και να την κάνει πιο ανθεκτική. Της δίνει κίνητρα έτσι ώστε μέσα από συγχωνεύσεις να μπορέσουν να διευρύνουν την εμβέλεια τους, να διευρύνουν την πελατεία τους, την αγοραστική τους στόχευση, να μπορούν να έχουν ευκολότερη πρόσβαση σε χρηματοδοτικά εργαλεία και να σταθούν απέναντι στον ανταγωνισμό που πλέον δεν είναι τοπικός, δεν είναι καν εθνικός, πολλές φορές ξεπερνάει και τα όρια αυτά» συμπλήρωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Επιπλέον υπογράμμισε: «επειδή θέλουμε αυτή την επιχειρηματικότητα, επειδή δεν θέλουμε λουκέτα, επειδή δεν θέλουμε ανθρώπους που θα δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους κινούμαστε σε αυτούς τους άξονες: Στηρίζουμε με συγκεκριμένα μέτρα την επιβίωση των επιχειρήσεων αυτών, βγάλαμε από τις πλάτες τους βάρη που είχε φορτώσει η προηγούμενη κυβέρνηση σε ότι αφορά το φορολογικό το ασφαλιστικό, την περίοδο της πανδημίας σταθήκαμε στο πλευρό τους που και οι ίδιοι αναγνωρίζουν και που αποτυπώνεται και στην επαναλειτουργία τους και στο γεγονός ότι έχουμε παραπάνω επιχειρήσεις , δίνουμε κίνητρα ώστε να βρουν πεδίο και μοντέλο συνεργασίας, για να δυναμώσουν και προς όφελός τους και προς όφελος των τοπικών οικονομιών».

«Στοχεύουμε στη στήριξη ώστε να αποκτήσουν ικανό και κρίσιμο μέγεθος το οποίο είναι απαραίτητο παντού, στο λιανεμπόριο στους επαγγελματίες και την αγροτική παραγωγή για να ανταπεξέλθουν στις συνθήκες ανταγωνισμού του σήμερα» σημείωσε.

Σε ερώτηση για τα μονοκλωνικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αφού είπε ότι μόλις προχθές δόθηκε η έγκριση από ευρωπαϊκό οργανισμό για την χρήση των μονοκλωνικών και ετοιμάζεται τροπολογία από το υπουργείο που θα έρθει άμεσα, την επόμενη εβδομάδα, η οποία θα επιτρέψει στη χώρα την προμήθειά τους τόνισε «Οφείλουμε να μην ξεχνάμε ότι πίσω από αυτή την ιστορία των μονοκλωνικών, που έσπευσε χθες να αξιοποιήσει το σύνολο της αντιπολίτευσης, κρύβονταν η προσπάθεια διαφόρων να δημιουργήσουν θέματα και αμφιβολίες σε ότι αφορά τον εμβολιασμό. Είναι δύο τελείως διαφορετικά πράγματα. Το εμβόλιο είναι το βασικό εργαλείο για να θωρακιστούμε απέναντι στη νόσο».

Για την υπόθεση με την e-food και τον νόμο του υπουργείου εργασίας ο κ. Οικονόμου τόνισε «Ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει ένα καθεστώς και σήμερα ισχυρίζεται ότι θα φέρει τροπολογία που θα παρεμβαίνει σε αυτό, το οποίο ίσχυε επί των ημερών του και τότε που είχε τη δυνατότητα και την δύναμη δεν το έθιξε καθόλου. Τότε οι εργαζόμενοι σε αυτό το χώρο ήταν αόρατοι, σήμερα ξαφνικά έγιναν ορατοί» και σημείωσε ότι ο νόμος αποκρυσταλλώνει τις προϋποθέσεις για να είναι καθαρές οι σχέσεις εργασιακής απασχόλησης των εργαζόμενων με τις εταιρείες.

«Είναι ένας νόμος που δίνει δυνατότητες με πολύ συγκεκριμένες προϋποθέσεις για να μην γίνεται ο εργαζόμενος αντικείμενο εκμετάλλευσης από την εταιρεία. Αυτό είναι το βασικό και ο νόμος αυτός ισχύει σε όλη σχεδόν την Ευρώπη» είπε και πρόσθεσε «Επίσης υποχρεώνει τις εταιρείες να δίνουν εξοπλισμό στους εργαζόμενους, τους δίνει το δικαίωμα να συνδικαλίζονται και να έχουν δικαιώματα και στην απεργία. Αυτός ο νόμος είναι ένα εργασιακό περιβάλλον μέσα στο οποίο μια αντίστοιχη εταιρεία μόλις προχθές ανακοίνωσε ότι θα κάνει 500 προσλήψεις μέχρι το τέλος του 2021 και μάλιστα όλες με καθεστώς μισθωτής απασχόλησης. ‘Αρα που συνδέεται η αδικαιολόγητη και απαράδεκτη πρακτική της συγκεκριμένης εταιρείας, που ξεκίνησε όλο το θέμα, με το νομικό και θεσμικό πλαίσιο που υπάρχει;»

Για το ζήτημα του αρχιεπισκόπου Αμερικής, Ελπιδοφόρου, ο οποίος παρέστη στα εγκαίνια του αποκαλούμενου “Σπιτιού της Τουρκίας” στη Νέα Υόρκη, παρουσία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του Ερσίν Τατάρ ο κ. Οικονόμου είπε “Μας ενόχλησαν οι κινήσεις. Η κυβέρνηση εκφράζει τη δυσαρέσκειά της…», και σε ερώτηση για το ενδεχόμενο συνάντησης του πρωθυπουργού με τον αρχιεπίσκοπο Αμερικής είπε «Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού είναι υπό διαμόρφωση. Θα ενημερωθείτε έγκαιρα».

Τέλος σημείωσε ότι «η προκλητικότητα της Τουρκίας βρίσκεται στην ατζέντα των συνομιλιών του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Νέα Υόρκη, όπου αύριο θα μιλήσει στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Η εξωτερική μας πολιτική δεν αφήνει τίποτε αναπάντητο», ενώ διέψευσε ότι το τουρκικό πολεμικό σκάφος που παρενόχλησε το γαλλικών συμφερόντων ερευνητικό Nautical Geo έφτασε σε απόσταση 2,5 ναυτικών μιλίων από την Κρήτη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ