today-is-a-good-day
22.1 C
Athens

Α.Ξανθός: Πολιτικός αυταρχισμός η απομάκρυνση εργαζομένων από το ΕΣΥ

Για «μη διαχειρίσιμη» κατάσταση και «πληγωμένο» Δημόσιο Σύστημα Υγείας από τη ρύθμιση για την υποχρεωτική αργία του ανεμβολίαστου προσωπικού, μίλησε ο Ανδρέας Ξανθός μετά από επίσκεψή του στο ΕΚΑΒ.

Συγκεκριμένα ανέφερε ότι «περίπου 10.000 εργαζόμενοι όλων των κατηγοριών έχουν απομακρυνθεί από τη δουλειά τους, το υπόλοιπο προσωπικό πιέζεται αφόρητα καλύπτοντας το κενό με περισσότερες εφημερίες, βάρδιες, νυχτερινά, αργίες και η αποδιοργάνωση πολλών τμημάτων σε όλη τη χώρα έχει αρχίσει να φαίνεται». Ειδικότερα για το ΕΚΑΒ ανέφερε ότι «έχουν αποχωρήσει 580 εργαζόμενοι (γιατροί-διασώστες-διοικητικοί υπάλληλοι) επί συνόλου 4.700 πανελλαδικά (ποσοστό 12%)», σημειώνοντας ότι «αυτό έχει άμεση επίπτωση στα διαθέσιμα ασθενοφόρα ανά βάρδια και στην έγκαιρη ανταπόκριση του ΕΚΑΒ στο επείγον περιστατικό».

Ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ανέφερε ότι «παρά τις προειδοποιήσεις των εργαζομένων και της αντιπολίτευσης, η κυβέρνηση προχώρησε σε αυτή την κίνηση πολιτικού αυταρχισμού, κοινωνικής αναλγησίας και υπονόμευσης της ανθεκτικότητας του ΕΣΥ». Υποστηρίζει ότι το κίνητρό της «δεν είναι η προστασία της Δημόσιας Υγείας αλλά η αναζήτηση “εξιλαστήριων θυμάτων” για την αδυναμία ελέγχου της πανδημίας και την αποτυχία της “Επιχείρησης Ελευθερία”, αλλά και η αξιοποίηση της ευκαιρίας για ανάθεση υπηρεσιών του ΕΣΥ σε ιδιώτες». Επ’ αυτού σχολιάζει πως «είναι χαρακτηριστική η τροπολογία που κατατέθηκε για αγορά υπηρεσιών (εργαστηριακών εξετάσεων, διακομιδής ασθενών, διοικητικής υποστήριξης κλπ)από ιδιωτικές εταιρείες».

Ο κ. Ξανθός είπε ότι χθες ο νέος υπουργός Υγείας «αναγκάστηκε να κάνει μια μικρή υποχώρηση (επιστροφή μετά την 1η δόση του εμβολίου και όχι μετά την πλήρη ανοσοποίηση του προσωπικού που έχει τεθεί σε αργία), αλλά η κατάσταση εξακολουθεί να μην είναι διαχειρίσιμη». Σημείωσε ότι «επειδή δεν περισσεύει κανείς εργαζόμενος στο ΕΣΥ, η μόνη λύση είναι η αναστολή εφαρμογής του νόμου και η διασφάλιση του καθολικού εμβολιασμού του προσωπικού των δομών υγείας με πειθώ και συναίνεση». Τόνισε ότι «θεωρούμε ηθική υποχρέωση των υγειονομικών να εμβολιαστούν και δεν αναγνωρίζουμε το “δικαίωμα” κανενός επαγγελματία υγείας να παρέχει υπηρεσίες σε ασθενείς ανεμβολίαστος» και «υπερασπιζόμαστε όμως ταυτόχρονα το δικαίωμα όλων στην εργασία και θεωρούμε το μέτρο της αναστολής άδικο, μη αναλογικό και επαχθές». Υπογράμμισε επιπλέον ότι «υπερασπιζόμαστε επίσης το δικαίωμα του ασθενή στην ασφαλέστερη δυνατή φροντίδα» και «διεκδικούμε τη δυνατότητα του ΕΣΥ να παραμείνει όρθιο και λειτουργικό, ειδικά στην αιχμή του 4ου επιδημικού

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ