today-is-a-good-day
24.7 C
Athens

Συνάντηση της στρατιωτικής και πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΘΑ με τον Ρ.Μενέντεζ

Η περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων Ελλάδας-ΗΠΑ βρέθηκε στο επίκεντρο της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας του ΥΠΕΘΑ με τον Αμερικανό γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ. Τη Διαμνημόνευση του Αστέρα Αξίας και Τιμής απένειμε σήμερα στον πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων των ΗΠΑ, Αμερικανό γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος για την εξαίρετη συνεισφορά του στην εμβάθυνση και διεύρυνση της στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και των ΗΠΑ.

Η τελετή πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα Καποδίστριας του υπουργείου Εθνικής Άμυνας παρουσία σύσσωμης της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας, των πρέσβεων των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ και της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον Αλεξάνδρας Παπαδοπούλου. Στο χαιρετισμό του ο κ. Παναγιωτόπουλος ευχαρίστησε τον Αμερικανό γερουσιαστή για τις πρωτοβουλίες του, όπως το νομοσχέδιο για την Αμερικανο-ελληνική αμυντική και διακοινοβουλευτική συνεργασία 2021 που προάγει την αμυντική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών, σε συνέχεια του δικομματικού νομοσχεδίου περί προώθησης συνεταιρισμών ασφάλειας και ενέργειας στην ανατολική Μεσόγειο.

Από την πλευρά του ο κ. Μενέντεζ εξήρε τον καθοριστικό ρόλο των Ενόπλων Δυνάμεων και τον επαγγελματισμό τους, τονίζοντας ότι η Ελλάδα αποτελεί πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή. Παράλληλα ευχαρίστησε τη χώρα μας για τη φιλοξενία των αμερικανικών δυνάμεων σε Σούδα και Αλεξανδρούπολη και εξέφρασε την πεποίθηση ότι το νέο μνημόνιο συναντίληψης για το οποίο συνεργαζόμαστε θα αποτελέσει ένα νέο κεφάλαιο στις διμερείς σχέσεις.

Υποδεχόμενος τον κ. Μενέντεζ στο υπουργείο, ο κ. Παναγιωτόπουλος εξέφρασε τα συλλυπητήρια της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Άμυνας για τις απώλειες των Αμερικανών κατά την πρόσφατη επίθεση στο αεροδρόμιο της Καμπούλ χαρακτηρίζοντας απεχθείς τέτοιες εξελίξεις.

“Η στρατηγική σχέση Ελλάδας-ΗΠΑ βασίζεται σε ισχυρούς δεσμούς μεταξύ των λαών μας εδώ και πλέον των δύο αιώνων και σε κοινές αξίες και αρχές, την ελευθερία, τη δημοκρατία και το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι οποίες ενέπνευσαν την αμερικανική επανάσταση και συνεχίζουν να ενώνουν τις χώρες μας” επισήμανε μεταξύ άλλων στο χαιρετισμό του.

Στη βαθειά προσήλωση της χώρας μας στις αρχές της δημοκρατίας αναφέρθηκε ο υφυπουργός εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι η θέση της χώρας μας της επιβάλλει να φυλάττει Θερμοπύλες. Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος αναφέρθηκε στην στενή συνεργασία των δύο χωρών σε όλα τα επίπεδα, με ιδιαίτερη αναφορά στις κοινές ασκήσεις προς επαύξηση της διαλειτουργικότητας.

Από την πλευρά του ο κ. Μενέντεζ χαρακτήρισε τραγικό τους νέους νεκρούς αλλά είναι ένας τρόπος να θυμόμαστε τους φίλους και τους εχθρούς μας ώστε την ενδεδειγμένη στιγμή να στείλουμε το κατάλληλο μήνυμα στους εχθρούς. Σχολίασε δε περαιτέρω ότι όποιος παλεύει για την ελευθερία θα τη λάβει ενώ επανέλαβε ότι στόχος μας είναι η ειρήνη και η σταθερότητα.

Ο κ. Μενέντεζ εξέφρασε την ευχή το νομοσχέδιο για την Αμερικανοελληνική αμυντική και διακοινοβουλευτική συνεργασία 2021, να ψηφιστεί μέχρι το φθινόπωρο ενώ ευχαρίστησε τους πρέσβεις των δύο χωρών για τη συμβολή τους στην προώθηση της συνεργασίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ