today-is-a-good-day
22.1 C
Athens

Προσγειώθηκε στην Ντόχα το αεροσκάφος με ξένους υπηκόους που απεγκλωβίστηκαν από Αφγανιστάν

Ένα αεροσκάφος με επιβαίνοντες ξένους υπηκόους από το Αφγανιστάν, η πρώτη επιβατική πτήση προς το εξωτερικό από την Καμπούλ μετά την χαοτική αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων, προσγειώθηκε λίγο νωρίτερα σήμερα στην Ντόχα.

Η πτήση της Qatar Airways, προσγειώθηκε στο Διεθνές Αεροδρόμιο Χαμάντ της Ντόχα.

Το τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazzera μετέδωσε την είδηση προσγείωσης του αεροσκάφους ενώ επίσης ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου είδαν το αεροσκάφος να φτάνει στο Διεθνές Αεροδρόμιο Χαμάντ

Είναι η πρώτη που οργανώνεται αεροπορικώς η απομάκρυνση ξένων από το Αφγανιστάν μετά τη γιγαντιαία αερογέφυρα που στήθηκε από τους Αμερικανούς και επέτρεψε να φύγουν από τη χώρα περισσότεροι από 120.000 άνθρωποι, μετά την κατάληψη της Καμπούλ από τους Ταλιμπάν.

«Καταφέραμε την πραγματοποίηση της πρώτης επιβατικής πτήσης μόλις πριν από μία ώρα», είχε δηλώσει νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ, Σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν αλ Θάνι από το Ισλαμαμπάντ, ευχαριστώντας τους νέους ηγέτες των Ταλιμπάν του Αφγανιστάν για την επαναλειτουργία του αεροδρομίου.

Περίπου 113 επιβάτες επέβαιναν στο αεροσκάφος, συμπεριλαμβανομένων Αμερικανών, Καναδών, Ουκρανών, Γερμανών και Βρετανών υπηκόων, ανέφερε στο Reuters μια πηγή με γνώση του θέματος.

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ δήλωσε ότι 13 Βρετανοί υπήκοοι κατόρθωσαν να φύγουν από το Αφγανιστάν με προορισμό το Κατάρ.

«Είμαστε ευγνώμονες στους Καταριανούς φίλους μας που διευκόλυναν την πραγματοποίηση μιας πτήσης που μετέφερε 13 Βρετανούς υπηκόους από την Καμπούλ σε ασφάλεια σήμερα στη Ντόχα», τόνισε ο Ράαμπ σε ανακοίνωσή του, προσθέτοντας πως «περιμένουμε από τους Ταλιμπάν να τηρήσουν τη δέσμευσή τους να επιτρέψουν ασφαλή διέλευση σε όσους θέλουν να φύγουν».

Ένας Αμερικανός αξιωματούχος τόνισε ότι 200 ξένοι στο Αφγανιστάν, ανάμεσά τους Αμερικανοί, επρόκειτο να αναχωρήσουν με πτήσεις τσάρτερ από την Καμπούλ σήμερα, αφού οι Ταλιμπάν συμφώνησαν στην απομάκρυνσή τους από την χώρα.

Μετά την άφιξή τους στην Ντόχα οι επιβάτες θα κατευθυνθούν σε ένα συγκρότημα που φιλοξενεί αυτήν τη στιγμή Αφγανούς και άλλους ανθρώπους που απεγκλωβίστηκαν από το Αφγανιστάν.

Παρόλο που διεθνείς πτήσεις εκτελούνταν τις τελευταίες μέρες με επιβάτες αξιωματούχους, τεχνικούς και με εφόδια ανθρωπιστικής βοήθειας, η σημερνή ήταν η πρώτη επιβατική πτήση μετά την εκκένωση που ακολούθησε την κατάληψη της πρωτεύουσας από τους Ταλιμπάν στις 15 Αυγούστου, κατά την αποχώρηση των ξένων στρατιωτικών δυνάμεων.

Το αεροπλάνο της Qatar Airways έφτασε στην Καμπούλ νωρίτερα σήμερα μεταφέροντας ανθρωπιστική βοήθεια, ανέφερε η τηλεόραση Al Jazeera.

Ο ειδικός απεσταλμένος του Κατάρ, Μουτλάκ μπιν Μαζέντ αλ Καχτάνι χαρακτήρισε τη σημερινή πτήση ως τακτική και όχι πτήση εκκένωσης. Θα γίνει επίσης μια πτήση την Παρασκευή, είπε.

«Πείτε την όπως θέλετε, πτήση τσάρτερ ή εμπορική πτήση, όλοι έχουν εισιτήρια και κάρτες επιβίβασης», δήλωσε στο Al Jazeera ο αλ Καχτάνι από τον αεροδιάδρομο. «Ας ελπίσουμε ότι η ζωή γίνεται κανονική στο Αφγανιστάν».

Στην Ουάσινγκτον, η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζεν Ψακι είπε ότι μέχρι χθες Τετάρτη περίπου 100 Αμερικανοί πολίτες εξακολουθούσαν να βρίσκονται στο Αφγανιστάν, αλλά ότι δεν θέλουν όλοι απαραίτητα να φύγουν τώρα. Ορισμένοι μπορεί να έχουν οικογένειες στη χώρα ή άλλους λόγους για να μην αποχωρήσουν ακόμη, είπε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ