today-is-a-good-day
22.1 C
Athens

Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν και το Μέτωπο Εθνικής Αντίστασης εξακολουθούν να συγκρούονται στην επαρχία Πανσίρ

O ανώτατος Αμερικανός στρατηγός προειδοποιεί για το ενδεχόμενο εμφυλίου

Οι Ταλιμπάν και η οργάνωση αντίστασης στην επαρχία Πανσίρ εξακολουθούσαν να συγκρούονται χθες Σάββατο, με το ισλαμιστικό κίνημα να προσπαθεί να καταλάβει την περιοχή αυτή βόρεια της Καμπούλ, την μοναδική του Αφγανιστάν που δεν ελέγχει, ενώ ο ανώτατος Αμερικανός στρατηγός προειδοποίησε για το ενδεχόμενο «εμφυλίου» στη χώρα.

Τόσο οι Ταλιμπάν όσο και το Μέτωπο Εθνικής Αντίστασης ισχυρίζονται ότι βρίσκονται σε πλεονεκτική θέση στην Πανσίρ, χωρίς ωστόσο να μπορούν να το αποδείξουν. Οι Ταλιμπάν δεν είχαν καταφέρει να καταλάβουν την κοιλάδα Πανσίρ ούτε κατά την πρώτη περίοδο που έλεγχαν το Αφγανιστάν από το 1996 ως το 2001.

Ο Μπιλάλ Καρίμι εκπρόσωπος του ισλαμιστικού κινήματος δήλωσε ότι οι περιφέρειες Χινζ και Ουναμπάχ έχουν καταληφθεί από τους Ταλιμπάν, οι οποίοι πλέον ισχυρίζονται ότι ελέγχουν τέσσερις από τις επτά περιφέρειες της επαρχίας Πανσίρ.

«Οι μουτζαχεντίν (οι μαχητές των Ταλιμπάν) προελαύνουν προς το κέντρο (της επαρχίας)», έγραψε στο Twitter.

Από την πλευρά του το Μέτωπο Εθνικής Αντίστασης, στο οποίο συμμετέχουν δυνάμεις που είναι πιστές στον Αχμάντ Μασούντ, ανακοίνωσε ότι περικύκλωσε «χιλιάδες τρομοκράτες» στο πέρασμα Χαουάκ και ότι οι Ταλιμπάν εγκατέλειψαν οχήματα και εξοπλισμό στην περιοχή Ντάστε Ρεουάκ.

Ο Φαχίμ Ντάστι εκπρόσωπος του Μετώπου πρόσθεσε ότι μαίνονται «σφοδρές συγκρούσεις».

Εξάλλου σε ανάρτησή του στο Facebook ο Μασούντ υπογράμμισε ότι το Πανσίρ «εξακολουθεί να στέκεται ισχυρό». Επίσης εξήρε τις «άξιες αδελφές μας», λέγοντας ότι οι διαδηλώσεις υπέρ των δικαιωμάτων γυναικών που πραγματοποιήθηκαν στην πόλη Χεράτ αποδεικνύουν ότι οι Αφγανοί δεν έχουν εγκαταλείψει τα αιτήματά τους για δικαιοσύνη και ότι «δεν φοβούνται τις απειλές».

Η ιταλική οργάνωση αρωγής Emergency επεσήμανε ότι οι δυνάμεις των Ταλιμπάν προελαύνουν στην κοιλάδα Πανσίρ και την Παρασκευή το βράδυ έφτασαν στο χωριό Αναμπάχ, όπου η ΜΚΟ διαθέτει εγκαταστάσεις.

«Δεχθήκαμε μικρό αριθμό τραυματιών στο χειρουργικό κέντρο της Αναμπάχ», ανέφερε σε ανακοίνωσή της, στην οποία πρόσθεσε ότι πολλοί άνθρωποι εγκατέλειψαν τις εστίες τους τις τελευταίες ημέρες.

Στο μεταξύ ο Αμερικανός στρατηγός Μαρκ Μάιλι, επικεφαλής του γενικού επιτελείου στρατού των ΗΠΑ, υπογράμμισε τη σοβαρότητα της κατάστασης.

«Η εκτίμησή μου είναι πως οι τρέχουσες συνθήκες ενδέχεται να οδηγήσουν σε έναν εμφύλιο πόλεμο. Δεν γνωρίζω αν οι Ταλιμπάν θα καταφέρουν να εδραιώσουν την εξουσία τους και να επιβάλουν μια κυβέρνηση», δήλωσε ο Μάιλι μιλώντας στο Fox News από την αμερικανική αεροπορική βάση του Ράμσταϊν στη Γερμανία.

Ο ίδιος εξήγησε ότι αν δεν το πετύχουν αυτό οι Ταλιμπάν, «θα οδηγηθούμε στην ανοικοδόμηση της αλ Κάιντα ή στην ενίσχυση του Ισλαμικού Κράτους ή άλλων πολλών τρομοκρατικών οργανώσεων» τα επόμενα τρία χρόνια.

«Ενδέχεται να δούμε να ανακάμπτει η τρομοκρατία από την περιοχή μέσα σε 12, 24, 36 μήνες. Και θα το παρακολουθούμε», υπογράμμισε.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής των υπηρεσιών Πληροφοριών του Πακιστάν (ISI) αντιστράτηγος Φάιζ Χαμίντ μετέβη στην Καμπούλ χθες Σάββατο. Αν και δεν έγινε γνωστός ο λόγος της επίσκεψής του, ανώτερος αξιωματούχος στο Πακιστάν είχε δηλώσει νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα ότι ο Χαμίντ ενδέχεται να βοηθήσει τους Ταλιμπάν να αναδιοργανώσουν τον αφγανικό στρατό.

Οι ΗΠΑ έχει κατηγορήσει το Πακιστάν και την ISI ότι στήριζε τους Ταλιμπάν τις δύο προηγούμενες δεκαετίες που οι μαχητές τους πολεμούσαν εναντίον των διεθνών και των αφγανικών δυνάμεων, κάτι που το Ισλαμαμπάντ διαψεύδει.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ