today-is-a-good-day
23.5 C
Athens

ΗΠΑ: Η αστυνομία ανησυχεί για βίαια επεισόδια στην αυριανή πορεία των υποστηρικτών του Τραμπ

Η αμερικανική αστυνομία προειδοποίησε σήμερα ότι απειλούνται βίαια επεισόδια στη διαδήλωση που οργανώνουν για αύριο Σάββατο οι υποστηρικτές του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στην Ουάσινγκτον και η Εθνοφρουρά έθεσε σε επιφυλακή 100 μέλη της ώστε να παράσχουν βοήθεια, εάν χρειαστεί.

Εκατοντάδες ακροδεξιοί διαδηλωτές αναμένεται να συρρεύσουν στην Ουάσινγκτον για τη διαδήλωση «Δικαιοσύνη για την 6 Ιανουαρίου». Με τον τρόπο αυτό θέλουν να εκφράσουν την υποστήριξή τους στους περίπου 600 ανθρώπους που έχουν συλληφθεί και κατηγορούνται για την εισβολή στο Καπιτώλιο, στην προσπάθειά τους να σταματήσουν την επικύρωση της νίκης του Τζο Μπάιντεν στις προεδρικές εκλογές.

Η αστυνομία έχει εντείνει τα μέτρα ασφαλείας γύρω από το Καπιτώλιο, καθώς είναι ακόμη νωπές οι μνήμες από την 6 Ιανουαρίου, όταν το πλήθος επιτέθηκε σε αστυνομικούς, έσπασε παράθυρα και μπήκε στο κτίριο, αναγκάζοντας βουλευτές, γερουσιαστές και τον τότε αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Μάικ Πενς να αναζητήσουν ασφαλές καταφύγιο.

Γύρω από το Καπιτώλιο ξαναστήθηκε ο φράχτης ασφαλείας που είχε αφαιρεθεί τον Ιούλιο.

Ο αρχηγός της αστυνομίας του Καπιτωλίου Τζ. Τόμας Μάνγκερ είπε σήμερα σε δημοσιογράφους ότι «υπήρξαν κάποιες απειλές βίας που σχετίζονται» με την αυριανή διαδήλωση. Η αστυνομία έχει οργανώσει ένα «σχέδιο» για να μην παρεκτραπεί η κινητοποίηση, πρόσθεσε.

Λίγο νωρίτερα, ο υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν έθεσε σε επιφυλακή 100 μέλη της Εθνοφρουράς ώστε να βοηθήσουν την αστυνομία να προστατεύσει το Καπιτώλιο, αν χρειαστεί.

Ο Μάνγκερ είπε ότι ένας από τους κινδύνους για τους οποίους προετοιμάζεται η αστυνομία είναι να σημειωθούν συγκρούσεις μεταξύ των υποστηρικτών του Τραμπ και αντιδιαδηλωτών.

Τα περισσότερα μέλη του Κογκρέσου δεν θα βρίσκονται στην Ουάσινγκτον αύριο Σάββατο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ