today-is-a-good-day
17.6 C
Athens

Εγκαινιάστηκε, από τον Ν.Μηταράκη, η πρώτη κλειστή ελεγχόμενη δομή στην Σάμο

Με τη φράση, “η Σάμος σήμερα ησυχάζει και αφήνει πίσω της τις ντροπιαστικές σκηνές στο Βαθύ”, ξεκίνησε την ομιλία του ο Υπουργός Μετανάστευσης  και Ασύλου, Νότης Μηταράκης,  κατά τη διάρκεια της τελετής εγκαινίων της νέας κλειστής ελεγχόμενης δομής στη θέση Ζερβού, η οποία αποτελεί την πρώτη πανευρωπαϊκά.

“Υλοποιήσαμε – δήλωσε – όλες τις δεσμεύσεις μας. Εγκαινιάσαμε σήμερα τη νέα κλειστή  ελεγχόμενη δομή. Στις 30 του μήνα κλείνει οριστικά στο ΚΥΤ της ντροπής στο Βαθύ”. Ο κ.  Μηταράκης αναφέρθηκε στην πολύ μεγάλη μείωση των ροών που καταγράφηκε το 2021 φτάνοντας στο 91%, δηλαδή μόλις 117 μετανάστες πέρασαν τα τουρκικά σύνορα για να φτάσουν στο νησί.

“Η νέα δομή θα είναι χωρητικότητας 3.000 μεταναστών”, δήλωσε ο υπουργός προσθέτοντας ότι “λειτουργήσει αποτρεπτικά για τους διακινητές”.

Ο Υπουργός περιέγραψε ότι σε κάθε γειτονιά θα λειτουργούν χώροι άθλησης, αναψυχής, παιδικές χαρές, γήπεδα, κοινόχρηστα πλυντήρια, κουζίνες. “Η σημερινή εκδήλωση δεν σηματοδοτεί απλώς την κατάργηση του ΚΥΤ στο Βαθύ, αλλά συνολικά μία νέα περίοδο που έχει ως κύριο χαρακτηριστικό την συνεχή και δραστική μείωση στην πράξη των επιπτώσεων του μεταναστευτικού στις τοπικές κοινωνίες”, τόνισε μεταξύ άλλων στην ομιλία του ο Νότης Μηταράκης.

Τέλος να σημειώσουμε ότι η νέα δομή φιλοξενίας υπηκόων τρίτων χωρών στη Σάμο θα φιλοξενεί 1.560 άτομα σαν γενικό πληθυσμό, 240 ασυνόδευτα ανήλικα, 240 ευάλωτες ομάδες μονογονεϊκές οικογένειες γυναίκες και τέλος 960 στο ΠΡΟΚΕΚΑ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ