today-is-a-good-day
19.5 C
Athens

Βραζιλία: Άρχισαν να χορηγούνται αναμνηστικές δόσεις εμβολίων σε ηλικιωμένους και ευπαθείς

Το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε χθες ότι θα αρχίσουν να χορηγούνται ενισχυτικές τρίτες δόσεις εμβολίων για την COVID-19 στους ανοσοκατεσταλμένους και στους πολίτες άνω των 70 ετών από τα μέσα του Σεπτεμβρίου.

Για τις αναμνηστικές δόσεις θα χρησιμοποιηθούν τα εμβόλια των AstraZeneca, Johnson & Johnson και Pfizer/BioNTech, διευκρίνισε το υπουργείο.

Μία ημέρα νωρίτερα, την Τρίτη, ο υπουργός Υγείας, ο Μαρσέλου Κεϊρόγκα, είχε δώσει αρκετά διαφορετική εκδοχή του κυβερνητικού σχεδίου, λέγοντας ότι ενισχυτικές δόσεις εμβολίων θα χορηγηθούν σε μέλη ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού και σε ανθρώπους άνω των 80 ετών, καθώς και ότι θα αξιοποιηθεί το σκεύασμα της Pfizer.

Η ταχεία εξάπλωση της παραλλαγής Δέλτα και νέες έρευνες, που υποδεικνύουν ότι η αποτελεσματικότητα των εμβολίων για την COVID-19 μειώνεται όσο περνούν οι μήνες, εξωθούν αρκετές κυβερνήσεις να προτείνουν αναμνηστικές δόσεις για την ενίσχυση της προστασίας.

Το CoronaVac, το προϊόν της Sinovac, που χορηγήθηκε σε πολλούς ηλικιωμένους στη Βραζιλία διότι ήταν το πρώτο διαθέσιμο σε μεγάλες ποσότητες, δεν περιλαμβάνεται πάντως στο πρόγραμμα των αναμνηστικών δόσεων.

Τρίτες δόσεις θα χορηγηθούν σε όσους έχουν εξασθενημένο το ανοσοποιητικό 28 ημέρες μετά τις δεύτερες, ενώ για όσους είναι άνω των 70, το υπουργείο προβλέπει ότι θα πρέπει να τις κάνουν έξι μήνες μετά τις δεύτερες.

Από τον επόμενο μήνα, εξάλλου, το διάστημα ανάμεσα στην πρώτη και τη δεύτερη δόση για τα σκευάσματα των Pfizer και AstraZeneca θα μειωθεί στις οκτώ εβδομάδες από τις δώδεκα σήμερα στη Βραζιλία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας, 123,9 εκατ. άνθρωποι στη Βραζιλία των 212 εκατ. κατοίκων έχουν λάβει τουλάχιστον μια δόση εμβολίου, δηλαδή το 59% του ενήλικού πληθυσμού. Εξ αυτών, 55,7 εκατ. έχουν ανοσοποιηθεί πλήρως, ή περίπου το 26,5% του πληθυσμού.

Η Βραζιλία είναι η χώρα που καταγράφει τον δεύτερο βαρύτερο απολογισμό θυμάτων της πανδημίας του νέου κορονοϊού στον κόσμο, πίσω μόνο από τις ΗΠΑ, με 576.645 θανάτους εξαιτίας της COVID-19, και τον τρίτο υψηλότερο αριθμό μολύνσεων στον κόσμο, πίσω από τις ΗΠΑ και την Ινδία, με 20,64 εκατ. κρούσματα του SARS-CoV-2 (903/30.671 σε 24 ώρες).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ