today-is-a-good-day
16.8 C
Athens

Γ.Οικονόμου: Την επομένη της πρώτης δόσης θα επιστρέφουν στην εργασία τους οι υγειονομικοί

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου δήλωσε μετά από σχετική ερώτηση στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ότι τα νούμερα των υγειονομικών που είναι ανεμβολίαστοι και σε αναστολή είναι δυναμικά και κάτω από αυτά που υπολόγιζε κανείς πριν την εφαρμογή του μέτρου. Παράλληλα αναφέρθηκε στην τροπολογία με την οποία θα μπορούν να επιστρέψουν στην εργασία τους κάνοντας την πρώτη δόση του εμβολίου και σημείωσε πως στόχος είναι να έχουμε όσο το δυνατόν λιγότερες αρρυθμίες στη λειτουργία του συστήματος υγείας. Είπε επίσης ότι η τροπολογία θα δώσει το ερέθισμα ώστε να πέσει πιο κάτω ο αριθμός των ανεμβολίαστων υγειονομικών.

Επιπλέον απαντώντας σε ερώτηση αν θα επιστρέψουν στις θέσεις τους οι υγειονομικοί αν εμβολιαστούν, με δεδομένο ότι θα γίνουν αναπληρώσεις για να καλυφθούν τα κενά, ο κ. Οικονόμου ανέφερε ότι όσο πιο γρήγορα κάποιος υγειονομικός εμβολιαστεί, εφόσον δεν θα έχει αναπληρωθεί η θέση, με μεγαλύτερη ασφάλεια μπορούμε να υποθέσουμε ότι θα επιστρέψει στα καθήκοντα που εκτελούσε και πριν το διάστημα της αναστολής.

Με αφορμή τις καταγγελίες για πλαστούς εμβολιασμούς στον Παλαμά Καρδίτσας, είπε ότι όλες οι καταγγελίες διερευνώνται, στη συγκεκριμένη περίπτωση υπάρχει ΕΔΕ, και όπου υπάρχουν περίεργα στοιχεία θα γίνεται ο απαραίτητος έλεγχος.

Ανέφερε επ’ αυτού ότι εξετάζεται αυστηροποίηση των ποινών για όσους εμπλέκονται.

Σχετικά με δηλώσεις της κα Γκάγκα και το ενδεχόμενο να κλείσουν ξανά τα σχολεία, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι η κα Γκάγκα διευκρίνισε ότι θα ακολουθηθούν όλα τα πρωτόκολλα ώστε να έχουμε ασφαλή και διαρκείας δια ζώσης εκπαίδευση.

Δίνοντας απάντηση σε παρεμφερή ερώτηση είπε ότι η κατάσταση δεν είναι ίδια με πέρσι καθώς φέτος έχουμε το εμβόλιο και πολύ υψηλά ποσοστά εμβολιασμού στους εκπαιδευτικούς «που θέλουμε να μεγαλώσουν περισσότερο».

Ο κ. Οικονόμου σημείωσε ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι η δια ζώσης εκπαίδευση να ξεκινήσει με την έναρξη της σχολικής χρονιάς και να ολοκληρωθεί με το τέλος της.

Για το ενδεχόμενο επέκτασης της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού σε κατηγορίες όπως οι ένστολοι και οι εκπαιδευτικοί, είπε ότι πρόκειται για επιλογή που εξακολουθεί να έχει η κυβέρνηση και θα συμπεριφερθεί ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας και τους ρυθμούς εμβολιασμού.

Απαντώντας σε άλλη σχετική ερώτηση είπε ότι οι ρυθμοί εμβολιασμού αυξάνονται και ότι από τον Δεκαπενταύγουστο έχουν κάνει την πρώτη δόση 300.000 πολίτες.

Για τη λειτουργία των πανεπιστημίων είπε ότι η απόφαση για δια ζώσης εκπαίδευση περιλαμβάνει και τα πανεπιστήμια με τα γνωστά μέτρα που έχουν ανακοινωθεί και τα πρωτόκολλα. «Και εκεί βαίνει θετικά ο εμβολιασμός. Φαντάζομαι και οι πρυτανικές αρχές θα θέλουν τη δια ζώσης λειτουργία και θα αναλάβουν πρωτοβουλίες», σημείωσε. Για το ενδεχόμενο λειτουργίας εμβολιαστικών κέντρων μέσα στα πανεπιστήμια, είπε ότι είναι κάτι που εξετάζεται, θα συζητηθεί με τις διοικήσεις των πανεπιστημίων και τις πρυτανικές αρχές και η Πολιτεία μπορεί να παράσχει αυτή τη δυνατότητα.

Σε ότι αφορά τη λειτουργία της πανεπιστημιακής αστυνομίας είπε πως όταν ολοκληρωθεί η εκπαίδευση και όλες οι διαδικασίες για την πρόσληψη των ανθρώπων που θα τη στελεχώσουν θα κάνει τη δουλειά για την οποία ιδρύθηκε.

Κληθείς να απαντήσει στις κατηγορίες του ΣΥΡΙΖΑ, ότι η κυβέρνηση μένει απλός θεατής του κύματος ακρίβειας που έρχεται, απάντησε ότι πριν από όλα αυτό που πρέπει κανείς να κάνει είναι να προσδιορίσει το πρόβλημα. «Έχουμε κάποιες αυξητικές τιμές αγαθών παγκοσμίως. Είναι μια δυσάρεστη και αναμενόμενη εξέλιξη γιατί η αντιμετώπιση της πανδημίας οδήγησε στην εκτύπωση χρήματος από τις τράπεζες παγκοσμίως. Ήταν αναμενόμενο ότι αυτό θα δημιουργούσε κύματα ανατιμήσεων ενώ τώρα που βγαίνουμε από τον κύκλο της πανδημίας, αυξάνεται η ζήτηση. Δεν είναι ελληνικό, είναι παγκόσμιο φαινόμενο», τόνισε υπογραμμίζοντας πως η κυβέρνηση παρακολουθεί και ανησυχεί για τις επιπτώσεις στην τσέπη των πολιτών.

Ο κ. Οικονόμου ανέφερε ότι με την πολιτική της κυβέρνησης όλο το προηγούμενο διάστημα, στόχος είναι η οικονομία να είναι θωρακισμένη ώστε οι ανατιμήσεις να έχουν το μικρότερο δυνατό αποτύπωμα στις τσέπες των καταναλωτών. Επ’ αυτού μίλησε για τη στήριξη της ελληνικής οικονομίας, για την πτώση της ανεργίας, τη μεγάλη αύξηση των καταθέσεων νοικοκυριών και επιχειρήσεων, τη μείωση των φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών.

«Η οικονομία θα συνεχίσει να αναπτύσσεται με αυτούς τους γρήγορους ρυθμούς. Η κυβέρνηση θα αξιοποιήσει όλα τα διαθέσιμα εργαλεία εποπτείας της αγοράς ώστε να μην εργαλειοποιηθεί αυτή η παγκόσμια τάση και βρεθούμε αντιμέτωποι με φαινόμενα αισχροκέρδειας. Σε ειδικότερες κατηγορίες όπως η ενέργεια, θα υπάρξουν ανακοινώσεις από τον πρωθυπουργό στη ΔΕΘ. Το παρακολουθούμε, μας ανησυχεί, οι ρυθμοί ανάπτυξης, η πολιτική ενίσχυσης του εισοδήματος είναι μέτρα που ανθεκτικά και με διάρκεια θα μας οδηγήσουν ώστε να περάσουμε με ασφάλεια αυτή τη μεταβατική περίοδο», συμπλήρωσε.

Σε ερώτηση αν υπάρχει σκέψη για μείωση του ΦΠΑ και σε ποιες κατηγορίες απάντησε ότι η κυβέρνηση έχει προβεί σε μειώσεις του ΦΠΑ οι οποίες θα παραμείνουν προσθέτοντας πως το Σάββατο ο πρωθυπουργός συνολικά θα τοποθετηθεί για τα ζητήματα αυτά.

Σχετικά με τις ανατιμήσεις και τη λειτουργία της αγοράς ο κ. Οικονόμου είπε ότι δεν μιλάμε για την ελληνική αλλά για την παγκόσμια αγορά τη λειτουργία της οποίας δεν μπορεί να ρυθμίσει η κυβέρνηση. Σημείωσε ότι ο πληθωρισμός τον Αύγουστο ήταν 1,4% και ανέφερε τρεις βασικούς πυλώνες αντίδρασης. Την πολιτική ενίσχυση των εισοδημάτων και δημιουργίας θέσεων απασχόλησης, την εποπτεία της αγοράς και τις ανακοινώσεις που θα γίνουν σε τομείς όπως η ενέργεια.

Για την επιλογή του Χρήστου Στυλιανίδη στη θέση του υπουργού Πολιτικής Προστασίας ο κ. Οικονόμου τόνισε πως είναι αμετακίνητη η απόφαση του πρωθυπουργού να αναβαθμιστεί η δομή αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης και της πολιτικής προστασίας, δηλαδή η ίδρυση του υπουργείου.

«Ο κ. Στυλιανίδης δεν είναι απλά ο πιο κατάλληλος για αυτή τη θέση αλλά ίσως ο πιο ικανός ευρωπαίος πολιτικός για αυτό το πεδίο», υπογράμμισε. Επ’ αυτού μεταξύ άλλων ανέφερε εμβληματικές πρωτοβουλίες του. Είπε ότι ήταν ο αρχιτέκτονας του rescEU, ο εμπνευστής πολλών επιχειρησιακών προγραμμάτων, έχει πολύ μεγάλες διασυνδέσεις, είναι Έλληνας της Κύπρου, πολίτης του ευρύτερου ελληνισμού, έχει υπηρετήσει την κυπριακή κεντροδεξιά, είναι εκλεγμένος βουλευτής του κυπριακού και του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου.

«Οι σχέσεις που έχει αποτελούν την καλύτερη εγγύηση ότι μπορεί να βοηθήσει όπως απαιτείται και πρέπει. Συνεργαζόμενος με τον πτέραρχο κ. Τουρνά που έχει τεράστια εμπειρία κυρίως στην αξιοποίηση των εναέριων μέσων», τόνισε.

Ερωτηθείς γιατί ο κ. Στυλιανίδης δεν ήταν εξ αρχής επιλογή του πρωθυπουργού, απάντησε πως τα περιστατικά και το τι προηγήθηκε είναι γνωστά. «Ο κύκλος αυτός έχει κλείσει οριστικά. Όλοι έχουμε βγάλει τα συμπεράσματά μας. Το κρίσιμο είναι ότι ο πρωθυπουργός έκανε την καλύτερη επιλογή μέσω της οποίας η διαχείρισης των κρίσεων, η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και η Πολιτική Προστασία αλλάζουν επίπεδο, πάμε πολλά βήματα μπροστά. Φιλοδοξία μας είναι να έχουμε την καλύτερη Πολιτική Προστασία στην Ευρώπη. Θα το πετύχουμε με την πολιτική ηγεσία συνολικά. Η αξιοπιστία της κυβέρνησης, η σοβαρότητα που ο πρωθυπουργός αντιμετωπίζει αυτούς τους τομείς, η προσωπικότητα του Κυριάκου Μητσοτάκη αποτελούν εγγύηση ώστε πρόσωπα με τα χαρακτηριστικά του κ. Στυλιανίδη και του κ. Τουρνά να ανταποκρίνονται θετικά», υπογράμμισε.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση γιατί αρχικά δεν υπήρχε θέση υφυπουργού, απάντησε ότι «έχουμε μια πολιτική ηγεσία που συγκεντρώνει όλα τα χαρακτηριστικά για να αντιμετωπίσει της προκλήσεις του πεδίου».

Επιπρόσθετα σχετικά με ανάρτηση του βουλευτή της ΝΔ,  Γιάννη Καλλιάνου απάντησε πως ο ίδιος αντιλήφθηκε το λάθος του και τους άστοχους συνειρμούς και επανόρθωσε.

Τέλος για τα μνημόνια με τα Σκόπια και πότε θα περάσουν από την Βουλή, απάντησε «στον κατάλληλο χρόνο το επόμενο διάστημα θα γίνει και αυτό».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ