today-is-a-good-day
22.1 C
Athens

H Βουλγαρία παρέδωσε στην Ελλάδα δύο μέλη κυκλώματος διακίνησης μεταναστών

Στις ελληνικές διωκτικές Αρχές παρέδωσε η βουλγαρική αστυνομία δύο Βούλγαρους, πατέρα και γιο, που κατηγορούνται για συμμετοχή σε διεθνές κύκλωμα, το οποίο διακινούσε μετανάστες από τον Έβρο προς τη Θεσσαλονίκη.

Πρόκειται για το κύκλωμα που εξαρθρώθηκε τον προηγούμενο μήνα ύστερα από κοινή επιχείρηση των αστυνομικών αρχών Ελλάδας, Βουλγαρίας και Ουγγαρίας, υπό την ομπρέλα της Europol. Ως μέλη του διεθνούς εγκληματικού δικτύου είχαν συλληφθεί τότε συνολικά δώδεκα άτομα, πέντε στην Ελλάδα και οι υπόλοιποι σε Βουλγαρία και Ουγγαρία.

Με ταχύτατες διαδικασίες και στο πλαίσιο δικαστικής συνεργασίας, οι βουλγαρικές αρχές παρέδωσαν στην Ελλάδα δύο από τους συλληφθέντες επί γειτονικού εδάφους και σήμερα οδηγήθηκαν στην ανακρίτρια Θεσσαλονίκης όπου απολογήθηκαν. Όπως έγινε γνωστό, πρόκειται για έναν 53χρονο και τον 20χρονο γιο του, οι οποίοι απολογούμενοι αρνήθηκαν την εμπλοκή τους στο κύκλωμα, χωρίς ομως να πείσουν ανακρίτρια και εισαγγελέα που τους έκριναν προφυλακιστέους.

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., το συγκεκριμένο κύκλωμα, που φέρεται να είχε την «έδρα» του στη Βουλγαρία, δρούσε τουλάχιστον από τον Ιούνιο του 2019, διακινώντας μέσω των ελληνοτουρκικών συνόρων, σε 56 περιπτώσεις, πάνω από 350 παράτυπους μετανάστες. Εκτιμάται ότι αποκόμισε κέρδη ύψους 700.000 ευρώ, καθώς εισέπραττε 2000 έως 2.500 ευρώ από κάθε διακινούμενο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το κύκλωμα χρησιμοποιούσε πολυτελή αυτοκίνητα με μεγάλη ιπποδύναμη, τα οποία ήταν ταξινομημένα στη Βουλγαρία, ενώ έδειχνε προτίμηση σε οδηγούς με καταγωγή απο τη Γεωργία. Ο συντονισμός των ηγετικών στελεχών με τους οδηγούς γινόταν μέσω εφαρμογών και συνήθως οι πρώτοι έστελναν στους δεύτερους συντεταγμένες με gps για τα δρομολόγια και τις παραλαβές των οχημάτων. Τα φορτωμένα με μετανάστες οχήματα, όπως περιγράφεται στη δικογραφία, ανέπτυσσαν μεγάλες ταχύτητες στην προσπάθεια των οδηγών τους να αποφύγουν τα αστυνομικά μπλόκα και αρκετές είναι οι περιπτώσεις εμπλοκής των οχημάτων αυτών σε τροχαία ατυχήματα, συχνά ακόμη και με θανατηφόρα συνέπεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ