today-is-a-good-day
21.4 C
Athens

Η ΠτΔ εγκαινίασε το 49ο Φεστιβάλ Βιβλίου στο Ζάππειο

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου εγκαινίασε το 49ο Φεστιβάλ Βιβλίου στο Ζάππειο, το οποίο φέτος είναι αφιερωμένο στα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση και υπογράμμισε ότι «κοντά πενήντα χρόνια τώρα, ο δημοφιλής αυτός θεσμός εμπεδώνει τον δεσμό του αναγνώστη με το βιβλίο και γιορτάζει τη μοναδική σχέση που αναπτύσσεται ανάμεσα στο γραπτό κείμενο και τον αποδέκτη του, τη δυναμική αμοιβαιότητά της».

Κατά τον χαιρετισμό της, η κυρία Σακελλαροπούλου τόνισε ότι το βιβλίο αποτελεί κέντρισμα πνευματικό, μυστική συνομιλία με τον εαυτό μας, πύλη προς την επικράτεια της γνώσης και τα τοπία της ψυχαγωγίας, το βιβλίο διεκδικεί τη θέση του στην οικονομία του προσωπικού μας χώρου και χρόνου, διευρύνει τα όριά της, μας καθιστά μέλη μιας κοινότητας. Όπως είπε «Μας βοηθά να αναπροσανατολίσουμε τον εαυτό μας, να δοκιμάσουμε τα όρια της σκέψης μας, ακόμη και να μεταμορφώσουμε τη ζωή μας. Κάθε ανάγνωση είναι ένα πείραμα με τον εαυτό μας».

Ακολούθως σημείωσε ότι «σήμερα γιορτάζουμε το βιβλίο σε όλες του τις μορφές: λογοτεχνικό, δοκιμιακό, επιστημονικό, παιδικό, ασχολούμενο με όλες τις εκφάνσεις του πνευματικού και υλικού μας πολιτισμού. Το βιβλίο, που άντεξε την περίοδο της κρίσης και αποδείχτηκε ο καλύτερος φίλος μας στην απομόνωση, παραμένει σταθερό σημείο αναφοράς για το φιλαναγνωστικό κοινό».

Επισήμανε, ωστόσο, ότι δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι, αν και η ανάγνωση είναι μοναχική απόλαυση, είναι ταυτόχρονα κοινωνική ανάγκη και συνήθεια. «Αποζητά την επικοινωνία και την ενημέρωση. Την επαφή, τον γόνιμο διάλογο, την ανταλλαγή ιδεών και απόψεων, τις αναπάντεχες συναντήσεις με τίτλους και συγγραφείς, τη ζωντανή ατμόσφαιρα των εκθέσεων, των φεστιβάλ, των βιβλιοπαρουσιάσεων, των βιβλιοπωλείων. Όλα όσα στερηθήκαμε την περίοδο της πανδημίας. Όλα όσα μας προσφέρουν, σε συμπυκνωμένη μορφή, εκδηλώσεις όπως η σημερινή» συμπλήρωσε.

Αναφερόμενη στη φετινή διοργάνωση, η οποία είναι αφιερωμένη στα 200 χρόνια από το ξέσπασμα της Επανάστασης του 1821, εξέφρασε τη χαρά της, βλέποντας πόσα σημαντικά έργα σχετικά με τη γενέθλιο στιγμή του ελληνικού κράτους εκδόθηκαν το τελευταίο διάστημα, βοηθώντας μας να στοχαστούμε πάνω στην ιστορία, να αντιληφθούμε τους τρόπους με τους οποίους συνδέονται και αλληλεξαρτώνται γεγονότα, συμπεριφορές και δράσεις, και να κατανοήσουμε τις πολιτικές και πολιτισμικές μας καταβολές. «Βιβλία ιστορικά αλλά και λογοτεχνικά, αυστηρά επιστημονικά αλλά και εκλαϊκευμένα, βιβλία για παιδιά και εφήβους, συνθέτουν ένα πλούσιο πανόραμα» παρατήρησε.

Επισήμανε, επίσης, ότι η παράλληλη διοργάνωση, στο πλαίσιο του κεντρικού αφιερώματος του φεστιβάλ, διαδραστικών συζητήσεων, ομιλιών και στρογγυλών τραπεζών, θα συμβάλει περαιτέρω στην διεύρυνση του σχετικού προβληματισμού, με την ενεργό συμμετοχή του κοινού.

Καταλήγοντας, συνεχάρη θερμά τον Σύνδεσμο Εκδοτών Βιβλίου, την επιτροπή Ολυμπίων και Κληροδοτημάτων του Ζαππείου, τον Οργανισμό Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων και όλους όσοι εργάστηκαν και συνεισέφεραν με οποιονδήποτε τρόπο στην ωραία αυτή γιορτή και κάλεσε όλους να περιηγηθούν στα περίπτερα των εκδοτικών οίκων, να φυλλομετρήσουν τα βιβλία, να τα συζητήσουν, να τα αγοράσουν, να γίνουν συμμέτοχοι, στην συναρπαστική περιπέτεια της ανάγνωσης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ