today-is-a-good-day
19.2 C
Athens

Η ακινησία στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και η σημερινή σύνοδος των Med 9

Τέλος το «διάλειμμα» του καλοκαιριού με την Τουρκία, ελέω της τουριστικής κίνησης των δυο χωρών. Η επιθετική ρητορική της Τουρκίας τις τελευταίες ημέρες, με αφορμή τις μεταναστευτικές ροές από το Αφγανιστάν, βαρύνει το κλίμα και δεν προοιωνίζει τίποτε καλό για τον επερχόμενο Χειμώνα…

Αυτή την περίοδο επικρατεί μια περίεργη «ακινησία» στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Οι δυο χώρες ανταλλάσσουν μηνύματα  σχεδόν μόνο μέσω των επίσημων δηλώσεων που γίνονται εκατέρωθεν.  Οι διερευνητικές επαφές έχουν «παγώσει» από τον περασμένο Μάρτιο όπου πραγματοποιήθηκαν για τελευταία φορά και έκτοτε δεν υπάρχει κάποια πληροφορία για συνέχιση τους.

Του Κώστα Πασίση

Επιπλέον δεν προβλέπεται καμία συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού με τον Τούρκο Πρόεδρο, στο πλαίσιο  της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Η επίσημη αιτιολογία είναι ότι δεν συμπίπτουν τα προγράμματα και οι ημερομηνίες των δυο ηγετών.

Στο συγκεκριμένο θέμα αναφέρθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου στη Θεσσαλονίκη ο όπου κληθείς να απαντήσει σε σχετικό ερώτημα ήταν σαφής:

«Δεν υπάρχει προγραμματισμένη συνάντηση. Δεν συμπίπτουν από ό,τι αντιλαμβάνομαι και τα προγράμματά μας. Δεν θα βρεθούμε δηλαδή τις ίδιες μέρες στη Νέα Υόρκη. Η πολιτική μας ως προς την Τουρκία δεν αλλάζει. Έχω πει πολλές φορές ότι επιζητούμε  καλές σχέσεις με σεβασμό όμως απόλυτο στο Διεθνές Δίκαιο και στους κανόνες καλής γειτονίας», ανέφερε χαρακτηριστικά, δίνοντας μια «τυπική» απάντηση, αποκαλυπτική όμως ως προς το κλίμα που επικρατεί ανάμεσα στις χώρες.

Να υπενθυμίσουμε ότι η τελευταία επικοινωνία των δυο ηγετών έγινε στις 20 Αυγούστου, με αφορμή τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν και το προσφυγικό.

Και αν η συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν έχει κλείσει ότι δε θα γίνει στη Νέα Υόρκη, ανοικτό παραμένει ένα τετ-α-τετ του Έλληνα Πρωθυπουργού με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπαιντεν, μιας και οι δυο χώρες αυτή την περίοδο έχουν εξαιρετικές διμερείς σχέσεις.

Πρόσφατα όμως έγινε γνωστό και το πρόγραμμα του ΥΠΕΞ Νικ. Δένδια ο οποίος θα μεταβεί στη Νέα Υόρκη, από την ερχόμενη Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου.

Ο κ. Δένδιας θα συναντηθεί με τους ομολόγους του από την  Γκάμπια, Κόστα Ρίκα, Κύπρο, Αλγερία, Κιργιζία, Παναμά, Αρμενία, Αίγυπτο, Γκάνα, καθώς και με τον υπουργό Βιομηχανίας των ΗΑΕ.

Συνάντηση με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου όμως  δεν προβλέπεται στο πρόγραμμα του.

Για το θέμα ρωτήθηκε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων οτι «Το γεωπολιτικό αποτύπωμα της χώρας μας έχει ενισχυθεί εξαιρετικά το τελευταίο διάστημα. Η παρουσία όλων αυτών των ηγετών και αύριο στην Αθήνα, με τη συμμετοχή και της επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, έχει και αυτή τη δική της ξεχωριστή σημασία. Η χώρα μας συνεχίζει μια πολυεπίπεδη εξωτερική πολιτική, σε όλες τις κατευθύνσεις, η οποία διασφαλίζει απολύτως τα συμφέροντα της ελληνικής Πολιτείας, σε κάθε περίπτωση».

Απειλεί με «υβριδικό» πόλεμο

Το κλίμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις πάντως «στράβωσε» για άλλη μια φορά, από το γεγονός ότι η Άγκυρα είναι «στρυμωγμένη» στη γωνία  σε διπλωματικό επίπεδο, κυρίως λόγω ΗΠΑ αλλά και της στάσης που δείχνουν έναντι της οι αραβικές χώρες και προβαίνει σε σπασμωδικές κινήσεις που επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο το εις βάρος της κλίμα.

Ο Τούρκος πρόεδρος το τελευταίο διάστημα απειλεί εμμέσως πλην σαφώς την Ελλάδα με νέο υβριδικό πόλεμο, με εμπροσθοφυλακή τους μετανάστες από το Αφγανιστάν.

Επίσης επιρρίπτει στην Ελλάδα την ευθύνη της έντασης, λόγω της αδιαλλαξίας και των μαξιμαλιστικών θέσεων της!

Ενώ ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ επιμένει να ζητά την αποστρατικοποίηση των νησιών του Αιγαίου και να επιτίθεται στην Αθήνα επειδή αγοράζει τα υπερσύγχρονα μαχητικά Rafale.

Στην Αθήνα Ούρσουλα ντερ Λάιεν-Μακράν για την Med9

Το μεταναστευτικό, η ασφάλεια στη Μεσόγειο αλλά και κλιματική κρίση είναι τρία από τα βασικά ζητήματα που θα συζητηθούν στη σημερινή ιδιαίτερα σημαντική Σύνοδο Κορυφής των Μεσογειακών χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Med9), που θα πραγματοποιηθεί στο Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Στόχος του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι όχι μόνο η συζήτηση των θεμάτων που απασχολούν τις χώρες της Μεσογείου αλλά και η ανάληψη κοινών δράσεων και συνεργασίας.

Στην Med9 θα συμμετέχουν η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen η οποία θα  παρακολουθήσει τις εργασίες της Συνόδου ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν, ο Πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ, ο Ιταλός Πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι,  ο πρωθυπουργός της Κροατίας Αντρέι Πλένκοβιτς, ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης, ο πρωθυπουργός της Μάλτας Ρόμπερτ Αμπέλα, ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας Γιάνετς Γιάνζα και ο υπουργός Εξωτερικών της Πορτογαλίας Αουγκούστο Σάντος Σίλβα.

Σημειώνεται ότι χθες ο κ. Μητσοτάκης παρέθεσε δείπνο στο σπίτι του στην Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν.

Η εν λόγω σύνοδος αποκτά όμως και γεωστρατηγικά χαρακτηριστικά καθώς πραγματοποιείται ένα 2ωρο αργότερα από την υπογραφή νέου συμφώνου ασφαλείας μεταξύ των ΗΠΑ της Βρετανίας και της Αυστραλίας, που ενόχλησε το Παρίσι και έπιασε εξαπίνης την Ευρώπη.

Έτσι δεν αποκλείεται σήμερα στην Αθήνα τόσο ο κ. Μακρόν όσο και η κυρία Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, να προβούν σε σχετικές δηλώσεις που θα κάνουν το γύρο του κόσμου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ