today-is-a-good-day
20 C
Athens

Το ταξίδι του Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ και τα επόμενα βήματα στα ελληνοτουρκικά

Ένα βήμα πιο κοντά στη συγκρότηση ενός «μετώπου» με τις χώρες της Νότιας Ευρώπης, με έντονο οικονομικό και γεωστρατηγικό αποτύπωμα, έκανε η Ελλάδα, με την πραγματοποίηση της επιτυχημένης συνόδου των Med9 στην Αθήνα. Μια σύνοδος που ενόχλησε σφόδρα τον Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος συνεχίζει τα «τερτίπια» σε διπλωματικό επίπεδο αλλά και στο πεδίο.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης έδωσε το στίγμα της EUMED 9 τονίζοντας: «Μέσα και από αυτή τη Σύνοδο έγινε φανερό ότι ο Πρωθυπουργός -με το προσωπικό του κύρος, τις διεθνείς του επαφές και την συνεχή του προσπάθεια- έχει κατορθώσει να αναβαθμίσει τον πολιτικό και γεωστρατηγικό ρόλο της Ελλάδας, υπερασπιζόμενος αποτελεσματικά τα εθνικά μας δίκαια και τις επιδιώξεις μας σε όλα τα επίπεδα».

Του Κώστα Πασίση

Στον απόηχο της Συνόδου το Μαξίμου εκπέμπει το μήνυμα ότι η στοχευμένη και εξωστρεφής εξωτερική πολιτική φέρνει απτά αποτελέσματα, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι η Ελλάδα «στήνει» στρατηγικές συμμαχίες με πολιτική, διπλωματική και οικονομική αξία…

Έχοντας ενισχύσει το κύρος της χώρας στο εξωτερικό, ο Έλληνας Πρωθυπουργός αναχωρεί αύριο για την Νέα Υόρκη όπου την Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου είναι προγραμματισμένη η ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Κατά την ομιλία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα τονίσει ότι η Τουρκία επιμένει στις προκλήσεις, την παραπληροφόρηση και την επιθετικότητα και ότι με τη στάση της υπονομεύει το Διεθνές Δίκαιο και απειλεί τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή της Αν. Μεσογείου.

Ταυτόχρονα, όμως θα στείλει και ένα αυστηρό μήνυμα στην Άγκυρα, ότι καμία πρόκληση δεν θα μείνει αναπάντητη σε περίπτωση που απειληθούν κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παρακαθήσει στο δείπνο που οργανώνει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ , με συγκεκριμένη ομάδα ηγετών, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η συνάντηση του με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, λόγω Κυπριακού.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ακόμη επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Ground Zero,

Στο διάστημα της παραμονής του στις ΗΠΑ ο Πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο και εκπροσώπους της ομογένειας.

Επιστρέφοντας από τη Νέα Υόρκη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μεταβεί στο Παρίσι για τα εγκαίνια της έκθεσης «Παρίσι-Αθήνα: Γέννηση της Σύγχρονης Ελλάδας» στο Μουσείο του Λούβρου.

Στη γαλλική πρωτεύουσα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει τετ α τετ με τον Εμανουέλ Μακρόν.

Ουδέν νεώτερον

Τη στιγμή που ετοιμάζεται το πρόγραμμα με τα ραντεβού του Έλληνα Πρωθυπουργού, η κυβέρνηση διέψευσε ότι υπάρχει συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος, για λόγους που μόνο ο ίδιος γνωρίζει, προανήγγελλε ότι θα δει τον κ. Μητσοτάκη.

Σύμφωνα με τα προγράμματα των δυο ηγετών, ο κ. Ερντογάν αναχωρεί από τις ΗΠΑ στις 22 Σεπτεμβρίου, ημερομηνία στην οποία μεταβαίνει στη Νέα Υόρκη ο κ. Μητσοτάκης.

Ωστόσο, χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι αν παραταθεί η παραμονή του Τούρκου προέδρου στη Νέα Υόρκη και υπάρξει αίτημα για συνάντηση, θα απαντηθεί θετικά.

Η ερμηνεία που έδωσε ο βουλευτής της ΝΔ Τάσος Χατζηβασίλειου για το ανύπαρκτο ραντεβού-τουλάχιστον μέχρι σήμερα- Μητσοτάκη- Ερντογάν είναι ότι ο τούρκος Πρόεδρος θέλει να δείξει στις ΗΠΑ ότι είναι οπαδός της διπλωματίας.

Να υπενθυμίσουμε πάντως, ότι ύστερα απο την συνάντηση των δυο ηγετών στις ΗΠΑ, τα πράγματα έγιναν χειρότερα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Μετα το «διάλειμμα» του καλοκαιριού η Τουρκία επέστρεψε στο δρόμο των προκλήσεων, υπενθυμίζοντας σε όλους ότι τα «μέτωπα» παραμένουν ανοικτά…

Μόλις χθες τουρκικά μαχητικά εισήλθαν οπλισμένα στον ελληνικό εναέριο χώρο, με συνέπεια να σημειωθούν και εμπλοκές με ελληνικά.

Την περασμένη εβδομάδα τουρκικά πολεμικά πλοία παρενόχλησαν το ερευνητικό πλοίο Nautical Geo που διεξάγει έρευνες σε περιοχή ανατολικά της Κρήτης. Στην προκειμένη περίπτωση η Άγκυρα ενεργοποίησε εκ νέου το παράνομο τουρικο-λιβυκό μνημόνιο, που αποτελεί εστία έντασης μεταξύ των δυο χωρών.

Παράλληλα η Τουρκία συνεχίζει την τακτική που ακολουθεί το τελευταίο διάστημα, με την τουρκική ακτοφυλακή να συνοδεύει αλιευτικά τα οποία με τη σειρά τους παρενοχλούν ελληνικά, εντός των χωρικών μας υδάτων.

Για το λόγο αυτό το ΥΠΕΞ προέβη σε έντονο διάβημα διαμαρτυρίας προς την Άγκυρα.

«Η παράνομη αλιεία εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων αποτελεί επίσης παραβίαση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, πέρα από το γεγονός ότι είναι ακόμα μια παραβίαση, εκ μέρους της Τουρκίας, του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας. Η Τουρκία, δυστυχώς, συνεχίζει ακάθεκτη την παραβατική της συμπεριφορά. Η ελληνική πλευρά, προσηλωμένη στην προάσπιση των δικαιωμάτων της που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο, δεν αφήνει καμία πρόκληση να μείνει αναπάντητη», τονίζεται.

Σχολιάζοντας τις τελευταίες προκλήσεις της Τουρκίας ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης μίλησε για τη μεγάλη ετοιμότητα της ελληνικής πλευράς να απαντήσει σε οποιαδήποτε πρόκληση. «Είμαστε πιο έτοιμοι από ποτέ να αντιμετωπίσουμε αυτή την ένταση. Η ελληνική πλευρά και στο πεδίο και στο κομμάτι της διεθνούς διπλωματίας έχει αποδείξει ότι έχει πολύ γρήγορα αντανακλαστικά», ανέφερε.

Μητσοτάκης – Ιμάμογλου

Συνάντηση στο Μαξίμου θα έχει σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Εκρέμ Ιμάμογλου και τον Κώστα Μπακογιάννη καθώς ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης πραγματοποιεί επίσκεψη στην Αθήνα στο πλαίσιο ανταπόδοσης της επίσκεψης του δημάρχου Αθηναίων στην Κωνσταντινούπολη τον περασμένο Μάιο.

Είναι μια συνάντηση με ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς ο Εκρέμ Ιμάμογλου λέγεται ότι θα διεκδικήσει την προεδρία της Τουρκίας, με αντίπαλο τον Ταγιπ Ερντογάν, όταν προκηρυχθούν εκλογές.

Στη συνέντευξη του στην «Καθημερινή», πάντως ο κ. Ιμάμογλου απέφυγε να ανοίξει τα χαρτιά του για το αν θα περάσει στην κεντρική πολιτική σκηνή.

Ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης έχει υψηλή δημοφιλία ενώ κέρδισε τον Μπιναλί Γιλντιρίμ ο οποίος υποστηριζόταν από τον Τούρκο Πρόεδρο για το αξίωμα του Δημάρχου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ