today-is-a-good-day
19.5 C
Athens

ΔΝΤ: Η Κίνα έχει εργαλεία για να αποτρέψει το ενδεχόμενο τα προβλήματα της Evergrande να μετατραπούν σε συστημική κρίση

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σημείωσε χθες Τρίτη ότι «παρακολουθεί στενά» τις εξελίξεις γύρω από τον Evergrande, τον τεράστιο όμιλο του τομέα των ακινήτων στην Κίνα, πρόσθεσε ωστόσο ότι πιστεύει πως το Πεκίνο έχει στη διάθεσή του τα εργαλεία για να αποτρέψει το ενδεχόμενο τα προβλήματά του να πυροδοτήσουν «συστημική κρίση».

Η επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ, η Γκίτα Γκοπινάθ, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ότι ο τομέας των ακινήτων αντιπροσωπεύει μεγάλο μέρος της κινεζικής οικονομίας και υπογράμμισε πως η ενδεχόμενη πτώχευσή της θα μπορούσε να έχει μεγάλο αντίκτυπο στην οικονομική δραστηριότητα και στη χρηματοοικονομική σταθερότητα του ασιατικού γίγαντα.

«Παρακολουθούμε πολύ στενά τις εξελίξεις στην Κίνα», διαβεβαίωσε η κυρία Γκοπινάθ και τόνισε ότι κατ’ αυτή είναι ανάγκη να προωθηθούν μεταρρυθμίσεις σε επίπεδο εποπτείας και ρυθμιστικού πλαισίου για τον τομέα των ακινήτων, που βασίζεται σε τραπεζικό δανεισμό και την έκδοση ομολογιών. Σε κάθε περίπτωση πάντως «πιστεύουμε ακόμη ότι η Κίνα διαθέτει τα εργαλεία και το περιθώριο από τη σκοπιά της πολιτικής για να αποτρέψει το ενδεχόμενο αυτή να μετατραπεί σε συστημική κρίση», συμπλήρωσε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ