today-is-a-good-day
13.8 C
Athens

Η στρατηγική της επόμενης ημέρας μετά τον ανασχηματισμό

Φυγή προς τα εμπρός είναι το αφήγημα της επόμενης ημέρας μετα τον  …περιπετειώδη ανασχηματισμό, για την κυβέρνηση η οποία πλέον επικεντρώνεται  στις «καυτές» προτεραιότητες των ημερών, όπως το ανεμβολίαστο υγειονομικό προσωπικό,  το άνοιγμα των σχολείων, οι μεταναστευτικές ροές λόγω των εξελίξεων στο Αφγανιστάν  και η ΔΕΘ την επόμενη εβδομάδα που σηματοδοτεί το νέο ξεκίνημα της οικονομίας.

Σήμερα επίσης συνεδριάζει το Υπουργικό Συμβούλιο, με τη νέα σύνθεση του, όπου θα συζητηθούν θέματα, όπως η έγκριση του αναθεωρημένου Εθνικού Σχεδίου Μεταρρυθμίσεων «Ελλάδα Μπροστά», η καθιέρωση ετήσιου προγραμματισμού προσλήψεων προσωπικού με σχέση εργασίας ορισμένου χρόνου, η πορεία ανασυγκρότησης των καμένων περιοχών κ.α

Εδώ και ένα 24ωρο έληξε η διορία της κυβέρνησης για τους υγειονομικούς, αρνητές του εμβολίου, οι οποίοι άρχισαν να λαμβάνουν το έγγραφο της αναστολής εργασίας, όπως προβλέπει ο νόμος. Αν και στο παρα …ένα, πολλοί εκ των υγειονομικών έσπευσαν να εμβολιαστούν για να γλιτώσουν τα χειρότερα.

Του Κώστα Πασίση

«Θα διαχειριστούμε όλα τα θέματα και δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα λειτουργίας. Ο Νόμος εφαρμόζεται και θα εφαρμοστεί. Όταν ενημερωθούμε θα είμαστε έτοιμοι να πούμε παραπάνω πράγματα», δήλωσε με νόημα ο νέος υπουργός Υγείας Θ. Πλεύρης, κατά την άφιξη του στο υπουργείο.

Μια δήλωση που δείχνει την πρόθεση της κυβέρνησης να μην κάνει βήμα πίσω στο θέμα της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού.

Αντίθετα εξετάζεται το ενδεχόμενο το συγκεκριμένο μέτρο να επεκταθεί και σε άλλες κατηγορίες εργαζομένων στο Δημόσιο τομέα. Αλλά αυτό θα κριθεί και από την πορεία της μετάλλαξης ΔΕΛΤΑ τις επόμενες ημέρες.

Το μέτρο της υποχρεωτικότητας των υγειονομικών πάντως έχει προκαλέσει αντιδράσεις και ήδη από χθες ξεκίνησαν οι πρώτες κινητοποιήσεις έξω από τα νοσοκομεία της χώρας. Ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις υπήρξαν και συμβολικές καταλήψεις.

Στην προκειμένη περίπτωση για την κυβέρνηση το στοιχημα  είναι η άμεση κάλυψη των κενών που θα δημιουργηθούν, για να αποτραπούν τυχόν δυσλειτουργίες στις μονάδες υγείας.

Σύμφωνα με την πρόεδρο της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, τα μεγαλύτερα προβλήματα από την αναστολή εργασίας στους ανεμβολίαστους εργαζομένους θα προκύψουν στα νοσοκομεία της περιφέρειας.

Άνοιγμα σχολείων

Το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων στις 13 Σεπτεμβρίου και η δια ζώσης εκπαίδευση των μαθητών είναι η δεύτερη μεγάλη προτεραιότητα της κυβέρνησης αυτή την περίοδο.

Το καλό νέο είναι ότι στο συγκεκριμένο υπουργείο δεν άλλαξε η ηγεσία οπότε όλα τα σχέδια που εκπονήθηκαν από το καλοκαίρι, θα τεθούν σε εφαρμογή, χωρίς πισωγυρίσματα.

Σε δηλώσεις της η Νίκη Κεραμέως προανήγγειλε αλλαγή στους κανόνες ασφαλείας. «Τα πρωτόκολλα στα σχολεία θα αλλάξουν καθώς δεν νοείται να διακόπτεται η δια ζώσης εκπαίδευση», τόνισε η υπουργός και πρόσθεσε: «Φεύγουμε από την λογική του κλεισίματος τμήματος και πάμε σε αυξημένο testing και περισσότερα εργαστηριακά τεστ και μάσκα παντού πλην της γυμναστικής».

«Καραβάνια» Αφγανών

Ύστερα από μια περίοδο σχετικής ηρεμίας, το μεταναστευτικό επανέρχεται στη κυβερνητική ατζέντα καθώς τα πρώτα καραβάνια τρομοκρατημένων Αφγανών μεταναστών έχουν αρχίσει να κάνουν την εμφάνιση τους στα σύνορα του Αφγανιστάν με Πακιστάν και Ιραν.

Μια αναμενόμενη εξέλιξη που δεν προοιωνίζει τίποτε καλό για το μέλλον…

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την Σλοβενία στο πλαίσιο του Bled Strategic Forum 2021 ζήτησε από την Ευρώπη να  στηριχθούν οι γειτονικές χώρες του Αφγανιστάν και τόνισε  ότι δεν μπορεί να επαναληφθεί το 2015.

Ετοιμασίες ενόψει ΔΕΘ

Στο Μαξίμου αυτές τις ημέρες έχουν αρχίσει και οι ετοιμασίες για την καθιερωμένη ομιλία και συνέντευξη τύπου του Πρωθυπουργού στο πλαίσιο της ΔΕΘ. Και όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές στη Θεσσαλονίκη θα δοθεί το στίγμα της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης για την επόμενη χρονιά.

Έμφαση θα δοθεί και στις φοροελαφρύνσεις φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων, όπως προβλέπεται άλλωστε και στο πρόγραμμα της ΝΔ.

Φυσικά στο επίκεντρο της ομιλίας του θα είναι και η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων που εχει γίνει σήμα κατατεθέν για την κυβέρνηση.

Όσον αφορά την υπόθεση Αποστολάκη, η κυβέρνηση θέλει να αφήσει πίσω της τη συγκεκριμένη ατυχή επιλογή, αλλά θα επιμείνει στην εύρεση ενός ικανού «επιχειρησιακού» προσώπου που θα μπορεί να ανταποκριθεί στα υψηλά στάνταρ που απαιτεί η καυτή καρέκλα του επικεφαλής της Πολιτικής Προστασίας της χώρας.

Ωστόσο ο πολιτικός  απόηχος αυτής της ιστορίας είναι ότι ο Αλέξης Τσίπρας «έκοψε» κάθε γέφυρα συναίνεσης και συνεννόησης με την κυβέρνηση ακόμη και για το ευαίσθητο θέμα της κλιματικής αλλαγής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ