today-is-a-good-day
22.2 C
Athens

Το εισόδημα του πολίτη στο επίκεντρο των πρωθυπουργικών εξαγγελιών στη ΔΕΘ

Μέτρα για την αντιμετώπιση των αυξήσεων σε βασικά προϊόντα και υπηρεσίες, που παρατηρούνται ήδη στην αγορά αλλά και στη ΔΕΗ με τους νέους λογαριασμούς, ετοιμάζεται  να ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη, έχοντας πλήρη επίγνωση της κατάστασης και των οικονομικών παρενεργειών, σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Του Κώστα Πασίση

Στο θέμα αναφέρθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου τονίζοντας ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε αντισταθμιστικές πολιτικές για το μικρότερο δυνατό αποτύπωμα στην τσέπη και τη ζωή των ανθρώπων για όσο καιρό κρατήσει η τάση αλλαγής των τιμών.

«Η καθημερινότητα του πολίτη, το εισόδημά του είναι στην ατζέντα μας», τόνισε χαρακτηριστικά, ενώ προηγουμένως είχε χαρακτηρίσει «ως απολύτως δικαιολογημένη την ανησυχία για αυξήσεις».

Μια ατάκα-κλειδί για τη «μπόρα» που έρχεται αλλά και για την «ομπρέλα» προστασίας που ετοιμάζεται να ανοίξει η κυβέρνηση.

Τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη αποδίδουν τις αυξήσεις στις πρώτες ύλες που έχουν πάρει φωτιά, στην ανατίμηση της τιμής του φυσικού αερίου και στο διογκωμένο κόστος των ρύπων.

Το συγκεκριμένο  απρόσμενο, κατ’ άλλους αναμενόμενο πρόβλημα, αποκτά πολιτικές διαστάσεις γιατί σε μια κρίσιμη  πολιτικά περίοδο έρχεται και σχεδόν ανατρέπει τον οικονομικό σχεδιασμό της κυβέρνησης για τη στήριξη των μεσαίων – λαϊκών στρωμάτων και των οικονομικά ασθενέστερων.

Το πρόγραμμα των μόνιμων φοροελαφρύνσεων, συμπεριλαμβανόμενου και του ΕΝΦΙΑ  που ήδη έχει αρχίσει να εφαρμόζεται, κινδυνεύει να τιναχθεί στον … αέρα από τις αυξήσεις σε αγαθά και ρεύμα.

«Καλό το επιτελικό κράτος, άριστο το πρόγραμμα επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων, οι «μάχες» όμως κρίνονται στο πεδίο που στην προκειμένη περίπτωση είναι οι … τσέπες το εργαζομένων και των συνταξιούχων», σχολίασε γαλάζιος βουλευτής αναφερόμενος στο «ντόρο» που έχουν προκαλέσει οι κυοφορούμενες αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ.

Το «καμπανάκι» κινδύνου κτύπησε στο Μαξίμου και ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ θα κάνει ειδική αναφορά στο θέμα και όπως επισημαίνεται θα υπάρξουν συγκεκριμένες προστατευτικές κινήσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες θα υπάρξουν στοχευμένες παρεμβάσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ και στην κατεύθυνση να προστατευθούν τα μικρομεσαία εισοδήματα.

Το «καλάθι» της νοικοκυράς και η ΔΕΗ, που … απειλεί με ηλεκτροσόκ τους καταναλωτές, συζητήθηκαν και στο τελευταίο Υπουργικό Συμβούλιο, γεγονός που δείχνει ότι εκτός  των καταναλωτών, ανήσυχη είναι και η κυβέρνηση.

Στη Βουλή, ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης προέτρεψε τους καταναλωτές να αξιοποιούν την υπηρεσία e-katanalotis.gov.gr προκειμένου πριν προβούν σε αγορές, να ενημερωθούν για τα σημεία που θα βρουν φθηνότερα τα είδη που θέλουν να αγοράσουν.

«Η διαφορά δεν είναι απλώς 40 λεπτά ή 1 ή 2 ευρώ -που και αυτά έχουν τη σημασία τους- αλλά μπορεί να διαπιστώσει διαφορές δεκάδων ευρώ για το ίδιο είδος», εξήγησε ο κ. Γεωργιάδης.

Όπως αναμενόταν στο θέμα παρενέβησαν και τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ  επιχείρησαν να συνδέσουν τις αυξήσεις στο ρεύμα με το σχέδιο Χατζηδάκη.

Η ΝΔ αντέδρασε άμεσα και χαρακτήρισε fake news το νέο …εφεύρημα της Κουμουνδούρου για να αφήσει την κυβέρνηση εκθέτη στα μάτια των καταναλωτών.

Ειδικότερα σε ανακοίνωση του το παρατηρητήριο της ΝΔ αναφέρει μεταξύ άλλων:

«Επιχειρούν να μας πείσουν ότι οι αυξήσεις στην τιμή του φυσικού αερίου διεθνώς καθώς και το αυξημένο κόστος που πληρώνουν σε όλη την Ευρώπη οι ηλεκτρικές εταιρίες στο Χρηματιστήριο των ρύπων το τελευταίο διάστημα, συνδέονται με έναν τρόπο μαγικό με το σχέδιο διάσωσης της ΔΕΗ του 2019».

Ενώ το ΚΙΝΑΛ κάλεσε την Επιτροπή Ανταγωνισμού να παρέμβει για την προστασία των καταναλωτών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ