today-is-a-good-day
18.5 C
Athens

Το οικονομικό θαύμα της Ελλάδας μέσα στην πανδημία. Του Χριστόφορου Μπουτσικάκη

Η πολιτική της Νέας Δημοκρατίας για τον εκσυγχρονισμό όλων των τομέων του Κράτους και της Αγοράς θέτει στο επίκεντρο την ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς και την αύξηση του βιοτικού επιπέδου για όλους. Όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και της Τράπεζας της Ελλάδος, το ολιστικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων σε συνδυασμό με τα πρωτοφανή μέτρα που έλαβε η Κυβέρνηση για την ανακούφιση της κοινωνίας από τις συνέπειες της πανδημίας αποδίδει τεράστιους καρπούς, ξεπερνώντας ακόμα και τις πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις!

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η ΕΛΣΤΑΤ, παρά το κλείσιμο της οικονομίας με τα παρατεταμένα lockdown που προηγήθηκαν, το δεύτερο τρίμηνο του 2021 καταγράφεται σε ετήσια βάση άλμα 16,2% στο ρυθμό ανάπτυξης, που ενισχύεται από την κατανάλωση, τις ιδιωτικές επενδύσεις και τις εξαγωγές. Συγχρόνως, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 3,4% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο. Όπως δήλωσε και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ακόμα και σε μια περίοδο με μερικά lockdown, το τριμηνιαίο ΑΕΠ είναι ήδη πάνω από τα επίπεδα που ήταν πριν από την πανδημία!

Γράφει ο Χριστόφορος Μπουτσικάκης*

Επιπλέον, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, εντυπωσιακή είναι και η μείωση των «κόκκινων» δανείων. Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια από 75,3 δισ. ευρώ τον Ιούνιο του 2019 περιορίζονται σήμερα σε 29,4 δισ. ευρώ. Αυτό είναι αποτέλεσμα της ολοκληρωμένης και συνεκτικής στρατηγικής που έχει ακολουθήσει η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Οικονομικών για τη διαχείρισή τους, πρωτίστως μέσω του προγράμματος «Ηρακλής», αλλά και μέσω των ειδικότερων παρεμβάσεων που έγιναν με σκοπό την αποτροπή δημιουργίας νέων «κόκκινων δανείων» λόγω της πανδημίας (Γέφυρα Ι, Γέφυρα ΙΙ, αναστολές και ρυθμίσεις δανείων). Στόχος μας, η περαιτέρω αποκλιμάκωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε μονοψήφιο ποσοστό την επόμενη χρονιά.

Εξίσου σημαντική με τη μείωση των «κόκκινων» δανείων είναι και η εντυπωσιακή αύξηση των τραπεζικών καταθέσεων. Τα μέτρα στήριξης της οικονομίας και της κοινωνίας απέδωσαν σε τέτοιο βαθμό ώστε οι αποταμιεύσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων όχι μόνο δεν μειώθηκαν, αλλά αντιθέτως αυξήθηκαν μέσα στην πανδημία κατά 30 δισ. ευρώ! Η εξέλιξη αυτή εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερη αύξηση της κατανάλωσης μέσα στο επόμενο διάστημα, που συνεπάγεται αύξηση της παραγωγής, θέτοντας εκ νέου την οικονομία σε τροχιά ανάκαμψης.

Η επιτυχία της οικονομικής πολιτικής της Κυβέρνησης αποτυπώνεται τα τελευταία δύο χρόνια και στη διαρκή, σταθερή και επαναλαμβανόμενη ψήφο εμπιστοσύνης των αγορών για τα ελληνικά ομόλογα. Στις αρχές αυτού του μήνα, η Ελλάδα προχώρησε μάλιστα για πρώτη φορά σε ταυτόχρονη έκδοση δύο ομολογιακών τίτλων -5ετούς και 30ετούς ομολόγου- με εξαιρετική επιτυχία, καθώς αμφότερα κατέγραψαν ιδιαίτερα υψηλή ζήτηση, με ιστορικά χαμηλές αποδόσεις. Οι προσφορές ανήλθαν στα 19 δισ. ευρώ, με το Ελληνικό Δημόσιο να αντλεί 2,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 1 δισ. από το 30ετές ομόλογο με επιτόκιο μόλις 1,67% και το 1,5 δισ. ευρώ από το 5ετές ομόλογο με επιτόκιο σχεδόν στο μηδέν! Από τότε που η Νέα Δημοκρατία ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας, έχουμε αντλήσει συνολικά 30 δισ. ευρώ από τις αγορές, με ιστορικά χαμηλά επιτόκια. Έτσι, παρά την πανδημία, πετύχαμε τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας να διατηρούνται σε ασφαλές ύψος.

Το ενδιαφέρον για το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, για την αναδιάρθρωση δημοσίων φορέων και για νέες επενδύσεις είναι κυριολεκτικά πρωτόγνωρο. Σε περίοδο παγκόσμιας υγειονομικής και οικονομικής κρίσης, εταιρίες – κολοσσοί που θέλουν σταθερότητα, ασφάλεια και συνέπεια στο κράτος, όπως η Microsoft, η Pfizer, η Cisco, η Amazon και τόσες άλλες εμπιστεύονται την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και επενδύουν στη Χώρα μας.

Όλα αυτά είναι μόνο η αρχή!

Με τα 30,5 δισ. ευρώ που εξασφάλισε η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας από το Ταμείο Ανάκαμψης -η μεγαλύτερη ενίσχυση χώρας ως ποσοστού του ΑΕΠ σε όλη την Ευρώπη!- θα υλοποιηθούν τα 170 έργα, επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις του Εθνικού Σχεδίου «Ελλάδα 2.0» που, όπως αναγνώρισε και η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, θα αναμορφώσει την Ελλάδα για δεκαετίες. Χρήματα που, μαζί με τη συμβολή του ιδιωτικού τομέα, αναμένεται να κινητοποιήσουν πόρους άνω των 57 δισ. ευρώ, για την ψηφιακή μετάβαση, την πράσινη οικονομία, την αύξηση της απασχόλησης και της συνοχής της κοινωνίας, την εκτίναξη της παραγωγικής και επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Η αλματώδης ανάπτυξη της οικονομίας επιτρέπει τη λήψη ακόμα περισσότερων μέτρων για τη στήριξη των πολιτών, των νοικοκυριών, των επιχειρήσεων και των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, καθώς και μέτρων για την αντιμετώπιση των διεθνών ανατιμήσεων. Αυτό αποτυπώθηκε, ήδη, με σαφήνεια στις ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη από το βήμα της ΔΕΘ, με συγκεκριμένες παρεμβάσεις για την επόμενη διετία, που θα δώσουν ακόμα μεγαλύτερη ώθηση στην ανάπτυξη, προς όφελος όλων.

*Ο κ. Χριστόφορος Μπουτσικάκης είναι Βουλευτής ΝΔ Α΄ Πειραιά και Νήσων

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ