today-is-a-good-day
18.2 C
Athens

Σημαντικές εξαγγελίες του Πρωθυπουργού αναμένονται στη φετινή ΔΕΘ

Το όραμα του για την Ελλάδα του θα παρουσιάσει ο Πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στο συνεδριακό κέντρο “Ι. Βελλίδης”, στο πλαίσιο της 85ης  ΔΕΘ.

Ένα μεγαλόπνοο σχέδιο που θα περιλαμβάνει φοροελαφρύνσεις για όλους, νέες καλές θέσεις εργασίας μέσα από ιδιωτικές επενδύσεις, ενίσχυση των πιο ευάλωτων συμπολιτών μας, μέτρα για την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς και μεταρρυθμίσεις που θα αλλάξουν τη εικόνα της Ελλάδας και θα την θωρακίσουν, ενόψει των μελλοντικών προκλήσεων.

Του Κώστα Πασίση

Το περίγραμμα της ομιλίας του το έδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου ο οποίος ανέφερε μεταξύ άλλων: «Ο Πρωθυπουργός θα απαντήσει  στις ανησυχίες, τα προβλήματα, αλλά και τις προσδοκίες της ζώσας κοινωνίας. Θα απαντήσει έχοντας ως παρακαταθήκη αυτά που πετύχαμε μέχρι σήμερα, στο εισόδημα των πολιτών, στις επενδύσεις, στις εξαγωγές, στις θέσεις εργασίας που δημιουργήθηκαν, στις δουλειές που άνοιξαν».

«Οι νέοι – πρόσθεσε – θα βρίσκονται στο επίκεντρο. Και φυσικά θα υπάρχουν μέτρα και εξαγγελίες για το σύνολο της κοινωνίας. Στόχος είναι, τα πλεονεκτήματα και το όφελος, από μια  Ελλάδα που αλλάζει και αναπτύσσεται με πρωτόγνωρους ρυθμούς, να φτάσουν σε όλους με δικαιοσύνη και ταχύτητα.

Οι τελευταίες «πινελιές» στο πακέτο της ΔΕΘ μπήκαν, μόλις ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέστρεψε από τα Χανιά, όπου αποχαιρέτισε για τελευταία φορά τον Μίκη Θεοδωράκη.

Κομβικό ρόλο στις νέες προσθήκες, στην ομιλία Μητσοτάκη, έπαιξε η έκθεση της ΕΛΣΤΑΤ που καταγράφει πολύ ισχυρή ανάπτυξη κατά 16,2%, το β’ τρίμηνο.

Δεν αποκλείεται πάντως στις εξαγγελίες να υπάρχει και μια «έκπληξη», που θα συμβάλει στην αλλαγή του κλίματος που δημιουργήθηκε στην κοινωνία μετά τις Αυγουστιάτικες πυρκαγιές.

Ειδικότερα, στο «πακέτο» μέτρων εμφανίζονται να   έχουν ήδη «κλειδώσει»:

– Η μεσοσταθμική μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8%, που είναι και ένα ισχυρό μήνυμα ότι η Κυβέρνηση τηρεί κατά γράμμα τις προεκλογικές δεσμεύσεις της.

– Το «πάγωμα» της εισφοράς αλληλεγγύης για τον ιδιωτικό τομέα και την επόμενη χρονιά, που μεταφράζεται σε μεγάλα οφέλη για μισθωτούς και ελευθέρους επαγγελματίες.

– Η περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, με στόχο τον περιορισμό του μη μισθολογικού κόστους. Ένα μέτρο που εκτιμάται ότι  θα επιδράσει θετικά στην απασχόληση, αυξάνοντας τα κίνητρα για προσλήψεις και μειώνοντας αντίστοιχα τα κίνητρα για αδήλωτη εργασία.

– Η μείωση του συντελεστή φορολογίας για τις επιχειρήσεις από το 24% στο 22%.

– Διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ 13% σε όλη την εστίαση και το τουριστικό πακέτο καθώς και στα μεταφορικά και στα εισιτήρια κινηματογράφου και θεάτρου.

– Ισχυρά φορολογικά κίνητρα σε όσες επιχειρήσεις συγχωνευθούν ώστε να γίνουν περισσότερο ανταγωνιστικές στο υπάρχων δύσκολο οικονομικό περιβάλλον.

Στην ομιλία του ειδικό κεφάλαιο υπάρχει για το θέμα της ακρίβειας που αυτή τη στιγμή μαζί με τις αναμενόμενες αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ, είναι τα μεγαλύτερα «αγκάθια» για την κυβέρνηση καθώς επηρεάζουν  άμεσα την τσέπη των νοικοκυριών και όχι μόνο

Το βέβαιο είναι ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα εξαγγείλει συγκεκριμένα μέτρα ανακούφισης και ένα από αυτά πιθανολογείται ότι θα είναι η διεύρυνσή των δικαιούχων στο κοινωνικό οικιακό τιμολόγιο της ΔΕΗ.

Το σχέδιο της κυβέρνησης είναι να μπει «φρένο» στις αυξήσεις της ΔΕΗ, που έχουν ήδη προκαλέσει μεγάλη ανησυχία στους καταναλωτές.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ