today-is-a-good-day
23.5 C
Athens

Νιγηρία: 17 νεκροί σε νέες επιθέσεις τζιχαντιστών

Τουλάχιστον 17 άνθρωποι, ανάμεσά τους ένας στρατιώτης και ένας εργαζόμενος στον ανθρωπιστικό τομέα, σκοτώθηκαν σε νέες επιθέσεις που αποδίδονται στην οργάνωση Ισλαμικό Κράτος στη Δυτική Αφρική (ISWAP) στην περιοχή της βορειοανατολικής Νιγηρίας, ανακοίνωσαν σήμερα πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας και πολιτοφυλακές.

Εκατοντάδες μαχητές του Iswap εισέβαλαν τη Δευτέρα στην πόλη Ραν, στα σύνορα με το Καμερούν, εκδιώκοντας τους Νιγηριανούς στρατιώτες από τη βάση τους και καταλαμβάνοντας την πόλη για ώρες.

Η επίθεση προκάλεσε μαζική έξοδο των κατοίκων προς το Καμερούν, προτού ο στρατός καταφέρει να ανακτήσει τον έλεγχο της πόλης έχοντας αεροπορική υποστήριξη.

Η Iswap, που προέκυψε από τη διάσπαση της τζιχαντιστικής οργάνωσης Μπόκο Χαράμ το 2016, εδραίωσε τον έλεγχό της σε αυτή την περιοχή μετά τον θάνατο τον Μάιο του ηγέτη της Μπόκο Χαράμ, Αμπουμπακάρ Σεκάου, κατά τη διάρκεια συγκρούσεων μεταξύ δύο αντίπαλων οργανώσεων.

Οι βαριά οπλισμένοι μαχητές “εισήλθαν γύρω στις 3.30 το πρωί πεζή σαν σμήνος ακριδών και κατατρόπωσαν τους στρατιώτες οι οποίοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη βάση τους”, δήλωσε ένας αρχηγός αντιτζιχαντιστικής πολιτοφυλακής στην πόλη.

“Οι αντάρτες σκότωσαν 11 ανθρώπους σε αυτή την επίθεση”, πρόσθεσε η ίδια πηγή που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Οι τζιχαντιστές έκλεψαν όπλα πριν βάλουν φωτιά σε κτίρια και οχήματα, πρόσθεσε ο αρχηγός της πολιτοφυλακής, οι δηλώσεις του οποίου επιβεβαιώθηκαν από άλλο πολιτοφύλακα της πόλης.

Πηγή ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών διευκρίνισε ότι ένας στρατιώτης και ένας ντόπιος εθελοντής ξένης υπηρεσίας αρωγής περιλαμβάνονται στα θύματα.

Ο νιγηριανός στρατός επιβεβαίωσε την επίθεση, δηλώνοντας ότι οι δυνάμεις του επέστρεψαν στη βάση τους και αποκατέστησαν την τάξη αφότου είχαν εκδιωχθεί.

Νωρίτερα, επίσης τη Δευτέρα, οι τζιχαντιστές είχαν επιτεθεί στη γειτονική πόλη Ατζίρι, σκοτώνοντας έξι κατοίκους, σύμφωνα με τις δύο πηγές στις τάξεις της πολιτοφυλακής.

Η πόλη Ραν, όπου ζουν 35.000 εκτοπισμένοι που διέφυγαν από την εξέγερση των τζιχαντιστών, αποτέλεσε επανειλημμένα στόχο του ISWAP και της Μπόκο Χαράμ. Τον Μάιο, το ISWAP επιτέθηκε στην πόλη και σκότωσε 35 ανθρώπους, από τους οποίους 5 ήταν στρατιώτες και 15 πολιτοφύλακες.

Η εξέγερση, που διάρκεια τα τελευταία 12 χρόνια και εξαπλώνεται στις γειτονικές χώρες Νίγηρα, Τσαντ και Καμερούν, μετρά τουλάχιστον 40.000 νεκρούς και δύο εκατομμύρια εκτοπισμένους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ