today-is-a-good-day
21.4 C
Athens

Οδική ασφάλεια: Εκδήλωση ευαισθητοποίησης των νέων από την ΟΝΝΕΔ

Εκδήλωση για την οδική ασφάλεια διοργάνωσε η ΟΝΝΕΔ, θέλοντας να ευαισθητοποιήσει τους νέους και να ενημερώσει για τους κινδύνους της πλημμελούς οδήγησης και χρήσης του δρόμου, αλλά και να ξεκινήσει τη συζήτηση για τη δημιουργία ενός νέου πλαισίου κανόνων και υποδομών.

Τα στατιστικά στοιχεία αποδεικνύουν πως η Ελλάδα κατέχει το υψηλότερο ποσοστό στην Ευρώπη, καθώς το 16% των πολιτών έχουν εμπλακεί ή κινδυνεύσει να εμπλακούν σε τροχαίο ατύχημα. Τα τελευταία δεδομένα βέβαια καταγράφουν μια σημαντική βελτίωση, καθώς η Ελλάδα πέτυχε τον στόχο καταγράφοντας μείωση κατά 54% των νεκρών σε οδικά ατυχήματα.

«Δεν έχουμε φτάσει φυσικά το επιθυμητό και γι’ αυτό πρέπει να συνεχίσουμε να ενημερωνόμαστε και να προσέχουμε τη συμπεριφορά μας στο δρόμο», τονίζει η ΟΝΝΕΔ.

Η εκδήλωση έγινε στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» και κεντρικοί ομιλητές ήταν οι υπουργοί Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος και Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής, ο παραολυμπιονίκης κολύμβησης Αντώνης Τσαπατάκης, η πρόεδρος του ΙΟΑΣ «Πάνος Μυλωνάς» Βάσω Δανέλλη-Μυλωνά, καθώς και η αστυφύλακας της Υποδιεύθυνσης Τροχαίας Αθηνών Αθανασία Κακαρίκου.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος αναφερόμενος στο ζήτημα της ασφάλειας στον δρόμο, δήλωσε ότι θέλει μια αστυνομία που θα φροντίζει ώστε καμία νέα, κανένας νέος να μην κινδυνεύει, όταν βγαίνει να διασκεδάσει.

«Να μη νιώθουν ανασφάλεια. Να ξέρουν όλοι πως θα έχουν κάποιον να τους βοηθήσει, αν και όποτε το χρειαστούν. Ή, κάποιον που θα βρουν απέναντί τους αν θελήσουν να κάνουν κακό», σημείωσε τονίζοντας πως η αποστολή της Τροχαίας, του προσωπικού της ΕΛ.ΑΣ και του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη στον τομέα της οδικής ασφάλειας είναι πολυδιάστατη και δεν αφορά μόνο στην αστυνόμευση.

Ο κ. Θεωδωρικακος αναφέρθηκε στην κινητοποίηση νέων εκπαιδευμένων στελεχών στη χρήση νέων σύγχρονων τεχνολογιών, στη μεταφορά προσωπικού σε περιοχές όπου χρειάζονται ενίσχυση και στις περιπολίες μέρα και νύχτα σε εθνικό, επαρχιακό και αστικό οδικό δίκτυο. «365 ημέρες τον χρόνο. Γιατί, σε αυτή την αποστολή δεν υπάρχουν αργίες. Το αντίθετο. Όταν ο κόσμος γιορτάζει οι γυναίκες και οι άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. πρέπει και είναι στο καθήκον», συνέχισε ο Τάκης Θεοδωρικάκος και τόνισε: «Μία έκκληση: το κόκκινο είναι κόκκινο. Το τιμόνι και το ποτό δεν πάνε μαζί. Το κράνος και η ζώνη σας δένουν με τη ζωή. Σας παρακαλώ ως γονιός. Γίνετε εσείς το καλό παράδειγμα για τους συνομηλίκους σας. Δείξτε το δρόμο. Όπως πάντα με τη νέα γενιά στην πρωτοπορία».

Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής ανέφερε, μεταξύ άλλων: «Η οδική ασφάλεια είναι ένα ζήτημα για το οποίο όλοι οι νέοι πρέπει να είναι ενημερωμένοι.  Και κάτι παραπάνω από αυτό, όλοι πρέπει να είναι -να είμαστε- σε εγρήγορση. Να το έχουμε στο μυαλό μας, να μας γίνει τρόπος ζωής, γιατί η ίδια ζωή της καθεμίας και του καθενός μας μπορεί να αλλάξει κυριολεκτικά μέσα σε μία στιγμή. Γι’ αυτό και η οδική μας ασφάλεια αποτελεί έναν κρίσιμο εθνικό στόχο. Έναν στόχο για τον οποίον όλοι μας αξίζει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να δουλέψουμε μεθοδικά».

Ο κ. Καραμανλής υπογράμμισε πως το πρώτο εθνικό σχέδιο για την οδική ασφάλεια δεν είναι ευχολόγιο, αλλά θέτει συγκεκριμένους στόχους, ορόσημα και χρονοδιαγράμματα για να μειώσουμε τα ατυχήματα και τους άδικους θανάτους και τραυματισμούς στην άσφαλτο.

«Το σχέδιό μας εδράζεται σε ένα τετράπτυχο: Ασφαλείς δρόμοι/ Υπεύθυνοι οδηγοί /Κυκλοφοριακή παιδεία / Δίκαιοι κανόνες για όλους», επισήμανε.

Ο παραολυμπιονίκης Αντώνης Τσαπατάκης, ο οποίος είχε εμπλακεί σε ένα τροχαίο ατύχημα έξω από το κολυμβητήριο που είχε ξεκινήσει να ασχολείται με το άθλημα που τον έφερε στο βάθρο των Παραολυμπιακών αγώνων, μίλησε για την εμπειρία του, το πως διαχειρίστηκε τις συνέπειες του ατυχήματος και τις δυσκολίες που συναντά στην καθημερινότητά του. Ο ίδιος πραγματοποιεί επισκέψεις σε σχολεία ολόκληρης της χώρας μαζί με την Αστυνομία, ενημερώνοντας τους μαθητές για την αξία και τη ζωτική σημασία της σωστής συμπεριφοράς στο δρόμο. «Καθημερινά πρέπει με τις πράξεις μας να προσπαθούμε να κερδίσουμε τη ζωή. Η παιδεία μας πρέπει να αλλάξει και όταν αυτό γίνει όλος ο κόσμος θα γίνει καλύτερος. Μακάρι να φτάσουμε σε ένα σημείο που να μην χρειάζεται να μιλάω σε εκδηλώσεις για την οδική ασφάλεια ή για τα πεζοδρόμια και τις ράμπες που είναι κατειλημμένα από αμάξια και μηχανάκια», σημείωσε.

Η πρόεδρος του ΙΟΑΣ «Πάνος Μυλωνάς» Βάσω Δανέλλη-Μυλωνά μίλησε για το πώς η εκπαίδευση πάνω στη σωστή οδική συμπεριφορά μπορεί να γίνει βίωμα στα παιδιά και να χτίσει μια κουλτούρα καλύτερων οδηγών στην Ελλάδα και για τα προγράμματα του Ιδρύματος. Χαρακτηριστικά ανέφερε: «Ο δικός μας Πάνος, είχε γράψει πριν από χρόνια: “Οι δρόμοι είναι δεδομένοι… η συμπεριφορά μας είναι αυτή που πρέπει να προσαρμόζεται”: Με αυτή την παρακαταθήκη στο Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (ΙΟΑΣ) “Πάνος Μυλωνάς”, 16 χρόνια τώρα, οραματιζόμαστε έναν κόσμο χωρίς τροχαία δυστυχήματα και αγωνιζόμαστε αδιάκοπα για την προστασία της ζωής στους δρόμους μας. Τα τροχαία είναι η πρώτη αιτία θανάτου για τις ηλικίες 5-29, αποτελώντας μάστιγα για την κοινωνία και τροχοπέδη για την ανάπτυξη του τόπου μας».

Η αστυφύλακας Αθανασία Κακαρίκου μίλησε για την προσωπική της εμπειρία στο δρόμο, τη συχνότητα με την οποία αντιμετωπίζει τροχαία ατυχήματα, τις συνθήκες κάτω από τις οποίες αυτά συμβαίνουν, ποιες είναι οι συνηθέστερες αιτίες των τροχαίων και πως μπορούν να προληφθούν στην πράξη.

Χαιρετισμό επίσης απηύθυνε ο τομεάρχης Πολιτικής Προστασίας του Πολιτικού Συμβουλίου της ΟΝΝΕΔ Βαγγέλης Αυγέρης.

Ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Παύλος Μαρινάκης ανέφερε ότι το ζήτημα της οδικής ασφάλειας είναι πριν και πάνω απ’ όλα ζήτημα παιδείας.

«Τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Φόρουμ Μεταφορών αποδεικνύουν πως η Ελλάδα είναι μια από τις πρώτες στο δείκτη των τροχαίων ατυχημάτων. Γι’ αυτό το λόγο ως ΟΝΝΕΔ στην καμπάνια μας «Το Σχολείο που θες» είχαμε θέσει σε πρώτη προτεραιότητα την εισαγωγή της Οδικής Ασφάλειας ως γνωστικό αντικείμενο ήδη από τις πρώτες τάξεις του σχολείου», συνέχισε.

Και κατέληξε: «Σκοπός μας: να δημιουργηθεί μια νέα κουλτούρα στα παιδιά ως χρηστών του δρόμου αλλά και μελλοντικών οδηγών. Είμαστε πολύ χαρούμενοι που μπορούμε σήμερα να υποδεχόμαστε όλους αυτούς τους σημαντικούς καλεσμένους και να ακούσουμε τις δικές τους ιδέες, προτάσεις και προθέσεις για να είμαστε όλοι, όσο το δυνατόν πιο ασφαλείς στο δρόμο. Από τον κάθε ένα ξεχωριστά πήραμε σήμερα ένα σημαντικό μάθημα, με στόχο την προστασία κάθε ανθρώπινης ζωής. Είναι υπόθεση όλων μας».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ