today-is-a-good-day
13.9 C
Athens

Η επανεκκίνηση της κυβέρνησης και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του ανασχηματισμού

Σε ανασχηματισμό επανεκκίνησης της κυβέρνησης, απόδοσης ευθυνών κυρίως για τις πυρκαγιές αλλά και με εκλογικά χαρακτηριστικά, προχώρησε ο Πρωθυπουργός, λίγες ημέρες πριν τη ΔΕΘ, με την ανακοίνωση από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου της νέας σύνθεσης του Υπουργικού Συμβουλίου.

Ο βασικός «κορμός» της κυβέρνησης έμεινε «απείραχτος», γεγονός που δείχνει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχίζει να εμπιστεύεται τους περισσοτέρους από τους «κεντρικούς» υπουργούς του, αναγνωρίζοντας το έργο και τις προσπάθειες τους.
Ο υπουργός Οικονομίας Χρήστος Σταϊκούρας, ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας Νίκος Δένδιας και Νίκος Παναγιωτόπουλος και η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, παρέμειναν στις θέσεις τους.

Πρόκειται για κυβερνητικά στελέχη που τρέχουν μια σειρά κομβικών μεταρρυθμίσεων που φιλοδοξούν να αλλάξουν την εικόνα της χώρας τα επόμενα χρόνια και πολλές φορές στοχοποιούνται από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Μια τέτοια περίπτωση είναι και η Νίκη Κεραμέως η οποία το τελευταίο διάστημα βρέθηκε στο επίκεντρο πολλών συζητήσεων και επικρίσεων, όπως επισημαίνουν κύκλοι του Μαξίμου.
Ωστόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης αγνοώντας τις …σειρήνες έδειξε – όπως ανέφεραν οι ίδιες πηγές – ότι βάζει προσωπικά πλάτη στα στελέχη που δουλεύουν και δεν υπολογίζουν το πολιτικό κόστος των προωθούμενων αλλαγών, υπο την προϋπόθεση ότι αυτές κινούνται στη σωστή κατεύθυνση και συμβαδίζουν με το προεκλογικό πρόγραμμα της ΝΔ.

Συγνώμη με …περιεχόμενο

Η κακή διαχείριση των πυρκαγιών του Αυγούστου τελικά είχε το ονοματεπώνυμο του Μιχ. Χρυσοχοΐδη.
Ο πρώην υπουργός «πλήρωσε» την ανεπαρκή διαχείριση της πύρινης λαίλαπας. «Όταν γίνεται μια μεγάλη καταστροφή αυτόματα προκύπτουν αντικειμενικές ευθύνες», ανέφεραν κυβερνητικές πηγές».
Στην προκειμένη περίπτωση αποδείχθηκε ότι η συγνώμη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο τελευταίο διάγγελμα του είχε περιεχόμενο…
Υψηλού συμβολισμού ήταν και η κίνηση με τον ορισμό νέας ηγεσίας στο Υπουργείο Υγείας που τα τελευταία δυο χρόνια επωμίστηκε την υγειονομική κρίση του covid 19.
Ο Θάνος Πλεύρης και η Ασημίνα Γκάγκα αντικατέστησαν τον Βασίλη Κικίλια και τον Βασίλη Κοντοζαμάνη.
Ο Βασίλης Κικίλιας πάντως έμεινε στην κυβέρνηση, μετακινούμενος στο επίσης νευραλγικό υπουργείο Τουρισμού.

Αξιοποίηση βουλευτών και ισορροπίες

Σε πολιτικό επίπεδο ο Πρωθυπουργός κράτησε τις ευαίσθητες εσωκομματικές ισορροπίες. Απέφυγε τις «γκρίνιες» και τη «φαγούρα» που θα προκαλούσε ένας «σαρωτικός» ανασχηματισμός, ενόψει ενός «θερμού» πολιτικά Χειμώνα.
Με την είσοδο στην κυβέρνηση του Θάνου Πλεύρη στο υπουργείο Υγείας, «θωράκισε» ακόμη περισσότερο τα «σπλάχνα» του κόμματος του.
Ενώ πολλαπλά μηνύματα, ακόμη και γεωγραφικού χαρακτήρα, έστειλε με την αξιοποίηση από την κοινοβουλευτική ομάδα του βουλευτή Αχαΐας Ανδρέα Κατσανιώτη, ως υφυπουργού Εξωτερικών, του Βουλευτή Κοζάνης Μιχ. Παπαδόπουλου, ως υφυπουργού Μεταφορών και του Βουλευτή Εύβοιας Σίμου Κεδίκογλου, ως υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης.
Ο Πρωθυπουργός, σε αυτό τον ανασχηματισμό έδειξε μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στο έμψυχο δυναμικό του κόμματος του και έτσι έμειναν με τα υπουργικά κοστούμια και τα ταγιέρ στα …χέρια άλλα ηχηρά ονόματα του Κέντρου και της Κεντροαριστεράς που το τελευταίο διάστημα «έπαιζαν» ως εν δυνάμει κυβερνητικά στελέχη.

Βουλευτές της ΝΔ ερμηνεύοντας πολιτικά την «αναδιάταξη των δυνάμεων» έλεγαν ότι μπορεί το συγκεκριμένο κυβερνητικό σχήμα να δώσει και τη μάχη των εκλογών, αν παραστεί ανάγκη…
Με δεδομένο οτι οι χθεσινές αλλαγές πραγματοποιήθηκαν μετα από δυο και πλέον χρόνια, είναι πολύ πιθανό να μην υπάρξει άλλος «κανονικός» ανασχηματισμός μέχρι να στηθούν κάλπες…
Έκπληξη ήταν το «come back» του Τάκη Θεοδωρικάκου, ως υπουργού Προστασίας του Πολίτη, στη θέση του Μιχ. Χρυσοχοίδη ο οποίος μαζί με τον Χάρη Θεοχάρη ήταν οι δυο μεγάλοι «χαμένοι» του ανασχηματισμού.
Αν και λέγεται ότι ο πρώην υπουργός Τουρισμού έφυγε, λόγω «καραμπόλας» και επειδή δεν υπήρχε διαθέσιμη θέση…

Η εμπλοκή με Αποστολάκη

Ο Πρωθυπουργός έχοντας τη μεγάλη «εικόνα» μπροστά του και κυρίως την πρόκληση της κλιματικής αλλαγής που προϋποθέτει ένα μίνιμουμ συναίνεσης απ όλα τα κόμματα, θέλησε να κάνει μια πολιτική …υπέρβαση. Έτσι, πρότεινε στον «επιχειρησιακό» Ευαγ. Αποστολάκη τη θέση του αναπλ. υπουργού Προστασίας του Πολίτη, που αρχικά δεν αποδέχθηκε, γιατί ήθελε να γίνει χαλίφης στη θέση του χαλίφη…
Η υπουργοποίηση του όμως, γρήγορα εξελίχθηκε σε πολιτικό θρίλερ, καθώς η Κουμουνδούρου δεν είδε με καλό μάτι τη νέα πρωτοβουλία Μητσοτάκη.
Στις «ενδοεπικοινωνίες» Τσίπρα-Αποστολάκη, ο πρώην υπουργός Άμυνας δέχθηκε ισχυρές πιέσεις και έκανε πίσω ολοταχώς.

«Ο κ. Αποστολάκης απεδείχθη κατώτερος των περιστάσεων. Δείλιασε μπροστά στις απειλές του ΣΥΡΙΖΑ. Υποτάχθηκε στο κόμμα του και υπαναχώρησε στο κάλεσμα να υπηρετήσει την πατρίδα. Κρίμα για την υστεροφημία του” ανέφερε σε ανακοίνωση του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Σύμφωνα με συνεργάτες του Πρωθυπουργού, ο κ. Αποστολάκης όχι μόνο δείλιασε, αλλά δεν είχε ούτε τη δύναμη να ενημερώσει τον Πρωθυπουργό για τις προθέσεις του, πριν γίνει η ανακοίνωση του ανασχηματισμού.

Τέλος σημειώνεται ότι μέχρι …προχθές ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας αλλά και η Φώφη Γεννηματά ζητούσαν υπουργό κοινής αποδοχής και εθνική συνεννόηση για τα μεγάλα «εθνικά» ζητήματα.

Κώστας Πασίσης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ