Χανιά: Με ελέγχους πιστοποιητικών των μαθητών και χωρίς γονείς οι αγιασμοί των σχολείων

Φωτ. Αρχείου EUROKINISSI

Με αυστηρή τήρηση των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας και με τον καθιερωμένο αγιασμό ξεκίνησε η νέα σχολική χρονιά στα Χανιά.

Στις εισόδους όλων των σχολικών μονάδων υπήρχαν εκπαιδευτικοί, που έκαναν ελέγχους στα πιστοποιητικά των μαθητών, ενώ δεν επιτρεπόταν στους γονείς η είσοδος στο χώρο.

Στον αγιασμό που πραγματοποιήθηκε στο σχολικό συγκρότημα του 1ου Πειραματικού Γυμνασίου της πόλης, το οποίο λειτουργεί για πρώτη φορά φέτος, παραβρέθηκε το πρωί ο δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης.

Ο δήμαρχος Χανίων ευχήθηκε καλή σχολική χρονιά σε μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς, επισημαίνοντας ότι «μετά από μία πολύ δύσκολη χρονιά πέρυσι, φέτος παρά τους περιορισμούς, η σχολική χρονιά ξεκινά κανονικά. Ελπίζω ότι δεν θα χρειασθούν έκτακτα μέτρα και τα σχολεία θα παραμείνουν σε λειτουργία».

Παράλληλα αναφέρθηκε στις παρεμβάσεις που έχουν γίνει στις υποδομές των σχολικών μονάδων του δήμου.

Κατά την διάρκεια του καλοκαιριού πραγματοποιήθηκαν παρεμβάσεις βελτίωσης σε σχολικές μονάδες της πόλης συνολικού προϋπολογισμού 12 εκατομμυρίων ευρώ, με τις περισσότερες να αφορούν την ενεργειακή αναβάθμιση σχολικών μονάδων.

Από τα 12 εκατομμύρια ευρώ τα 8,5 αφορούσαν ενεργειακές αναβαθμίσεις τεσσάρων σχολικών συγκροτημάτων της πόλης ενώ υπήρξαν και παρεμβάσεις μικρότερης κλίμακας.

Σύμφωνα με τον κ. Σημανδηράκη, μέσα στα επόμενα χρόνια στο σύνολο των σχολικών συγκροτημάτων θα γίνουν εργασίες αναβάθμισης.

Την εκτίμηση ότι την νέα σχολική χρονιά όλα θα κυλήσουν ομαλά, έκανε και ο αντιδήμαρχος Χανίων Αντώνης Βαρδάκης επισημαίνοντας ότι υπάρχει πλήρης ετοιμότητα σε περίπτωση που αναφερθούν κρούσματα covid -19 σε κάποιο σχολείο.

Όσον αφορά την καθαριότητα των σχολείων της πόλης ο αντιδήμαρχος Παιδείας έκανε γνωστό ότι έγιναν προσλήψεις 117 καθαριστριών εκ των οποίων οι 54, αφορούν θέσεις πλήρους απασχόλησης και οι 63, θέσεις μερικής απασχόλησης.

Παράλληλα και για την κάλυψη εκτάκτων αναγκών θα γίνουν επιπλέον προσλήψεις με συμβάσεις απασχόλησης 2 μηνών.

Στο Πειραματικό Γυμνάσιο Χανίων παρέστη και ο βουλευτής της ΝΔ Βασίλης Διγαλάκης εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την λειτουργία των σχολείων με την φυσική παρουσία μαθητών και εκπαιδευτικών.

Παράλληλα χαρακτήρισε τομή για την εκπαίδευση την ίδρυση και λειτουργία Πειραματικών σχολείων τονίζοντας ότι «στόχος είναι να ιδρυθούν και να λειτουργήσουν και στα Χανιά Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο και Λύκειο».

Κατά την φετινή σχολική χρονιά, σύμφωνα με τον διευθυντή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Μανώλη Τζανάκη τοποθετήθηκαν ως νεοδιόριστοι 80 εκπαιδευτικοί, 90 αναπληρωτές εκπαιδευτικοί στην γενική εκπαίδευση και 55 στην ειδική αγωγή, ενώ αναμένονται και άλλες τοποθετήσεις αναπληρωτών.

Σχολικές μονάδες των Χανίων επισκέφθηκε και ο αντιπεριφερειάρχης Νίκος Καλογερής. Το πρωί έξω από σχολεία της πόλης το προσωπικό της Τροχαίας Χανίων διένειμε σε γονείς και μαθητές υλικό για την οδική ασφάλεια.