today-is-a-good-day
12.4 C
Athens

Οι στοχεύσεις του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ – Τί θα περιλαμβάνει η ομιλία του

Τρία διακυβεύματα, δυο πολιτικά και ένα οικονομικό, έχει φετινή ΔΕΘ για τον Πρωθυπουργό και πάνω σε αυτά είναι «δομημένη» η σημερινή πολιτικο-οικονομική ομιλία του, με την οποία φιλοδοξεί να κερδίσει νέα προσωπικά «στοιχήματα».

Του Κώστα Πασίση

Το πρώτο διακύβευμα είναι η  ενίσχυση της εικόνας της κυβέρνησης στο μέσον της θητείας της, με απώτερο σκοπό τη διατήρηση της πρωτοκαθεδρίας της στο πολιτικό σκηνικό, με φόντο τις εκλογές στο τέλος της 4ετιας για τις οποίες  ο χρόνος έχει  αρχίσει να  μετρά αντίστροφα.

Μετα από δυο χρόνια στην εξουσία, με πρωτοφανείς κρίσεις και ασύμμετρες απειλές , όπως η πανδημία  οι θεομηνίες, το μεταναστευτικό και ένα περιπετειώδες καλοκαίρι, η ΝΔ έδειξε τρομερές πολιτικές αντοχές, που καταγράφονται στις λιγοστές δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας στις αρχές Σεπτεμβρίου.

H  μέτρηση της GPO «πλήγωσε» ελαφρά την κυβέρνηση καθώς η δυναμική της υποχώρησε κατά δυο ποσοστιαίες μονάδες, που όμως δεν «πέρασαν» στο ΣΥΡΙΖΑ. Χρεώθηκαν ως δυσαρέσκεια στη ΝΔ για τη διαχείριση των πυρκαγιών.

Τα χαμόγελα όμως επέστρεψαν στο Μαξίμου μόλις πληροφορήθηκαν τα αποτελέσματα της πρόσφατης δημοσκόπησης της Opinion Poll, σύμφωνα με την οποία η ΝΔ διατηρεί προβάδισμα 13,9 μονάδων από το ΣΥΡΙΖΑ.

Η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 35% και ο ΣΥΡΙΖΑ 21,1%.  Ωστόσο οι καταστροφικές πυρκαγιές του Αυγούστου παραμένουν αγκάθι, αφού η διαφορά, είναι μειωμένη κατά 2,1% σε σχέση με την έρευνα της Opinion Poll τον Ιούλιο.

Υπό αυτό το πρίσμα, το γαλάζιο επιτελείο εκτιμά ότι αν η κυβέρνηση κερδίσει αυτό το στοίχημα (ενίσχυση της εικόνας της), συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες να είναι ο νικητής των επόμενων εκλογών, με καλή διαφορά από το ΣΥΡΙΖΑ. Και σημειώνεται ότι η αναμέτρηση το 2023 θα γίνει με απλή αναλογική…

Το δεύτερο διακύβευμα είναι η επιστροφή στην κανονικότητα. Το στοίχημα σε αυτή τη φάση είναι η ζωή μας να γίνει κανονική, όπως ήταν το 2019, υπογραμμίζει στενός συνεργάτης του Πρωθυπουργού, με αφορμή τη σημερινή του ομιλία στο Βελλίδειο.

Όπως επισημαίνει η ίδια πηγή η Κυβέρνηση θέλει και επιδιώκει την επιστροφή στην κανονικότητα γιατί αυτόματα θα μετατραπεί σε προνομιακό χώρο της.

Θα έχει την ευκαιρία  να εφαρμόσει πιστά και χωρίς πισωγυρίσματα, λόγω απρόβλεπτων καταστάσεων, το προεκλογικό της πρόγραμμα για το οποίο πήρε ψήφο εμπιστοσύνης από το λαό, στις εθνικές εκλογές του 2019.

Οι σημερινές εξαγγελίες του Πρωθυπουργού θα «υπηρετούν» το προεκλογικό αφήγημα της ΝΔ. Στόχος είναι η ανανέωση του «κοινωνικού συμβολαίου» που είχε υπογράψει ο Κυριάκος Μητσοτάκης πριν τις εκλογές με τους πολίτες όλης της χώρας.

Το τρίτο διακύβευμα είναι η οικονομική ανάπτυξη, με τη δυνατότητα, στο επόμενο στάδιο η Ελλάδα  παρά τα προβλήματα της τελευταίας δεκαετίας, να συμμετάσχει στο «κλαμπ» των ισχυρών παιχτών της Ευρώπης. Μια εξέλιξη που θα δώσει άλλη δυναμική στη χώρα.

Η  έκθεση της ΕΛΣΤΑΤ που καταγράφει πολύ μεγάλη ανάπτυξη κατά 16,2%, το β τρίμηνο είναι ένα ισχυρό σήμα ότι οι καλύτερες ημέρες είναι μπροστά μας.

Η σημερινή ομιλία του Κυριάκου  θα έχει αμιγώς οικονομικό πρόσημο και στο επίκεντρο αυτής θα είναι οι μεταρρυθμίσεις και οι επενδύσεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ