Οι δήμοι της Αττικής αποχαιρετούν τον Μίκη Θεοδωράκη

ΑΠΕ

ένας δήμος της Αττικής μετά τον άλλο, εξέδωσαν ανακοινώσεις με τις οποίες εκφράζουν τη βαθιά θλίψη τους για την απώλεια του Μίκη Θεοδωράκη, ενώ σε ένδειξη πένθους οι δημοτικές Αρχές, στο σύνολό τους, αναβάλουν τις εκδηλώσεις που είχαν προγραμματίσει γι’ αυτό το τριήμερο και θα έχουν μεσίστιες τις σημαίες στα δημοτικά κτίρια.

Ο Δήμος Παπάγου-Χολαργού, ο οποίος έχει δώσει το όνομα του Μίκη Θεοδωράκη στο αμφιθέατρο του δημαρχείου, αναφέρει μεταξύ άλλων: «Ο δήμος με βαθιά συγκίνηση αποχαιρετά τον μεγάλο Έλληνα μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη, εκφράζοντας θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του».

Ο Δήμος Παλαιού Φαλήρου: «Η είδηση του θανάτου του μεγάλου μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη, συγκλόνισε την Ελλάδα και όλο τον κόσμο. Συγκλόνισε όμως, ιδιαίτερα τη φαληρική κοινωνία, καθώς ο μεγάλος δημιουργός είχε αγαπήσει την πόλη μας. Το 2006 ο μεγάλος μας συνθέτης είχε αφιερώσει στην πόλη του Παλαιού Φαλήρου τη μουσική σύνθεσή του «ΧΑΡΤΑΕΤΟΙ», κεντρικό ορχηστρικό θέμα της «Γειτονιάς των Αγγέλων».

Ο Δήμος Χαλανδρίου: «Η “Συνοικία το όνειρο” υποδέχεται τον Μίκη. Η Ελλάδα σήμερα χαμηλώνει το βλέμμα και τραγουδάει. “Στο περιγιάλι το κρυφό”, ο Γιώργος Σεφέρης, ο Γιάννης Ρίτσος, ο Οδυσσέας Ελύτης, ο Μανώλης Αναγνωστάκης, ο Τάσος Λειβαδίτης, η ελληνική ποίηση, το ελληνικό τραγούδι, ο ελληνικός πολιτισμός, συνοδεύουν νοερά μια μεγάλη μορφή στο τελευταίο της μεγάλο ταξίδι».

Ο δήμαρχος Αμαρουσίου, Θεόδωρος Αμπατζόγλου: «Τα λόγια φτωχαίνουν όταν πρέπει να αναφερθείς στον Μίκη, στο έργο του στην προσφορά του. Μόνο ό,τι βγαίνει από την καρδιά μας και το λογισμό μας έχει νόημα».

Ο Δήμος Κηφισιάς, στον οποίο ο Μίκης Θεοδωράκης ήταν επίτιμος δημότης από το 2008: «Ο ανεξάντλητος μουσουργός, που σφράγισε με το έργο του τουλάχιστον τρεις γενιές, αφήνει πίσω του μια τεράστια πολιτιστική κληρονομιά στους αιώνες των Ελλήνων. Οικουμενικός πολιτιστικός πρεσβευτής της πατρίδας μας, ανέδειξε μέσω του έργου του τις πανανθρώπινες ελληνικές αρχές και αξίες σε όλο τον κόσμο».

Η δήμαρχος Πεντέλης, Δήμητρα Κεχαγιά: «Ο Μίκης Θεοδωράκης πέρασε στην αιωνιότητα, η πατρίδα μας είναι από σήμερα φτωχότερη. Ένας άνθρωπος που έχει συνδέσει το όνομά του με τη σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας, ο ξεχωριστός μουσικοσυνθέτης που αγωνίσθηκε για τα ιδανικά της πατρίδας, της ελευθερίας και της δημοκρατίας και έκανε γνωστή τη χώρα μας στο παγκόσμιο μουσικό στερέωμα και όχι μόνο, έφυγε για τη δική του “Γειτονιά των Αγγέλων”, αφήνοντας κληρονομιά στην Ελλάδα και το λαό της, που τόσο αγάπησε, μία ανεκτίμητη παρακαταθήκη. Ένας άνθρωπος που στην πόλη μας, βρήκε την υγειά του στις αρχές της δεκαετίας του ’60, όταν νοσηλεύθηκε στα Μελίσσια, όπου και έγραψε τη μουσική για την παράσταση Όμορφη Πόλη».

Ο Δήμος Διονύσου «εκφράζει τη βαθιά του θλίψη για την απώλεια ενός μεγάλου Έλληνα, ενός καλλιτέχνη-σύμβολο, που με το τεράστιο έργο του και την πολυσχιδή του προσωπικότητα εκπροσώπησε και τίμησε την Ελλάδα σε όλο τον κόσμο».

Ο Δήμος Ιλίου, ο οποίος με επιθυμία του ίδιου του Μίκη Θεοδωράκη δημιουργεί ψηφιακό μουσείο και Πολιτιστικό Κέντρο με το όνομά του, «εκφράζει τη βαθιά του θλίψη για την απώλεια του κορυφαίου Έλληνα μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη, του ανθρώπου που σημάδεψε, όσο ελάχιστοι, την πολιτιστική και πολιτική ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας».

Ο Δήμος Πετρούπολης «εκφράζει τη βαθιά του οδύνη για την απώλεια του Μίκη Θεοδωράκη, ενός ανθρώπου που ταύτισε την παρουσία του μ’ ένα μεγάλο κομμάτι της πρόσφατης ιστορίας μας. Ο Μίκης δεν ανήκε μόνο στην Ελλάδα. Είναι παγκόσμιος, τα τραγούδια του ακούγονται μέχρι την κορυφή των Ιμαλαΐων και μέχρι τα πέρατα της γης».

Ο δήμαρχος Ζωγράφου, Βασίλης Θώδας: «Η Ελλάδα από σήμερα είναι φτωχότερη, αλλά στο ελληνικό πάνθεον προστέθηκε μια μεγάλη μορφή. Ο αστείρευτος μουσικοσυνθέτης και ακατάβλητος αγωνιστής, που συνδέθηκε με τις σημαντικότερες στιγμές της ελληνικής σύγχρονης ιστορίας, αφήνει πίσω του τεράστια παγκόσμια καλλιτεχνική παρακαταθήκη. Το έργο του ταξίδεψε και θα συνεχίζει να ταξιδεύει στα πέρατα του κόσμου».

Ο δήμαρχος Ηλιούπολης, Γιώργος Χατζηδάκης: «Ο δικός μας Μίκης, ο παγκόσμιος Μίκης, θα μας συντροφεύει για πάντα με το έργο του, στους αγώνες και στη ζωή, στις εύκολες και στις δύσκολες στιγμές μας. Η μουσική του μας ένωσε μέσα από το μεγαλείο της. Προσέφερε σε όλους μας συναισθήματα και ερεθίσματα, χαράσσοντας για πάντα την ύπαρξη του στις καρδιές και στο μυαλό όλων μας».

Ο δήμαρχος Νέας Σμύρνης, Σταύρος Τζουλάκης: «Ο αστείρευτος συνθέτης, ο ακατάβλητος αγωνιστής, ο παγκόσμιος αλλά και επί δεκαετίες Νεοσμυρνιός Μίκης Θεοδωράκης πέρασε σήμερα στην αθανασία αφήνοντας μια ανεκτίμητη παρακαταθήκη σε όλους εμάς, αλλά και στις επόμενες γενιές. Η Ελλάδα του 20ού αιώνα σημαδεύτηκε από το εύρος της προσωπικότητάς του και του έργου του. Χάρη σ’ αυτόν τραγουδήσαμε τους ποιητές όλης της γης και συνάμα νιώσαμε τι θα πει πατριώτης».

Ο Δήμος Ελληνικού-Αργυρούπολης, του οποίου το Πολιτιστικό Κέντρο φέρει το όνομα του Μίκη Θεοδωράκη: «Για την γειτονιά των αγγέλων πέταξε ο μέγιστος Μίκης Θεοδωράκης. Τα τραγούδια του θα είναι πάντα βάλσαμο στην ψυχή του λαού μας, αφού έφερε στα χείλη μας τους στίχους των μεγάλων ποιητών μας».

Ο Δήμος Μαραθώνα: «Έφυγε από τη ζωή ο μεγάλος Έλληνας Μίκης Θεοδωράκης, όντας ήδη αθάνατος στη συλλογική μας μνήμη, τόσο για το σπουδαίο και αξεπέραστο μουσικό του έργο που μας άφησε ως παρακαταθήκη, όσο και για τους πολιτικούς και κοινωνικούς του αγώνες».

Ο Δήμος Μαρκόπουλου: «Η Ελλάδα και ο κόσμος θρηνούν σήμερα τον χαμό του σπουδαιότερου Έλληνα, μουσουργού και αιώνιου αγωνιστή Μίκη Θεοδωράκη. Θα μείνει στις καρδιές όλων μας, ανεξίτηλος εκφραστής της Ρωμιοσύνης και του αγώνα για ελευθερία και δημοκρατία».

Ο δήμαρχος Σαρωνικού, Πέτρος Φιλίππου: «Ο κορυφαίος μας μουσικοσυνθέτης, Μίκης Θεοδωράκης, πέρασε σήμερα στη σφαίρα της αθανασίας, αφήνοντας πίσω του πολύτιμη παρακαταθήκη το μεγαλειώδες έργο του, τους κοινωνικούς αγώνες του και τη στάση ζωής του. Ο Μίκης όλων των Ελλήνων, ο οικουμενικός Μίκης έζησε αφοσιωμένος στα ιδανικά της δικαιοσύνης, της ελευθερίας και της κοινωνικής αλληλεγγύης. Τα έργα του ξεχειλίζουν από τη διαρκή αναμέτρηση με την αδικία δίνοντας ταυτόχρονα μήνυμα ελπίδας, μήνυμα για νέους αγώνες».

Ο δήμαρχος Λαυρεωτικής, Δημήτρης Λουκάς: «Ο Δήμος Λαυρεωτικής αποχαιρετά με σεβασμό και ευγνωμοσύνη μια εμβληματική προσωπικότητα της χώρας μας, έναν οικουμενικό καλλιτέχνη, που ταύτισε την πορεία του με τη νεότερη ιστορία της Ελλάδας. Ένας άνθρωπος σύμβολο, ο Μίκης Θεοδωράκης, δεν έπαψε ποτέ να παλεύει για την ενότητα και την ομοψυχία του λαού μας. Ο Μίκης Θεοδωράκης, επίτιμος δημότης του δήμου μας, έφυγε αφήνοντας σε όλη την ανθρωπότητα μια τεράστια κληρονομιά. Η μουσική του ιδιοφυΐα, η προσωπικότητά του και το σπουδαίο πολιτιστικό του έργο θα συντροφεύει τις γενιές των Ελλήνων. Πάντα αγωνιστής και ασυμβίβαστος, ο Μίκης αφήνει πίσω του ένα δυσαναπλήρωτο κενό».