Αρχίζει την Παρασκευή η δίκη για την υπόθεση κρουσμάτων στο χιονοδρομικό κέντρο Ίσγκλ

ΑΠΕ

Σε σχέση με τις αστικές αγωγές για την υπόθεση των μολύνσεων τουριστών από κορονοϊό στο χιονοδρομικό κέντρο Ίσγκλ στο αυστριακό ομόσπονδο κρατίδιο του Τιρόλου, που είχαν γίνει πρωτοσέλιδες ειδήσεις σε όλο τον κόσμο τον Μάρτιο του 2020, η πρώτη δίκη πρόκειται να αρχίσει την ερχόμενη Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου στο Περιφερειακό Δικαστήριο Αστικών Υποθέσεων στη Βιέννη.

Λόγω της πανδημίας, η προγραμματισμένη αρχικά για τον περασμένο Απρίλιο πρώτη ακροαματική συνεδρίαση για την αγωγή κατά της Αυστριακής Δημοκρατίας στην υπόθεση Ισγκλ μετατέθηκε σε αυτή τη νέα ημερομηνία.

Σύμφωνα με την Αυστριακή Ένωση Προστασίας Καταναλωτών, η οποία εκπροσωπεί τους πληγέντες, η πρώτη αγωγή προέρχεται από τους οικείους ενός άνδρα που πέθανε από Covid-19, οι οποίοι ζητούν αποζημίωση 100.000 ευρώ.

Όπως αναφέρει ο πρόεδρος της Ένωσης Πέτερ Κόλμπα, έχουν ήδη υποβληθεί 15 αγωγές στην υπόθεση Ίσγκλ και πρόκειται να ακολουθήσουν άλλες 60, ενώ υπάρχουν εκατοντάδες πληγέντες από τους οποίους αναμένονται ατομικές προσφυγές.

Οι πρώτες περιπτώσεις κορονοϊού στο Ίσγκλ έγιναν γνωστές στις αρχές Μαρτίου 2020 και φέρονταν να είχαν συμβεί κυρίως σε μπαρ, με την Ένωση Προστασίας Καταναλωτών να κατηγορεί τις τοπικές αρχές του Τιρόλου και τους υπεύθυνους πολιτικούς σε ομοσπονδιακό επίπεδο για σοβαρά σφάλματα στη διαχείριση της πανδημίας στα χιονοδρομικά κέντρα του κρατιδίου τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο του 2020.

Το Ισγκλ θεωρείται το σημείο „μηδέν” για την εξάπλωση του κορονοϊού στην Αυστρία και σε περιοχές της Ευρώπης, και, σύμφωνα με παλαιότερες ανακοινώσεις από τις αυστριακές αρχές, το 40% όλων των εγχώριων μολύνσεων αποδίδονταν στο Ισγκλ, ενώ και πολλοί Γερμανοί τουρίστες πιστεύουν επίσης ότι μολύνθηκαν εκεί.

Η κοιλάδα Πάτσναουν, όπου βρίσκεται και το Ισγκλ, τέθηκε σε καραντίνα στις 13 Μαρτίου 2020, αλλά, κατά την άποψη των επικριτών και των ανθρώπων που είχαν ασθενήσει, αυτό το βήμα θα έπρεπε να είχε γίνει νωρίτερα.

Την ημέρα εκείνη χιλιάδες παραθεριστές εγκατέλειψαν μαζικά και εσπευσμενα την κοιλάδα, αλλά πολλοί προφανώς είχαν ήδη μολυνθεί από τον κορονοϊό σε αυτό το σημείο και, σύμφωνα με τον Πέτερ Κόλμπα, η προειδοποίηση ήλθε πολύ αργά, τα μπαρ apres-ski έκλεισαν πολύ αργά, όπως πολύ αργά και πολύ χαοτικά έκλεισαν την κοιλάδα.

Ο ίδιος επισημαίνει ότι η αναχώρηση ήταν επίσης μέσα σε πλήρες χάος και αυτός είναι ο λόγος που χιλιάδες άνθρωποι μολύνθηκαν και εξαπλώθηκαν σε όλη την Ευρώπη. Όσοι υπέστησαν ζημιά τώρα απαιτούν αποζημίωση από την Αυστριακή Δημοκρατία.

Σε πόρισμά της που παρουσίασε τον περασμένο Οκτώβριο, η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για τη διερεύνηση της υπόθεσης των μολύνσεων τουριστών από κορονοϊό στο Ισγκλ κάνει λόγο για λανθασμένη εκτίμηση της κατάστασης με βαριές επιπτώσεις.

Κατά την παρουσίαση του πορίσματος, ο πρόεδρος της Επιτροπής Ρόναλντ Ρόρερ επισήμανε, σε σχέση με τη διαχείριση της κρίσης του κορονοϊού στο Τιρόλο, ότι η διακοπή της λειτουργίας στις πίστες του σκι μόλις την 12η Μαρτίου 2020, υπήρξε “από επιδημιολογική άποψη” λάθος.

Η Επιτροπή, η οποία είχε πρόσβαση σε 5.798 σελίδες εγγράφων, ασκεί κριτική μεταξύ άλλων στο γεγονός ότι ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς επέβαλε την καραντίνα στην κοιλάδα Πάτσναουν, όπου βρίσκεται το Ισγκλ, αιφνίδια και χωρίς να εξεταστεί η απαραίτητη ουσιαστική προετοιμασία για να υπάρξει ελεγχόμενη διαχείριση των αναχωρήσεων, καθώς, οι τουριστικές επιχειρήσεις θα έπρεπε να είχαν ενημερωθεί ότι οι επισκέπτες δεν μπορούν να φύγουν αμέσως, αλλά κλιμακωτά και ελεγχόμενα.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Επιτροπή αναφέρεται επίσης σε μία „παραπλανητική ανακοίνωση” του ομοσπονδιακού καγκελάριου, στην οποία ο ίδιος δήλωνε ότι οι κάτοικοι του Πάτσναουν, οι Αυστριακοί επισκέπτες και οι εργαζόμενοι στον τουρισμό, θα ετύγχαναν πολύ καλής φροντίδας και ότι σε 14 ημέρες θα μπορούσαν να συνεχίσουν την κανονική τους ζωή.

Σε σχέση με τις λοιμώξεις τουριστών με τον SARS-CoV-2 στο χειμερινό θέρετρο Ισγκλ, η Αυστριακή Ένωση Προστασίας Καταναλωτών είχε καταθέσει ήδη στα τέλη του Σεπτεμβρίου 2020 στο Περιφερειακό Δικαστήριο της Βιέννης στις πρώτες τέσσερις επίσημες αγωγές από θύματα Covid-19.

Όπως είχε ανακοινώσει ο πρόεδρος της, ο Πέτερ Κόλμπα, η Ένωση θα εκπροσωπήσει αρχικά 1.000 θύματα σε νομικές διαδικασίες ενώ, συνολικά 6.000 άνθρωποι από 45 χώρες ανέφεραν ότι μολύνθηκαν από τον κορονοϊό κατά τη διάρκεια των διακοπών τους στο Ίσγκλ.