today-is-a-good-day
18.8 C
Athens

Το crash test της ΔΕΘ: Τα πλεονεκτήματα του Πρωθυπουργού και η στόχευση του Αλ.Τσίπρα

Θέσεις «μάχης» λαμβάνουν Κυβέρνηση και  Αντιπολίτευση ενόψει ΔΕΘ αλλά και ενός  δύσκολου πολιτικά  Χειμώνα, που θα κρίνει αν μείνει σταθερή, μεγαλώσει ή συρρικνωθεί η διαφορά ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, γεγονός που μπορεί να επιταχύνει ακόμη και τις πολιτικές εξελίξεις.

Πριν από μια εβδομάδα ο Πρωθυπουργός προέβη σε αναδιάταξη των κυβερνητικών δυνάμεων, δίνοντας ταυτόχρονα το σήμα για την επανεκκίνηση της οικονομίας και της χώρας, όπως κυκλοφορούσε το Καλοκαίρι, στον απόηχο των πυρκαγιών.

Του Κώστα Πασίση

Το Μάξιμου αυτές τις ημέρες κινείται σε ρυθμούς ΔΕΘ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Θεσσαλονίκη θα παρουσιάσει τους βασικούς άξονες της οικονομικής  πολιτικής του με στόχο τη μετάβαση στη νέα κανονικότητα.

Στο Βελλίδειο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει ένα μεγάλο «ατού», που δεν είναι άλλο από την καλή πορεία της οικονομίας η οποία «λύνει» τα χέρια της κυβέρνησης και «ξεκλειδώνει» επιπλέον κωδικούς στον Προϋπολογισμό για στήριξη περισσοτέρων ευάλωτων ομάδων.

«Η ελληνική οικονομία παρουσίασε ανάπτυξη κατά 16,2% σε ετήσια βάση το 2ο τρίμηνο, ξεπερνώντας τις προσδοκίες. Ακόμη και σε μια περίοδο με μερικά lockdown, το τριμηνιαίο ΑΕΠ είναι ήδη πάνω από τα επίπεδα πριν από την πανδημία. Παραμένουμε συγκεντρωμένοι σε μεταρρυθμίσεις που παρέχουν ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς και αυξάνουν το βιοτικό επίπεδο για όλους», έγραψε σε ανάρτηση του στα social media o Πρωθυπουργός.

Πρόκειται για ένα δυναμικό come back της ελληνικής οικονομίας στην Ανάπτυξη, που δεν έχει προηγούμενο…

Πέρα, όμως, από τη μεγάλη «εικόνα» που είναι το restart της χώρας, ο Πρωθυπουργός θα προβεί σε ανακοινώσεις για μια σειρά ζητημάτων που απασχολούν  επιχειρήσεις και καταναλωτές, όπως είναι το κύμα ακρίβειας που έχει ξεσπάσει στην αγορά και οι φοροελαφρύνσεις, ως μέτρα-ανάσα στη μεσαία τάξη που τα τελευταία χρόνια σήκωσε στις πλάτες της τα λάθη περασμένων δεκαετιών.

Η «πολιορκία» της μεσαίας τάξης

Άλλωστε ο… πόλεμος για τη μεσαία τάξη έχει ξεκινήσει και αναμένεται να είναι αδυσώπητος…

Ο Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξη του στο Opentv, επιχείρησε να «πλήξει» τη ΝΔ.   «Αντί για λιγότερους φόρους για τη μεσαία τάξη, έχει φέρει μια τραγική συρρίκνωση της αγοραστικής δύναμης, με τις ανατιμήσεις, με την ακρίβεια. Αντί για ασφάλεια, βλέπουμε τους πολίτες να ζουν σ’ ένα καθεστώς πρωτοφανούς ανασφάλειας. Και αντί για καλύτερες δουλειές, έχει οδηγήσει τη μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων σ’ έναν εργασιακό μεσαίωνα με την κατάργηση του 8ωρου και τη θεσμοθέτηση απλήρωτων υπερωριών», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η πρόκληση δεν έμεινε-όπως αναμενόταν- αναπάντητη από τη ΝΔ και ο Γιάννης Οικονόμου, σήκωσε το γάντι: «Η μεσαία τάξη γνωρίζει καλά ποιος μείωσε φορολογικούς συντελεστές για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις, ποιος μείωσε τον ΕΝΦΙΑ, ποιος μείωσε τις ασφαλιστικές εισφορές και την προκαταβολή φόρου, ποιος ανέστειλε για το 2021 την εισφορά αλληλεγγύης. Γνωρίζει ποιος κατά τη διάρκεια της πανδημίας στήριξε τη μεσαία τάξη με επιστρεπτέες και μη επιστρεπτέες προκαταβολές, με έκπτωση ενοικίων, με το πρόγραμμα ”Γέφυρα” για την επιδότηση δανείων πρώτης κατοικίας και τόσα άλλα. Η μεσαία τάξη δεν ξεχνά τι έκανε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ», σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Που θα «επενδύσει» ο Αλέξης Τσίπρας

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, το καταστροφολογικό αφήγημα της περασμένης διετίας δεν έφερε το παραμικρό θετικό αποτέλεσμα στην Κουμουνδούρου και έτσι σήμερα επιχειρείται  στροφή σε θέματα καθημερινότητας.

Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, αρχής γενομένης από την ομιλία του στη Θεσσαλονίκη, θα επικεντρώσει τα βέλη του προς την κυβέρνηση στα εργασιακά ζητήματα, την ασφάλεια των πολιτών αλλά και την ακρίβεια που πλήττει τα νοικοκυριά.

Το στίγμα το έδωσε ο γραμματέας του κόμματος Δημήτρης Τζανακόπουλος ο οποίος μιλώντας στον «ΑΝΤ1» έκανε λόγο για «κατάρρευση του κυβερνητικού δόγματος περί αυτορρύθμισης της αγοράς μέσα στην κυριαρχία των καρτέλ» και για «παντελή ανικανότητα της ΝΔ και του κ. Μητσοτάκη να αντιμετωπίσουν το νέο εκρηκτικό κύμα ακρίβειας».

Η διαχείριση της πανδημίας θα παραμείνει στην ατζέντα Τσίπρα ο οποίος θα συνεχίσει στη λογική ότι ο Μητσοτάκης επενδύει στο διχασμό της κοινωνίας.

Παράλληλα θα επιχειρήσει να εξωραΐσει την εικόνα του κόμματος του, παρουσιάζοντας ένα ΣΥΡΙΖΑ της… κοινωνικής αλληλεγγύης. Το εν λόγω αφήγημα έχει αρχίσει να ξετυλίγεται ήδη το τελευταίο διάστημα.

Τα στελέχη της  Κουμουνδούρου συχνά  καταθέτουν τροπολογίες στη Βουλή ζητώντας, την πληρωμή των εφημεριών στα νοσοκομεία τη δωρεάν επανασύνδεση και παροχή ηλεκτρικού ρεύματος σε πληττόμενες ομάδες πληθυσμού και νέες προσλήψεις παντού.

Η στάση του Αλέξη Τσίπρα πάντως στην υπόθεση Αποστολάκη έδειξε ότι η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να ξεφύγει από τη διχαστική ρητορική του παρελθόντος.

Η στρατηγική του ΚΙΝΑΛ

«Σφήνα» στους δυο «μεγάλους» παίχτες προσπαθεί να μπει το ΚΙΝΑΛ. Η Φώφη Γεννηματά, όμως, ξεκινά με ένα ντεσαβαντάζ που είναι η εσωκομματική κούρσα για την ηγεσία του κόμματος η οποία απορροφά ζωτική πολιτική ενέργεια.

Ωστόσο ο εκπρόσωπος Τύπου του ΚΙΝΑΛ, Παύλος Χρηστίδης με ανάρτησή του τόνισε ότι ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης είπε ψέματα για το ότι έγιναν συζητήσεις για κυβερνητική συνεργασία με το Κίνημα Αλλαγής.

«Το έχουμε απαντήσει 100. Πάμε 101. Δεν υπήρξε ΠΟΤΕ καμία απολύτως συζήτηση με τον κ. Τσίπρα περί κυβερνητικής συνεργασίας.. Όσα λέει είναι παραμύθια για να δικαιολογήσει τις επιλογές του», υπογράμμισε ο κ. Χρηστίδης.

Στη διαφαινόμενη μάχη των κομμάτων το Χειμώνα, το ΚΙΝΑΛ αφού ξεμπερδέψει με τα «εσωτερικά» του θα  προσπαθήσει να πείσει ότι έχει ρόλο στο πολιτικό σκηνικό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ