today-is-a-good-day
17.6 C
Athens

Γ.Αμυράς – Σ.Ζαχαράκη: Τα «κλειδιά» για την ανάδειξη των Προστατευόμενων Περιοχών

Προστασία, συνέργειες, σύγχρονος σχεδιασμός, βιώσιμη διαχείριση και προσαρμογή στις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής είναι οι έννοιες «κλειδιά» που τέθηκαν στο επίκεντρο της ημερίδας με τίτλο: «Προκλήσεις και προοπτικές για την ανάπτυξη του Τουρισμού στις Προστατευόμενες Περιοχές», από τους υφυπουργούς ΠΕΝ Γ. Αμυρά και Τουρισμού Σ. Ζαχαράκη, που διοργανώθηκε διαδικτυακά από τη Γενική Διεύθυνση Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας/Ελληνικό Κέντρο Βιοτόπων-Υγροτόπων.

Όπως τονίστηκε, τα παραπάνω κρίνονται απαραίτητα, καθώς οι περιοχές του δικτύου Narura 2000 καλύπτουν το 20% της θαλάσσιας και το 30% της χερσαίας επιφάνειας της χώρας μας, ενώ λόγω των συνθηκών που δημιουργήθηκαν εξαιτίας και της πανδημίας, έχουν εξελιχθεί σε σημαντικούς πόλους έλξης επισκεπτών.

«Η κλιματική κρίση είναι αδυσώπητη, προκαλεί τεράστια προβλήματα και στη χλωρίδα και στην πανίδα. Πρωταρχικός στόχος στο ΥΠΕΝ, σε συνεργασία με τον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ), αλλά και την επιστημονική κοινότητα είναι το πώς θα κρατήσουμε τα θαλάσσια και χερσαία οικοσυστήματα όσο το δυνατόν αναλλοίωτα, αλλά και να σχεδιάσουμε δράσεις ώστε να τα ενσωματώσουμε στη λεγόμενη “Πράσινη Ανάπτυξη”», ανέφερε χαρακτηριστικά στην παρέμβασή του ο υφυπουργός ΠΕΝ Γιώργος Αμυράς.

Και πρόσθεσε: «Χωροθετούμε περιοχές απολύτου προστασίας και ήπιας ανάπτυξης με την προώθηση του οικοτουρισμού και εναλλακτικών μορφών τουρισμού».

Ο υφυπουργός αναφέρθηκε στη «σημαντική συνεργασία με το υπουργείο Τουρισμού και την υφυπουργό κ. Ζαχαράκη, για την ανάδειξη της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς του κάθε προορισμού», ενώ έκανε λόγο για το Μνημόνιο Συνεργασίας που έχει υπογραφεί μεταξύ του ΟΦΥΠΕΚΑ, της διαΝΕΟσις και του υπουργείου Τουρισμού, για τη διαμόρφωση ενός εθνικού στρατηγικού σχεδίου ανάπτυξης του τουρισμού σε περιοχές του δικτύου Natura 2000, προκειμένου, όπως είπε: «Να σχεδιάσουμε σειρά δράσεων, με στόχο την ανάδειξη και την προστασία αυτών των περιοχών».

Επιπλέον, αναφέρθηκε στην κοινή προσπάθεια των δύο υπουργείων για την προώθηση των γεωπάρκων, υπενθυμίζοντας τις τρεις σχετικές επισκέψεις που πραγματοποίησαν οι δύο υφυπουργοί το καλοκαίρι στα γεωπάρκα του Αώου, Γρεβενών – Κοζάνης και Λέσβου.

Ο κ. Αμυράς, επεσήμανε τέλος την ένταξη έργων ύψους 40 εκατομμυρίων ευρώ στο Ταμείο Ανάπτυξης για τη διαμόρφωση Εθνικού Δικτύου Μονοπατιών και διαδρομών πεζοπορίας, και ξερολιθιών με την μεγάλη συμμετοχή του ΟΦΥΠΕΚΑ, καθώς επίσης και τα κονδύλια ύψους 100 εκατομμυρίων για την προστασία της βιοποικιλότητας, αλλά και τα 200 εκατομμύρια ευρώ για το πρόγραμμα αναδασώσεων.

Από την πλευρά της η υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη τόνισε ότι «οι προστατευόμενες περιοχές αποτελούν το συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας μας όσον αφορά την εικόνα του τουρισμού» και επεσήμανε τις προκλήσεις και τις ανησυχίες που δημιουργεί η κλιματική κρίση στις τοπικές κοινωνίες και στην τουριστική αγορά, όσον αφορά τη βιωσιμότητα αλλά και τις υποδομές.

Έκανε λόγο για «ιστορική ευκαιρία για τη χώρα μας που πρέπει να αξιοποιήσουμε», προκειμένου να αναδειχθούν οι Προστατευόμενες Περιοχές και επεσήμανε την ανάγκη διαμόρφωσης μίας συμπαγούς στρατηγικής με αρχή, μέση και τέλος που θα λαμβάνει υπόψη τις πρόσφατες εξελίξεις που διαμορφώθηκαν εξαιτίας της πανδημίας όπου όλο και περισσότεροι πολίτες αναζήτησαν μεγαλύτερη ασφάλεια σε δραστηριότητες αναψυχής κοντά στο περιβάλλον.

«Στο υπουργείο Τουρισμού έχουμε ήδη νομοθετικό πλαίσιο που αναδεικνύονται οι διαφορετικές μορφές τουρισμού, όπως ο οικοτουρισμός, ο γεωτουρισμός, ο περιπατητικός, ο αναρριχητικός, ο ποδηλατικός τουρισμός, η ορνιθοπαρατήρηση», εξήγησε η κ. Ζαχαράκη, ενώ έκανε λόγο για νέους στόχους που έχουν τεθεί μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης για τον ορεινό τουρισμό, τον αγροτουρισμό.

«Με το κομμάτι της ολιστικής εμπειρίας που προσφέρουν οι Προστατευόμενες Περιοχές θέλουμε περαιτέρω και να τις προστατεύσουμε, αλλά και να το εξελίξουμε, με σεβασμό και απόλυτη προστασία προς το περιβάλλον», ανέφερε χαρακτηριστικά τονίζοντας την ανάγκη ενίσχυσης των Συνεργειών.

Στόχος του ΟΦΥΠΕΚΑ είναι οι Προστατευόμενες Περιοχές να προστατευτούν αλλά και να αναπτυχθούν, προκειμένου να αποτελέσουν ένα συγκριτικό πλεονέκτημα για τη χώρα, τόνισε η κ. Μαρία Παπαδοπουλου, πρόεδρος του Οργανισμού.

Όπως είπε, διαμορφώνεται σχετικό στρατηγικό σχέδιο για τον οικοτουρισμό με τη Συμμετοχή της διαΝΕΟσις, για την παραγωγή ενός ολιστικού αποτελέσματος για την προστασία του περιβάλλοντος αλλά και την ανάδειξη του φυσικού, πολιτιστικού και γεωλογικού πλούτου της χώρας.

Σύμφωνα με τον κ. Ευάγγελο Γκουντούφα προϊστάμενο Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ, οι υπηρεσίες έχουν επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου για την αποφυγή πλημμυρικών φαινομένων και διάβρωση του εδάφους στις περιοχές που επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού, και υπενθύμισε ότι αν και κινδύνεψαν και ο Εθνικός Δρυμός της Πάρνηθας και το Σούνιο, ευτυχώς αποτράπηκε ο κίνδυνος για εκτεταμένες ζημιές. «Απαιτείται συνέργεια σε όλα τα επίπεδα. Χωρίς την εξασφάλιση αυτής της συνέργειας αποκλείεται κάθε αποτέλεσμα που θα οδηγήσει στην επιτυχία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γκουντούφας και τόνισε ότι «χρειάζεται σχεδιασμός και όχι αποκλεισμός από την κοινωνία».

«Ο οικοτουρισμός έχει ευκαιρίες, αλλά έχει και προκλήσεις», τόνισε από την πλευρά του ο κ. Χάρης Κοκκώσης, ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. «Το πλαίσιο είναι η βιώσιμη ανάπτυξη, καθώς ο τουρισμός αλλάζει πολύ γρήγορα. Υπάρχει ανάγκη για αντιμετώπιση των προκλήσεων με σχεδιασμό και ορθή διαχείριση, με ταυτόχρονη ευαισθητοποίηση, εποπτεία και έλεγχο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ