today-is-a-good-day
18.2 C
Athens

Μ.Κεφαλογιάννης: Ερώτηση στην Ευρωβουλή για την ελληνική εθνική μειονότητα στην Αλβανία

Ο Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης με ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή επαναφέρει το ζήτημα της επίλυσης του περιουσιακού προβλήματος στην Αλβανία που αποτελεί βασική προϋπόθεση της ενταξιακής διαδικασίας της γειτονικής χώρας.

 

«Η μη εγγραφή των ακινήτων, ιδίως στην ιδιαίτερης τουριστικής αξίας περιοχή της Χειμάρας λόγω των προσκομμάτων που θέτουν οι αλβανικές αρχές στα μέλη της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας σε συνδυασμό με τη νομοθεσία που έχει υιοθετήσει η Αλβανία για τους στρατηγικούς επενδυτές, το “υπερταμείο” και τις απαλλοτριώσεις αναμένεται να αποτελέσει το όχημα για τη “νόμιμη” υφαρπαγή περιουσιών», τονίζει ο ευρωβουλευτής της ΝΔ.

 

Ο κ. Κεφαλογιάννης αναφέρει ότι οι νόμοι που έχει ψηφίσει η αλβανική κυβέρνηση ήδη από το 2015 και το αλβανικό σχέδιο δράσης για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση δημιουργούν εύλογα ερωτηματικά για την πρόθεσή της να επιτευχθεί πρόοδος στη διαδικασία καταγραφής των περιουσιακών στοιχείων.

 

«Με πρόσχημα το δημόσιο συμφέρον και την προσέλκυση επενδυτών θίγεται το θεμελιώδες δικαίωμα στην ιδιοκτησία και προκαλούνται νομικές ανασφάλειες καθώς παρέχονται υπερεξουσίες σε υπηρεσίες του αλβανικού δημοσίου που υποκαθιστούν ακόμη και τη Δικαιοσύνη με κίνδυνο να χαθούν πολλές ιδιωτικές περιουσίες», υπογραμμίζει ενώ μεταξύ άλλων αναφέρει πως «η υιοθέτηση νέου νόμου από την Αλβανική Βουλή που τέθηκε σε ισχύ το Μάιο του 2020 αποτελεί μία “χαμένη ευκαιρία” καθώς εφαρμόζονται από πλευρά των αλβανικών αποσπασματικά οι συστάσεις της Επιτροπής της Βενετίας και τα βασικά προβλήματα του περιουσιακού παραμένουν».

 

Στην ερώτησή του, ο ευρωβουλευτής της ΝΔ ρωτά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή πώς προτίθεται να διασφαλίσει την εκπλήρωση εκ μέρους της Αλβανίας των υποχρεώσεών της όσον αφορά το περιουσιακό και να διασφαλίσει την προστασία του θεμελιώδους δικαιώματος στην ιδιοκτησία τόσο των Αλβανών πολιτών όσο και των μελών της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ