today-is-a-good-day
14.5 C
Athens

Γερμανία: Δύο στους τρεις ψηφοφόρους αναμένουν νίκη του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος και καγκελάριο τον Σολτς

Τα δύο τρίτα των Γερμανών θεωρούν ότι το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) θα κερδίσει τις εκλογές της Κυριακής και ότι ο υποψήφιός του, Όλαφ Σολτς, θα είναι ο επόμενος Καγκελάριος. Αντιθέτως, είναι πλέον πολύ περιορισμένο το ποσοστό εκείνων που πιστεύουν ότι η Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) μπορεί να είναι το πρώτο κόμμα ή ο Άρμιν Λάσετ να γίνει Καγκελάριος.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Forsa για λογαριασμό των τηλεοπτικών δικτύων RTL/ntv, το 66% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι το SPD θα αναδειχθεί νικητής από τις κάλπες της Κυριακής, ενώ το 67% εκτιμά ότι ο επόμενος Καγκελάριος θα είναι ο Όλαφ Σολτς. Από την άλλη πλευρά, μόλις το 18% των ψηφοφόρων θεωρεί ότι τις εκλογές θα κερδίσει τα CDU/CSU και ακόμη λιγότεροι, το 16%, ότι ο Άρμιν Λάσετ μπορεί να ηγηθεί μελλοντικής κυβέρνησης συνασπισμού.

Σε νίκη των Πρασίνων υπολογίζει μόλις το 4%, ενώ μόνο το 14% πιστεύει ότι η Αναλένα Μπέρμποκ έχει πιθανότητες να γίνει Καγκελάριος.

Σε ό,τι αφορά την πρόθεση ψήφου, το SPD παραμένει στο 25%, ενώ CDU/CSU κερδίζουν μία μονάδα και φθάνουν στο 22%. Οι Πράσινοι ακολουθούν με 17%, οι Φιλελεύθεροι (FDP) και η Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD) παραμένουν στο 11%, ενώ η Αριστερά στο 6%.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν ισχυρότερο κριτήριο για την επιλογή ψήφου αποτελεί το κόμμα ή ο επικεφαλής υποψήφιός του, το 55% δηλώνει ότι θεωρεί σημαντικότερο το κόμμα, το 5% το πρόσωπο του υποψηφίου και το 35% και τα δύο στοιχεία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ