today-is-a-good-day
21.4 C
Athens

ΗΠΑ: Επιστρέφει ο φράχτης ασφάλειας γύρω από το Καπιτώλιο ενόψει πορείας

Η αστυνομία θα εγκαταστήσει και πάλι έναν ψηλό φράχτη ασφάλειας γύρω από το Καπιτώλιο, ενόψει της πορείας που έχει προγραμματιστεί για την επόμενη εβδομάδα από υποστηρικτές των περίπου 600 ανθρώπων που κατηγορούνται σε σχέση με τα αιματηρά επεισόδια της εξέγερσης της 6ης Ιανουαρίου, με την εμπλοκή υποστηρικτών του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, όπως δήλωσαν χθες, Πέμπτη, δύο πηγές που έχουν λάβει γνώση για το σχέδιο.

Ο φράχτης ασφάλειας είχε τοποθετηθεί μετά τα επεισόδια και απομακρύνθηκε τον Ιούλιο, μετά από έξι μήνες.

Ωστόσο, θα επιστρέψει για την επικείμενη πορεία «Δικαιοσύνη για την 6η Ιανουαρίου» που έχει προγραμματιστεί να γίνει στις 18 Σεπτεμβρίου για την υποστήριξη των ανθρώπων που βρίσκονται αντιμέτωποι με μία σειρά εγκληματικών κατηγοριών για άσκηση βίας, σύμφωνα με τις πηγές, που μίλησαν ανώνυμα.

Μία από τις πηγές, ένας βοηθός των Δημοκρατικών στο Κογκρέσο, δήλωσε ότι έχουν συγκεντρωθεί πληροφορίες που αφήνουν να εννοηθεί ότι αρκετές δεξιές οργανώσεις σχεδιάζουν να λάβουν μέρος στη διαδήλωση και ενδέχεται «να στοχοποιήσουν αστυνομικούς». Στις ομάδες αυτές είναι ενδεχόμενο να περιλαμβάνονται οι οργανώσεις Oath Keepers και Proud Boys, σύμφωνα με τον ίδιο βοηθό.

Οι ταραχοποιοί της 6ης Ιανουαρίου επεδίωξαν να εμποδίσουν το Κογκρέσο να επικυρώσει επισήμως τη νίκη του προέδρου Τζο Μπάιντεν στις εκλογές του Νοεμβρίου του 2020 έναντι του Τραμπ, ο οποίος υποστήριξε παραπλανητικά ότι έγινε εκτεταμένη εκλογική νοθεία.

Οι ταραχοποιοί συγκρούστηκαν με την αστυνομία, χειροδικώντας κατά μερικών αστυνομικών, καθώς εισέβαλαν στο Καπιτώλιο, αναγκάζοντας μέλη του Κογκρέσου, αλλά και τον τότε αντιπρόεδρο Μάικ Πενς, να διαφύγουν από το κτίριο για λόγους ασφάλειας.

Τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από την εισβολή στο Καπιτώλιο. Ένας αστυνομικός που είχε δεχτεί επίθεση από τους διαδηλωτές, πέθανε την επόμενη ημέρα, ενώ τέσσερις αστυνομικοί που συμμετείχαν στην υπεράσπιση του Καπιτωλίου, αυτοκτόνησαν αργότερα.

Η άδεια για την πραγματοποίηση της πορείας την επόμενη εβδομάδα, αναφέρεται στη συγκέντρωση μέγιστου αριθμού 500 ανθρώπων στο Καπιτώλιο, αλλά αναμένεται ότι θα συγκεντρωθούν περισσότεροι, σύμφωνα με τον βοηθό του Κογκρέσου.

Η αστυνομία του Καπιτωλίου ανέφερε σε ανακοίνωσή της την Τετάρτη ότι «μία δυναμική αστυνομική παρουσία σχεδιάζεται για την πορεία, που θα περιλαμβάνει την ενισχυμένη παρουσία των αρχών ασφάλειας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ