today-is-a-good-day
23.7 C
Athens

Στο «μικροσκόπιο» της Κυβέρνησης η στάση της Τουρκίας στο μεταναστευτικό

Στο «μικροσκόπιο» της Αθήνας βρίσκεται εκ νέου η προκλητική συμπεριφορά Τσαβούσογλου και Ακάρ και η στάση της Άγκυρας στο προσφυγικό πρόβλημα, λόγω των δυσμενών εξελίξεων στο Αφγανιστάν.

Στις νέες τουρκικές προκλήσεις απάντησε  ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας ο οποίος προειδοποίησε, ίσως για τελευταία φορά την Άγκυρα ότι αν δεν αλλάξει πορεία θα έχει επιπτώσεις…

Του Κώστα Πασίση

Μετά από μια περίοδο επίπλαστης ηρεμίας, για τουριστικούς κυρίως λόγους των δυο χωρών, ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, με συνέντευξη του, «τάραξε»  τα νερά στην Ανατολική Μεσόγειο, με στόχο τη βολιδοσκόπηση των αντιδράσεων της Ελλάδας αλλά και των συμμάχων της.

Εν ολίγοις ο κ. Τσαβούσογλου είπε ότι  «οποιαδήποτε συμφωνία στην Ανατολική Μεσόγειο που αποκλείει την Τουρκία δεν είναι έγκυρη. Δεν μπορούν να κάνουν τίποτε χωρίς συνεργασία με την Τουρκία. Εάν παραβιάσουν τα δικαιώματά μας, θα αναλάβουμε δράση. Και το δείξαμε στο πεδίο δράσης».

Ενώ ο Χουλουσί Ακάρ επιμένει στους ανεκδιήγητους ισχυρισμούς περί αποστρατικοποίησης των νησιών…

Η «καυτή» ατζέντα της Τουρκίας επανήλθε στο προσκήνιο, όλως… τυχαίως, τη στιγμή που αρχίζει να «τρέχει» το νέο μεταναστευτικό καθώς στα σύνορα Αφγανιστάν-Πακιστάν-Ιράν ήδη συρρέουν χιλιάδες ανθρώπινες ψυχές, απόρροια της τρομοκρατίας των Ταλιμπάν.

Διπλωματικοί κύκλοι του ελληνικού ΥΠΕΞ επισημαίνουν με νόημα ότι ο «Σουλτάνος» ο οποίος παίζει σε διπλό ταμπλό, αρχίζει να εργαλειοποιεί τους Αφγανούς μετανάστες, πιέζοντας Ελλάδα και Ευρώπη, παρότι δημοσίως διαμηνύει ότι τα τουρκικά σύνορα παραμείνουν κλειστά για το νέο κύμα προσφύγων.

Μια επισήμανση που ουσιαστικά επιβεβαιώνει ο Τούρκος ΥΠΕΞ, αναφέροντας  ότι «εάν εφαρμόσουμε πλήρως τη συμφωνία της 18ης Μαρτίου, δεν θα υπάρξουν προβλήματα. Πρέπει να υπάρξει επικαιροποίηση επειδή το πρόβλημα της μετανάστευσης έχει πάρει άλλη διάσταση».

Αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία

Στα νέα «τερτίπια» της Άγκυρας, η ελληνική αντίδραση δείχνει να είναι αποφασιστική, όπως ήταν και στον Έβρο όταν αναχαιτίσθηκαν αποτελεσματικά οι μεταναστευτικές ορδές που έστειλε και καθοδηγούσε η τουρκική αστυνομία.

Η εντολή του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι να κλείσουν «αεροστεγώς» τα σύνορα στον Έβρο και το Αιγαίο, ενώ σε επιφυλακή βρίσκονται και οι αρχές ασφαλείας της χώρας για παν ενδεχόμενο.

Την ίδια στιγμή, η Αθήνα ενημερώνει για τις εξελίξεις τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, ενώ ο Πρωθυπουργός διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι η χώρα δε θα δεχτεί άλλους μετανάστες.

Αυστηρό είναι  και το μήνυμα που έστειλε  χθες ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας κατά τη χθεσινή επίσκεψη του στο Βουκουρέστι όπου συναντήθηκε με τον Ρουμάνο ομόλογο του Μπογκντάν Αουρέσκου.

Ο κ. Δένδιας αναφερόμενος στο επίμαχο θέμα τόνισε πως η Ελλάδα δεν πρόκειται να επιτρέψει την εργαλειοποίησή του συμπληρώνοντας πως αυτό αποτελεί πρόκληση την οποία ενδέχεται να βρεθούν σύντομα αντιμέτωπες οι ευρωπαϊκές χώρες.

Ενώ μιλώντας κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης των Επιτροπών Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας των Κοινοβουλίων του Νότου της Ε.Ε, σκλήρυνε ακόμη περισσότερο τη ρητορική του, επισημαίνοντας ότι υπάρχουν χώρες (εννοώντας κυρίως την Τουρκία) που προσπαθούν  να αναβιώσουν  αυτοκρατορίες του παρελθόντος και να αποσταθεροποιήσουν την περιοχή της Αν. Μεσογείου.

Νέα συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν;

Μέσα σε αυτό το ομιχλώδες τοπίο που αρχίζει να διαμορφώνεται και να σκεπάζει τις δυο χώρες, ιδιαίτερο ενδιαφέρον αποκτούν οι πληροφορίες για πιθανή συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογαν, στις ΗΠΑ, στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Σε περίπτωση πραγματοποίησης της το βέβαιο είναι ότι επί τάπητος θα τεθεί το προσφυγικό, λόγω Αφγανιστάν και η κλιματική κρίση που έπληξε και τις δυο χώρες.

Ωστόσο μέχρι στιγμής δεν υπάρχει σε εξέλιξη κάποια διπλωματική πρωτοβουλία για ραντεβού των δυο ηγετών.

Ενώ μετά τις τελευταίες διεργασίες  στο τραπέζι είναι και η επιλογή της απευθείας τηλεφωνικής επικοινωνίας Μητσοτάκη-Ερντογάν, αν τα πράγματα… ζορίσουν

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ