today-is-a-good-day
21.4 C
Athens

Βουλγαρία: Προεδρικές εκλογές στις 14 Νοεμβρίου

Το κοινοβούλιο της Βουλγαρίας προκήρυξε σήμερα προεδρικές εκλογές για τις 14 Νοεμβρίου, καθώς η χώρα ετοιμάζεται και για τη διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών που ενδέχεται να πραγματοποιηθούν τον ίδιο μήνα.

Η ψηφοφορία για την εκλογή προέδρου, μια κυρίως τιμητική θέση, γίνεται κάθε πέντε χρόνια. Ο απερχόμενος πρόεδρος Ρούμεν Ράντεφ, που έχει διατηρήσει υψηλό ποσοστό δημοτικότητας μετά την εκλογή του το 2016, είναι υποψήφιος για μια δεύτερη θητεία.

Τον Ράντεφ στηρίζουν οι Σοσιαλιστές και το αντισυστημικό κόμμα ITN (Υπάρχει τέτοιος λαός) και είναι σφοδρός επικριτής του πρώην πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ, ο οποίος κυβερνούσε τη Βουλγαρία για σχεδόν μια δεκαετία ως τον Απρίλιο.

Μετά τις βουλευτικές εκλογές του Απριλίου ο Ράντεφ, ο οποίος το 2020 στήριξε τις διαδηλώσεις κατά της κυβέρνησης του Μπορίσοφ, διόρισε υπηρεσιακή κυβέρνηση.

Από τις πρόωρες εκλογές του Ιουλίου προέκυψε ένα κατακερματισμένο κοινοβούλιο και τώρα η Βουλγαρία οδεύει προς την τρίτη εκλογική αναμέτρηση του 2021, τον Νοέμβριο.

Η παρατεταμένη πολιτική αβεβαιότητα εμποδίζει τις προσπάθειες της Βουλγαρίας να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά το τέταρτο κύμα της επιδημίας covid-19 αλλά και να λάβει χρήματα από το ταμείο ανάκαμψης της ΕΕ που έχει στόχο να στηρίξει τις χώρες μέλη ώστε να αντιμετωπίσουν τις οικονομικές επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης.

Ο 58χρονος πρώην διοικητής της Πολεμικής Αεροπορίας έχει αναχθεί σε έναν από τους πιο δημοφιλείς πολιτικούς της Βουλγαρίας εν μέσω εκτεταμένης απογοήτευσης για τη διαφθορά στην πιο φτωχή χώρα της ΕΕ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ