today-is-a-good-day
18.1 C
Athens

Τα σενάρια για τον νέο υπουργό Πολιτικής Προστασίας και οι σκέψεις του Πρωθυπουργού

Αντίστροφα τρέχει ο χρόνος για την ανακοίνωση του ονόματος που θα ηγηθεί στο νεοσυσταθέν υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, αν και το νέο πρόσωπο παραμένει «γρίφος», καθώς ο Πρωθυπουργός δεν έχει δείξει τις προθέσεις του, χειριζόμενος ο ίδιος το θέμα.

Μέχρι στιγμής υπάρχουν μόνο  σενάρια και εικασίες για το στέλεχος που θα επανδρώσει το «ακέφαλο» υπουργείο, μετά την υπαναχώρηση Αποστολάκη, που «χάλασε» το παραδοσιακά πανηγυρικό κλίμα της ορκωμοσίας των νέων υπουργών. Σύμφωνα με το πρώτο σενάριο ο Κυριάκος Μητσοτάκης «σκανάρει» υποψηφίους εντός και εκτός ΝΔ, σταθμίζοντας τα νέα δεδομένα, όπως διαμορφωθήκαν, μετά την ανακοίνωση των αλλαγών στην κυβέρνηση.

Του Κώστα Πασίση

Η μόνη διαβεβαίωση από το περιβάλλον του Πρωθυπουργού είναι ότι ο νέος υποψήφιος αυτή τη φορά δεν θα έχει συριζέικο παρελθόν.

Υπό το πρίσμα αυτό δεν αποκλείεται να έχουν βολιδοσκοπηθεί κάποιοι με κεντροαριστερό προφίλ που διατηρούν δίαυλο επικοινωνίας με το Μαξίμου.

Στο «παιχνίδι», όμως, αυτή τη φορά παίζουν με καλές πιθανότητες και στελέχη της ΝΔ, με κεντρώα απόχρωση και συναινετικό στίγμα.

Το δεύτερο και κατά πολλούς επικρατέστερο σενάριο, είναι να τεθεί επικεφαλής ένα επιχειρησιακό-τεχνοκρατικό στέλεχος από το χώρο των ενόπλων δυνάμεων, που δεν θα προκαλέσει με το καλημέρα εντάσεις και πολεμικές ανακοινώσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Το «ευκταίο» θα ήταν να βρεθεί ένας άλλος …Σωτήρης Τσιόδρας.

Σε αυτό το πεδίο τα ονόματα που παίζουν είναι του πρώην συμβούλου εθνικής ασφαλείας του Πρωθυπουργού Αλέξανδρου Διακόπουλου, ένα πρόσωπο που ο Πρωθυπουργός έχει συνεργασθεί και γνωρίζει την αξία του, του πρώην Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Μιχάλη Κωσταράκου, αλλά και του πρώην Αρχηγού ΓΕΑ Ευάγγελου Τουρνά.

Εκτός τόπου, θέματος και εποχής

Μετά τις τελευταίες εξελίξεις όμως και τη διχαστική ρητορική του Αλέξη Τσίπρα, όπως εκφράστηκε στην περίπτωση Αποστολάκη αλλά και από τη χθεσινή στάση του στη Βουλή, το σενάριο της μιας …σταγόνας συναίνεσης έχει μετατραπεί σε όνειρο θερινής νυκτός.

Την ημέρα που ολόκληρη η Ελλάδα αλλά και η παγκόσμια κοινότητα θρηνεί και αποχαιρετά τον Μίκη Θεοδωράκη, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ μιλώντας στη Βουλή για το ασφαλιστικό εξαπέλυσε μια απίστευτη επίθεση στη κυβέρνηση και τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Με αυτό τον τρόπο ο Αλέξης Τσίπρας έδειξε ότι δεν ασχολήθηκε ποτέ σοβαρά με τα μηνύματα ενότητας που έστελνε τα τελευταία χρόνια ο εκλιπών, σπουδαίος Έλληνας πατριώτης.

Λίγο νωρίτερα, πάντως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης  αποχαιρετώντας τον Μίκη Θεοδωράκη χρησιμοποίησε μια εντελώς διαφορετική γλώσσα.

Ανέφερε μεταξύ άλλων: «…Οι συμβουλές του ήταν πάντα πολύτιμες για μένα, κυρίως αυτές που αφορούσαν στην ενότητα του λαού μας και στην υπέρβαση των διαχωριστικών γραμμών».

Η ομιλία Τσίπρα πάντως στη Βουλή, προκάλεσε την αντίδραση του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου ο οποίος ήταν καυστικός: «Προφανώς είχε ετοιμάσει την ομιλία του πριν ανακοινωθεί η απώλεια του μεγάλου Έλληνα. Το γεγονός όμως ότι επέλεξε να την εκφωνήσει αποδεικνύει, για πολλοστή φορά, πόσο κατώτερος είναι των απαιτήσεων του θεσμικού του ρόλου. Ειδικά τη σημερινή ημέρα, η σύγκριση είναι συντριπτική εις βάρος του. Είναι εκτός τόπου, εκτός θέματος. Και το κυριότερο εκτός εποχής», ανέφερε χαρακτηριστικά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ