today-is-a-good-day
19.5 C
Athens

Γενς Σπαν: Αυτό που βλέπουμε τώρα είναι η πανδημία των ανεμβολίαστων

Για «πανδημία των ανεμβολίαστων» έκανε λόγο ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν, ενώ ο επικεφαλής του Ινστιτούτου «Ρόμπερτ Κοχ» προειδοποίησε για τον κίνδυνο ενός «ισοπεδωτικού» τέταρτου κύματος της πανδημίας του κορονοϊού. Οι δύο αξιωματούχοι τόνισαν ότι πρέπει να αυξηθεί ο ρυθμός των εμβολιασμών και κάλεσαν όλους τους πολίτες να εμβολιαστούν το ταχύτερο δυνατόν.

Απευθύνοντας δραματική έκκληση στους πολίτες να σπεύσουν να εμβολιαστούν κατά της Covid-19, ο κ. Σπαν σημείωσε ότι «αυτό που βλέπουμε τώρα είναι η πανδημία των ανεμβολίαστων και η κάθε απόφαση εμβολιασμού ξεχωριστά αποφασίζει και για το με πόση ασφάλεια θα μπούμε στο φθινόπωρο και στον χειμώνα» και ανακοίνωσε ότι η επόμενη εβδομάδα θα ονομαστεί «κοινή εβδομάδα εμβολιασμού», με συντονισμένες δράσεις ομοσπονδίας και κρατιδίων, δήμων, κοινοτήτων και συλλόγων, προκειμένου να πραγματοποιηθούν εμβολιασμοί σε γυμναστήρια, παιδικές χαρές, εκκλησίες, αγορές και παντού όπου συγκεντρώνεται πλήθος. «Η αύξηση του ποσοστού των εμβολιασμένων είναι κοινός μας στόχος», δήλωσε ο υπουργός και παραδέχθηκε ότι τους προηγούμενους μήνες η διαδικασία εμβολιασμού ίσως να ήταν για κάποιους ιδιαίτερα περίπλοκη. «Ο εμβολιασμός παραμένει προσωπική απόφαση, αλλά είναι επίσης και μια απόφαση που επηρεάζει και άλλους», ανέφερε και δεσμεύθηκε για απλοποίηση της διαδικασίας.

Ο γερμανός υπουργός Υγείας ανέφερε ακόμη ότι στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας νοσηλεύονται κυρίως ασθενείς που δεν έχουν εμβολιαστεί και επανέλαβε ότι όποιος θέλει, μπορεί να έχει εμβολιαστεί πριν από τις 21 Σεπτεμβρίου.

Ο επικεφαλής του Ινστιτούτου «Ρόμπερτ Κοχ» από την πλευρά του προειδοποίησε για τον κίνδυνο η πανδημία να εξελιχθεί πολύ επικίνδυνα το προσεχές διάστημα. «Αν δεν καταφέρουμε να αυξήσουμε δραστικά το ποσοστό εμβολιασμών, το τρέχον τέταρτο κύμα μπορεί να λάβει ισοπεδωτικές διαστάσεις», δήλωσε ο Λόταρ Βίλερ και επισήμανε ότι ο αριθμός ασθενών στις ΜΕΘ έχει διπλασιαστεί από την περασμένη εβδομάδα, με τον μέσο όρο ηλικίας συνεχώς να κατεβαίνει και τον νεότερο ασθενή να είναι 20 ετών. «Για αυτό και πρέπει να γίνουν περισσότεροι εμβολιασμοί. Είναι η ευκαιρία μας να τελειώσουμε την πανδημία», τόνισε.

Αναφερόμενος σε εκείνους οι οποίοι δεν έχουν εμβολιαστεί, ο κ. Βίλερ, παραπέμποντας σε σχετικές έρευνες, διευκρίνισε ότι οι πραγματικοί αρνητές του εμβολίου είναι κάτω από 5%. «Κάποιοι άλλοι απλώς δεν παίρνουν στα σοβαρά την ασθένεια», σημείωσε. Ο κ. Σπαν, παρέθεσε μάλιστα στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία άτομα χαμηλότερου μορφωτικού επιπέδου έχουν περισσότερες πιθανότητες να μην έχουν εμβολιαστεί, ενώ ο βορράς υπερισχύει του νότου και η δύση της ανατολής. «Πρωταθλητές» στους εμβολιασμούς είναι μέχρι τώρα τα κρατίδια της Βρέμης, της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας, του Ζάαρλαντ, του Σλέσβιγκ-Χολστάιν και του Αμβούργου, με ποσοστά πλήρους εμβολιασμού από 68 έως 71%. «Αν ήμασταν όλοι έτσι, όπως σε αυτά τα κρατίδια, τότε ο χειμώνας θα μπορούσε να είναι πολύ καλύτερος», σχολίασε ο Γενς Σπαν.

Την «εβδομάδα εμβολιασμού» θα στηρίξει ακόμη το λιανικό εμπόριο, δήλωσε ο Διευθυντής του Συνδέσμου Εμπόρων Στέφαν Γκεντ, υπογραμμίζοντας τη σημασία της διαχείρισης της πανδημίας. «Το εμπόριο σημαίνει ζωή αντί για lockdown. Θέλουμε να μπούμε σε μια εποχή στην οποία θα ζούμε με τον ιό», πρόσθεσε. Έως τώρα, περισσότεροι από 100.000 εμβολιασμοί έχουν πραγματοποιηθεί σε εμπορικά κέντρα σε όλη τη Γερμανία. Σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία, ο πληθυσμός της χώρας έχει πλήρως εμβολιαστεί σε ποσοστό 61,6%, ενώ μία δόση του εμβολίου έχει ήδη λάβει το 66%. Προκειμένου να καμφθεί το τέταρτο κύμα της πανδημίας θα χρειαζόταν, σύμφωνα με το Ινστιτούτο «Ρόμπερτ Κοχ», ποσοστό εμβολιασμών 80-90%.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ