Μ.Συρεγγέλα: Προτεραιότητα της κυβέρνησης η οικονομική ενδυνάμωση των γυναικών

EUROKINISSI

Στις δράσεις και τα μέτρα που προωθήθηκαν τους τελευταίους μήνες στην Ελλάδα, με στόχο την οικονομική ενδυνάμωση των γυναικών, αναφέρθηκε η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για τη Δημογραφική Πολιτική και την Οικογένεια, Μαρία Συρεγγέλα, από το βήμα του 29ου Οικονομικού και Περιβαλλοντικού Φόρουμ του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), με θέμα: «Προώθηση συνολικής ασφάλειας, σταθερότητας και βιώσιμης ανάπτυξης, στο χώρο του ΟΑΣΕ, μέσω της οικονομικής ενδυνάμωσης των γυναικών».

Όπως τόνισε η κ. Συρεγγέλα, «η ισότητα των φύλων βρίσκεται πολύ ψηλά στην ατζέντα της κυβέρνησης. Αυτό είναι άλλωστε ξεκάθαρο μέσα από μία σειρά πολιτικών που προώθησε μέσα στο προηγούμενο διάστημα, στις οποίες, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνεται η εισαγωγή ποσόστωσης 25% στη συμμετοχή των γυναικών στα ΔΣ των εισηγμένων εταιρειών, αλλά και η προώθηση μέτρων για την εξισορρόπηση επαγγελματικής και ιδιωτικής ζωής, όπως είναι η θέσπιση νέων αδειών για γονείς, αλλά και το δικαίωμά τους σε ευέλικτες ρυθμίσεις εργασίας».

Η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων αναφέρθηκε επίσης στο νέο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ισότητα των Φύλων 2021-2025, που περιλαμβάνει δράσεις για την ισχυροποίηση της θέσης των γυναικών στην αγορά εργασίας, καθώς και στο έργο που θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης και αφορά τη δημιουργία χώρων φύλαξης βρεφών σε μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις, με στόχο την ενθάρρυνση των γυναικών να επανενταχθούν στην αγορά εργασίας, μετά τη γέννηση των τέκνων τους, να μειώσουν το βάρος της φροντίδας των παιδιών και να αποκτήσουν οικονομική και επαγγελματική ανεξαρτησία.

Όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, στο φόρουμ, που πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στην Πράγα, συμμετέχουν εκπρόσωποι των 57 κρατών του ΟΑΣΕ, ενώ παρών είναι και ο πρέσβης της Ελλάδας στην Τσεχία, Αθανάσιος Παρέσογλου.