today-is-a-good-day
13.8 C
Athens

Μ.Ιατρίδη: Με ρεαλιστική και στοχευμένη οικονομική πολιτική η Ελλάδα βαδίζει μπροστά και κοιτά ψηλά

Παρά τις αδιαμφισβήτητες προκλήσεις που θέτει τα τελευταία δύο, περίπου, χρόνια η πανδημία στην οικονομία και την κοινωνία, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει δείξει αξιοσημείωτη προσήλωση τόσο στην τήρηση των προεκλογικών της δεσμεύσεων, όσο και την εφαρμογή μιας πολιτικής μείωσης φόρων και ενίσχυσης των πολιτών, των οικογενειών και των επιχειρήσεων.

Η προσήλωση αυτή εκφράστηκε για μια ακόμα φορά, με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο, από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στην Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια με την εξειδίκευση των μέτρων από τα συναρμόδια Υπουργεία. Έτσι, η πολιτική της μείωσης των φόρων, που είχε ξεκινήσει να υλοποιείται πριν την πανδημία, συνεχίζει και αποτελεί μια από τις βασικές προτεραιότητες της Κυβέρνησης, εν μέσω της πανδημίας.

Γράφει η Μίκα Ιατρίδη*

Η πολιτική αυτή ενισχύεται και από το γεγονός ότι η οικονομία της χώρας μας έχει αντέξει και, μάλιστα, όλα τα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν ότι βρίσκεται σε τροχιά ισχυρής δυναμικής ανάπτυξης, που εκτιμάται ότι σε ετήσια βάση θα φτάσει στο 5,9% και θα καλύψει πάνω από περίπου τα 3/4 της απώλειας του 2020. Η εξέλιξη αυτή, αναμφίβολα, δημιουργεί ένα θετικό κλίμα, το οποίο σε συνδυασμό με τη ρεαλιστική και στοχευμένη οικονομική πολιτική της Κυβέρνησης δημιουργεί και ένα αίσθημα αισιοδοξίας για ένα καλύτερο μέλλον για όλες και όλους.

Στο πλαίσιο αυτό, έχει υπάρξει σειρά μείωσης φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, η οποία έχει λάβει μόνιμο χαρακτήρα, κάτι που επιτρέπει στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις να κάνουν καλύτερο σχεδιασμό των οικονομικών τους. Συνοπτικά, οι παρεμβάσεις αφορούν στον ΕΝΦΙΑ, που μειώθηκε, μεσοσταθμικά κατά 22%, στον εισαγωγικό φορολογικό συντελεστή στα φυσικά πρόσωπα, που μειώθηκε από το 22% στο 9%, στο συντελεστή παρακράτησης φόρου για τα μερίσματα, που μειώθηκε από το 10% στο 5%, στην προκαταβολή φόρου για τα φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα, που μειώθηκε από το 100% στο 55%, και για τα νομικά πρόσωπα από το 100% στο 80% και στις ασφαλιστικές εισφορές που μειώθηκαν κατά 1+3 ποσοστιαίες μονάδες.

Με αυτόν τον τρόπο, η Κυβέρνηση έχει δημιουργήσει ένα κλίμα εμπιστοσύνης και, σε συνδυασμό με την εφαρμογή της οικονομικής της πολιτικής, μπορεί να θέσει περαιτέρω στόχους, που μπορούν να οδηγήσουν τη χώρα μας σε ακόμα καλύτερη τροχιά ανάπτυξης και προόδου με διάχυση του παραγόμενου πλούτου σε όλες και όλους. Συνεπώς, ο καθορισμός συγκεκριμένων και μετρήσιμων στόχων από την Κυβέρνηση, μπορεί να αποδειχθεί καθοριστικός για τα επόμενα χρόνια. Οι στόχοι αυτοί μπορούν να συνοψιστούν στα εξής:

Πρώτος στόχος είναι η επίτευξη υψηλών και διατηρήσιμων ρυθμών οικονομικής μεγέθυνσης, από εφέτος. Αυτό μπορεί να γίνει πράξη με τη διατήρηση της παρούσας οικονομικής πολιτικής και την ενίσχυση των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών με άμεσους και έμμεσους τρόπους.

Δεύτερος στόχος είναι η βελτίωση της σύνθεσης του Α.Ε.Π., με σημαντική αύξηση των επενδύσεων και των εξαγωγών. Αυτό ήδη υλοποιείται με την πολιτική της Κυβέρνησης, η οποία, για παράδειγμα, προωθεί τις επενδύσεις για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και προγράμματα ηλεκτροκίνησης, όπως στην Αστυπάλαια. Επιπλέον, μέσα από τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία που διατίθενται, όπως το Ταμείο Ανάκαμψης, προωθεί πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της πρωτογενούς παραγωγής, αλλά και της μεταποίησης, ενώ μελετώνται και οι δυνατότητες για περαιτέρω ανάπτυξη της βιομηχανικής παραγωγής και του τεχνολογικού τομέα.

Τρίτος στόχος είναι η έξοδος της χώρας από το καθεστώς της Ενισχυμένης Εποπτείας, εντός του 2022, κάτι το οποίο είναι εφικτό με δεδομένο τα νέα στοιχεία της οικονομίας και με την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει ομαλή εξέλιξη της πανδημίας.

Τέταρτος στόχος είναι η επίτευξη ρεαλιστικών πρωτογενών πλεονασμάτων, από το 2023. Στόχος εφικτός, με δεδομένο τους αναμενόμενους ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας για τα επόμενα δυο χρόνια.

Πέμπτος στόχος είναι η απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας, το 2023. Ήδη, η μελετημένη οικονομική πολιτική έχει βελτιώσει την εικόνα της χώρας μας στις διεθνείς αγορές, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι όσες φορές βγήκε η χώρα μας στις αγορές, τα αποτελέσματα ήταν πολύ θετικά.

Ο σχεδιασμός και η επίτευξη των στόχων αυτών, με συνεννόηση, συνεργασία, επιμονή και υπομονή θα εξασφαλίσουν τις απαραίτητες συνθήκες ώστε να δημιουργήσουμε μια ακόμα περισσότερο εξωστρεφή, δημιουργική και παραγωγική Ελλάδα, στην οποία οι πολίτες θα ζουν, θα δημιουργούν και θα μπορούν να αντιμετωπίζουν το μέλλον με αισιοδοξία.

*Βουλευτής Δωδεκανήσου της Ν.Δ. και Αναπληρώτρια Γενική Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ