today-is-a-good-day
21.1 C
Athens

Τι σηματοδοτεί η επιλογή Στυλιανίδη και Τουρνά στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης

Μετά τις αναταράξεις της προηγούμενης εβδομάδας, ο Πρωθυπουργός έκανε την έκπληξη του ανασχηματισμού, τοποθετώντας υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, τον Χρήστο Στυλιανίδη, έναν υπερκομματικό Ευρωπαίο πολιτικό, με αμιγώς τεχνοκρατικά χαρακτηριστικά.

Δίπλα του, υφυπουργός ορίστηκε ο έμπειρος επιχειρησιακός, πρώην αρχηγός της Πολεμικής Αεροπορίας Ευάγγελος Τουρνάς.

Του Κώστα Πασίση

Και οι δυο επιλογές φέρουν το στίγμα της πολιτικής φιλοσοφίας του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος με μια κίνηση του, επανέφερε όχι μόνο την ισορροπία στη ΝΔ, αλλά κέρδισε και τις εντυπώσεις, με μια προσωπικότητα που δεν έχει παρελθόν αντιπαράθεσης στην εγχώρια πολιτική σκηνή.

Πάνω σε αυτή τη βάση κινήθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος επικοινώνησε με τον κύπριο πολιτικό για να βολιδοσκοπήσει τις προθέσεις του.

Ο Πρωθυπουργός ανέφερε στο νέο υπουργό ότι η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής είναι μεγάλη προτεραιότητα για την κυβέρνηση και ότι έχει κάνει σπουδαία δουλειά στην Ευρώπη, σε όποια αποστολή ανέλαβε να φέρει σε πέρας.

Αναφέρθηκε στη πρόθεση του να αποκτήσει η χώρα εντός των επομένων μηνών έναν κλιματικό νόμο μέσω διαβούλευσης με όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές.

Συναντίληψη υπήρξε και στη διαπίστωση ότι η κλιματική κρίση θα πρέπει να μετατραπεί σε μεγάλη ευκαιρία για τη χώρα.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το μεσημέρι της περασμένης Παρασκευής υπήρξε οριστική συμφωνία.

Η Πολιτική Προστασία πλέον γίνεται ένα από τα μεγαλύτερα στοιχήματα της κυβέρνησης ενόψει ενός δύσκολου χειμώνα, με αυξημένο κίνδυνο νέων θεομηνιών και πλημμυρών, λόγω των Αυγουστιάτικων πυρκαγιών.

Ακραία φαινόμενα που η κυβέρνηση θα κληθεί να αντιμετωπίσει με επιτυχία για να αποδείξει σε όλους ότι τα πρόσφατα παθήματα έγιναν μαθήματα.

Ο μεγάλος στόχος πλέον είναι το «δίδυμο» Στυλιανίδη-Τουρνά να ανατρέψει τις δυσμενείς εντυπώσεις που άφησαν πίσω τους οι καλοκαιρινές πυρκαγιές.

Στο «τιμόνι» της Πολιτικής Προστασίας ένας ένθερμος ευρωπαΐστής τεχνοκράτης

Ο νέος υπουργός Πολιτικής Προστασίας φαίνεται ότι διαθέτει όλο το «πακέτο» προσόντων που θέλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τους «συνεργάτες» ειδικών αποστολών. Και επειδή στην πολιτική τίποτε δεν γίνεται τυχαία. Έχουμε και λέμε.

Ο κ. Στυλιάνιδης, κατά τη διάρκεια των φοιτητικών του σπουδών στη Θεσσαλονίκη, εντάχθηκε στη νεολαία του Ρήγα Φεραίου (ΚΚΕ Εσωτερικού).

«Γεμάτη» πολιτική διαδρομή με πολλά χιλιόμετρα εμπειρίας είχε και στην Κύπρο  όπου πολιτεύθηκε κυρίως με τον Δημοκρατικό Συναγερμό (ΔΗΣΥ), το  κεντροδεξιό κόμμα της Κύπρου.

Το  2013 ανέλαβε καθήκοντα κυβερνητικού εκπροσώπου στην κυβέρνηση Νίκου Αναστασιάδη. Ένα χρόνο αργότερα μεταπήδησε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και ορίστηκε   Επίτροπος της Κύπρου στην ΕΕ για την Ανθρωπιστική Βοήθεια και τη Διαχείριση Κρίσεων.

Ο κ. Στυλιανίδης είναι ένας «καθαρόαιμος» ευρωπαϊστής πολιτικός με πολλές και ισχυρές άκρες στη Γηραιά Ήπειρο,  που ήταν ένα επιπλέον προσόν για την επιλογή του από τον Έλληνα Πρωθυπουργό.

Το τελευταίο διάστημα ήταν άμισθος σύμβουλος του αντιπροέδρου της Κομισιόν Μαργαρίτη Σχοινά.

Συνεργάτες του Πρωθυπουργού ανέφεραν ότι η επιλογή του νέου υπουργού Πολιτικής Προστασίας έγινε με βάση τις ικανότητες και το βιογραφικό του.

Σύμφωνα με αυτό, το διάστημα που ήταν Ευρωπαίος  Επίτροπος υπήρξε και  Συντονιστής της Ε.Ε. για τον Έμπολα.

Είναι ο «αρχιτέκτονας» του rescEU, της μεγάλης πρωτοβουλίας με την οποία αναβαθμίστηκε ουσιαστικά το ευρωπαϊκό σύστημα πολιτικής προστασίας. Ενώ ανέλαβε  και πολλές πρωτοβουλίες ανθρωπιστικής βοήθειας σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο  Γ.  Οικονόμου, «Ο κ. Στυλιανίδης δεν είναι μόνο ο πιο κατάλληλος άνθρωπος για την κατάλληλη θέση. Είναι ο πιο ικανός Ευρωπαίος πολιτικός για να ανταπεξέλθει στα καθήκοντα αυτού του πεδίου». Ενώ πρόσθεσε ότι ο  Πρωθυπουργός έκανε μια επιλογή, ώστε η διαχείριση των κρίσεων και η Πολιτική Προστασία να πάει σε νέα επίπεδα.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ με ανακοίνωση τους σχεδόν καρμπόν έκαναν λόγο για «πρωτοφανή/απόλυτη ένδεια στελεχών της ΝΔ».

Ο Αλέξης Τσίπρας πάντως σε συνέντευξή του στο Open χαρακτήρισε τον κ. Στυλιανίδη,  πολιτικό με ανοιχτό μυαλό, ωστόσο δεν γνωρίζει τις δυνατότητές του για το συγκεκριμένο υπουργείο.

Ευάγγελος Τουρνάς

Ο Πτέραρχος Ευάγγελος Τουρνάς διετέλεσε Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας από 7 Μαρτίου 2013 έως 27 Φεβρουαρίου 2015.

Είναι «μάχιμος» αξιωματικός καθώς έχει συμπληρώσει περισσότερες από 4000 ώρες πτήσης, σε πολεμικά αεροσκάφη.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επένδυσε  συνειδητά στο «γεράκι» της Πολεμικής Αεροπορίας μας  καθώς γνωρίζει ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις διαθέτουν ικανότατα και άξια στελέχη που μπορούν να διαχειριστούν οποιαδήποτε κρίση στο πεδίο της μάχης…

Και στην προκειμένη περίπτωση κρίθηκε ότι ο κ. Τουρνάς μπορεί να διαχειριστεί άψογα τα πτητικά μέσα της Πυροσβεστικής.

Είναι ένας επιχειρησιακός υφυπουργός αυξημένων προσδοκιών.

Ο κ. Τουρνάς  γεννήθηκε στα Χανιά. Εισήλθε στη Σχολή Ικάρων το 1976 και ονομάστηκε Ανθυποσμηναγός το 1980.

Είναι απόφοιτος του Σχολείου Ηλεκτρονικού Πολέμου (ΚΕΑΤ/ΣΗΠ), της Σχολής Πολέμου Αεροπορίας/Κατωτέρων (ΣΠΑ/Κ), της Σχολής Πολέμου Αεροπορίας/Ανωτέρων (ΣΠΑ/Α) και του Air Command and Staff College των ΗΠΑ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ