today-is-a-good-day
20.3 C
Athens

Κ.Μητσοτάκης: Υπάγουμε, επιτέλους, τα Δασαρχεία στο Υπουργείο Περιβάλλοντος

Αναλυτικά όσα είπε ο Πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής

«Τα σπίτια και τα δέντρα ξαναγίνονται, θα πάρει χρόνο, θα πάρει κόπο, θα πάρει χρήμα. Οι άνθρωποι όμως δεν γυρίζουν πίσω. Και είναι η ζωή που ξαναδίνει ζωή σε όλα», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην πρωτολογία του στη Βουλή στη συζήτηση για τη διαχείριση των καταστροφικών πυρκαγιών και τα μέτρα αποκατάστασης, ξεκαθαρίζοντας ότι κατά την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, η προτεραιότητα της κυβέρνησης ήταν η προστασία των ανθρώπινων ζωών.

Επισήμανε με έμφαση την αφοσίωση των Αρχών που ήταν επιφορτισμένες με την κατάσβεση των πυρκαγιών, στην προστασία χιλιάδων ανθρώπινων, και εξήρε την αυτοθυσία τους, τονίζοντας κατηγορηματικά ότι «όσα καλούμαστε να αναστήσουμε, θα τα αναστήσουμε».

Ο πρωθυπουργός, κατά την ομιλία του, έδωσε απαντήσεις σε τέσσερα ερωτήματα που έθεσε και -όπως είπε- απασχολούν τους πολίτες.

«Ερώτημα πρώτον: Είχαμε προετοιμαστεί όπως έπρεπε για τις φετινές πυρκαγιές;

Ερώτημα δεύτερον: Τι πήγε καλά και τι πήγε λάθος στη μάχη με τις φλόγες;

Ερώτημα τρίτον: Πώς θα στηριχτούν από δω και στο εξής οι τοπικές κοινωνίες και οι πληγέντες από τις πυρκαγιές;

Και ερώτημα τέταρτο και ίσως πιο ουσιαστικό: Με ποιους τρόπους θα αντιμετωπίσουμε μεσομακροπρόθεσμα τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης;».

Απαντήσεις του πρωθυπουργού

Στο πρώτο ερώτημα, κατά πόσο είχε προετοιμαστεί ο κρατικός μηχανισμός για αυτή την αντιπυρική περίοδο είπε: «Έγιναν πολύ σημαντικά πράγματα στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας. Ενεργοποιήθηκε το 112, κάτι το οποίο αποτελούσε μία προσωπική μου προεκλογική δέσμευση μετά την τραυματική εμπειρία την οποία η χώρα βίωσε το 2018. Και το 112 απέδειξε την αξία του. Η Πυροσβεστική, πριν από αυτή την αντιπυρική περίοδο, ενισχύθηκε με νέα στελέχη, ενισχύθηκε με νέα οχήματα και ενισχύθηκε, ναι, και με εναέρια μέσα για τα οποία τόση συζήτηση έγινε. Συγκεκριμένα: Με 74 εναέρια μέσα, 69 εμπλεκόμενα, συν 5 τα οποία είναι ιδιοκτησία του Πυροσβεστικού Σώματος. Αυτά είναι τα εναέρια μέσα τα οποία ήταν στη διάθεσή μας φέτος το Καλοκαίρι. Περισσότερα από κάθε άλλη φορά.

Το αν ήταν αρκετά ή όχι, είμαι διατεθειμένος να το συζητήσω. Αλλά, δεν μπορεί να αμφισβητήσει κανείς ότι η χώρα είχε προνοήσει να εξοπλιστεί με περισσότερα εναέρια μέσα, κάποια εκ των οποίων, μάλιστα, δοκιμάστηκαν, για πρώτη φορά, όπως οι γνωστοί πια σε όλους «τράκτορες», μικρά δηλαδή, ευέλικτα αεροσκάφη, τα οποία μπορούν να κουβαλούν σημαντική ποσότητα νερού για το βάρος τους, και τα οποία απεδείχθησαν εξαιρετικά χρήσιμα στην πρώτη προσβολή μιας δασικής πυρκαγιάς»

Πρόσθεσε ότι «σε μια πύρινη επίθεση που η χώρα είχε να βιώσει πολλά χρόνια, κατορθώσαμε να μην θρηνήσουμε θύματα, αν και χάσαμε τον Βασίλη, έναν ηρωικό εθελοντή, προστατέψαμε χιλιάδες συμπολίτες μας. Όμως, καταστράφηκαν περιουσίες, ευτυχώς όχι τόσες όσες το μέγεθος της φωτιάς θα μας έκανε να περιμένουμε. Αλλά καταστράφηκε ένα πολύ μεγάλο κομμάτι δασικού πλούτου, λίγο παραπάνω από 1.000.000 στρέμματα πρασίνου. Και αυτό είναι το πικρό κόστος της περιβαλλοντικής αλλαγής, που φέτος συνδυάστηκε με έναν επίμονο καύσωνα, που άπλωσε τις φωτιές του σε ολόκληρη την Μεσόγειο».

Ο κ. Μητσοτάκης υπενθύμισε ότι «δεν βρέθηκε μόνο η Ελλάδα αντιμέτωπη με καταστροφικές πυρκαγιές, αλλά και η Τουρκία, η Ιταλία, και η Αλγερία».

Τέλος, ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι η κυβέρνηση είχε προνοήσει να επενδύσει στην Πολιτική Προστασία και τη μετέτρεψε από μία αδρανή υπηρεσία σε ένα εγκαταλελειμμένο γραφείο, σε μία αξιόμαχη κρατική οντότητα με υποδομές, προσωπικό προϋπολογισμό και σχέδιο.

«Και όσοι αμφιβάλλουν γι’ αυτό, ας προσπαθήσουν απλά να θυμηθούν το όνομα και το έργο του προκατόχου του Νίκου Χαρδαλιά, εγώ πάντως δεν το θυμάμαι και δεν νομίζω ότι το θυμάται ούτε η πλειοψηφία των βουλευτών που είναι σήμερα σε αυτή την αίθουσα» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ.Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός είπε ακόμη ότι εκπονήθηκαν σχέδια καθαρισμού των δασών και σχέδια διαφυγής που λειτούργησαν σωτήρια σε δυο περιπτώσεις και εξήγησε: «Η μια είναι η Ιπποκράτειος Πολιτεία, όπου η φωτιά έφτασε στα όριά της, δεν μπήκε όμως ουσιαστικά μέσα στον οικισμό, ακριβώς επειδή είχαμε προνοήσει να γίνουν οι σχετικοί καθαρισμοί. Και βέβαια για πρώτη φορά υπήρχε και οδός διαφυγής στην Ιπποκράτειο Πολιτεία -καινούργια οδός διαφυγής- έτσι ώστε οι δημότες να μπορέσουν να απομακρυνθούν με ασφάλεια και με ταχύτητα. Η δεύτερη περιοχή, η οποία και αυτή απειλήθηκε από την πυρκαγιά είναι μια περιοχή που σας είναι πολύ οικεία, κ. Τσίπρα, και αναφέρομαι στο Σούνιο. Και αναφέρομαι στο Σούνιο συγκεκριμένα, επειδή όπως θα έχετε διαπιστώσει πια, εάν κινηθείτε κατά μήκος του δρόμου που συνδέει το Σούνιο με το Λαύριο, υπάρχουν δίοδοι διαφυγής με ταμπέλες προς τη θάλασσα που υποδεικνύουν στους πολίτες πως θα μπορέσουν να φτάσουν στη θάλασσα σε περίπτωση που χρειαστεί να απομακρυνθούν σε μια περιοχή πολύ δύσκολη, καθώς περιβάλλεται από δάσος και η μόνη διέξοδος μπορεί να είναι η θάλασσα».

Προχωρώντας στην απάντηση του δεύτερου ερωτήματος περί πιθανής ύπαρξης λαθών, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι στα Βίλια ενεργοποιήθηκε ολόκληρος ο κρατικός μηχανισμός. Έγιναν εκατοντάδες ρίψεις νερού από αεροσκάφη, και κινητοποιήθηκαν πρακτικά όλες οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής του Λεκανοπεδίου, συμπεριλαμβανομένων των δυνάμεων που ήρθαν από το εξωτερικό.

«Και παρά ταύτα, παρά την πολύ μεγάλη αυτή προσπάθεια, χρειαστήκαμε τρεις μέρες για να οριοθετήσουμε τη φωτιά. Έγινε κάποιο λάθος; Αν πιστεύετε ότι έγινε κάποιο λάθος, να μας το υποδείξετε. Δεν έκαναν οι πυροσβέστες καλά τη δουλειά τους; Δεν ήξεραν οι πιλότοι πού πετούσαν το νερό; Δεν υπήρχε συντονισμός; Ελάτε να μας πείτε, λοιπόν, και να μας υποδείξετε που ακριβώς έγινε το λάθος στην συγκεκριμένη πυρκαγιά» είπε ο κ.Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Η πραγματικότητα, όμως, είναι ότι κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε φωτιές με πολύ διαφορετικά χαρακτηριστικά εντός δασών, στα οποία συχνά δεν υπήρχε καμία απολύτως πρόσβαση από κανέναν δασικό δρόμο. Δάση τα οποία είχαν μείνει απεριποίητα για δεκαετίες. Και η αλήθεια είναι ότι αυτές οι φωτιές, όταν ξεφεύγουν από τη δυνατότητα παρέμβασης της πρώτης προσβολής γίνονται εξαιρετικά δύσκολες στη διαχείρισή τους».

Στήριξε την Πυροσβεστική λέγοντας ότι έδωσε τη μάχη στο πεδίο και κατάφερε και έλεγξε εν τη γενέσει τους τη συντριπτική πλειοψηφία των πυρκαγιών.

«Το είπα πολύ ανοιχτά, πολύ καθαρά, είχαμε προετοιμαστεί καλύτερα από ότι άλλες χρονιές. Αυτή η προετοιμασία εμφανώς δεν ήταν αρκετή για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε την ένταση αυτού του φαινομένου. Και το αποτέλεσμα είναι αυτό για το οποίο σας μίλησα. Ότι μπορεί μεν να είχαμε λιγότερες κατεστραμμένες περιουσίες σε σχέση με αυτό το οποίο μπορεί κάποιοι να περίμεναν βλέποντας την έκταση της φωτιάς, χάσαμε όμως παραπάνω από ένα εκατομμύριο στρέμματα δάσους και αυτό σίγουρα είναι κάτι το οποίο μας υποχρεώνει να δούμε σε λεπτομέρεια τι πήγε λάθος και κυρίως τι μπορούμε να κάνουμε καλύτερα από εδώ και στο εξής», υπογράμμισε ο κ.Μητσοτάκης.

Παραδέχθηκε ότι δεν έλειψαν τα λάθη παρά την αυτοθυσία των πυροσβεστών προσθέτοντας ότι «αποδεικνύεται ότι μόνο η φύση δεν κάνει λάθη και οι φετινές πυρκαγιές αν μας δίδαξαν κάτι, είναι ότι ως προς τη διαχείριση της πυρκαγιάς, η πρώτη επέμβαση είναι απολύτως κρίσιμη».

Ο κ.Μητσοτάκης εκτίμησε ότι και στον τομέα της πρόληψης αναδείχθηκαν κενά, και-όπως είπε- είναι χαρακτηριστικό ότι αν και γι’ αυτή φέτος διατέθηκαν 51 εκατομμύρια ευρώ σε δήμους και σε δασαρχεία, τα αποτελέσματα, δυστυχώς, δεν ήταν τα αναμενόμενα.

«Γι’ αυτό και τώρα, η ευθύνη περνά στην Πολιτική Προστασία, με το πρόγραμμα «ΔΡΥΑΔΕΣ». Σε βάθος χρόνου 300 εκατ. ευρώ θα δοθούν για καθαρισμούς και για ζώνες πυροπροστασίας. Και τα έργα αυτά πρέπει να γίνονται τον χειμώνα και την ‘άνοιξη με τη συνεργασία δασολόγων και την υποστήριξη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης» τόνισε.

Στον τομέα της οργάνωσης διαπιστώνεται- είπε ο πρωθυπουργός- ότι αν και δόθηκαν περισσότερα κονδύλια δασοπροστασίας η απορρόφησή τους δεν ελέγχθηκε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, καθώς μέχρι τις πρόσφατες αλλαγές που κάναμε, δασαρχεία και δασικές υπηρεσίες υπάγονταν σε διαφορετικούς πολιτικούς προϊσταμένους.

«Και με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, την οποία σύντομα θα κυρώσουμε στο Εθνικό Κοινοβούλιο, κάνουμε μια σημαντική δομική αλλαγή. Υπάγουμε, επιτέλους θα έλεγα, τα Δασαρχεία στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, υπό τον αρμόδιο υφυπουργό και τη Γενική Διεύθυνση Δασών, έτσι ώστε να υπάρχει ένα ενιαίο εποπτικό κέντρο που θα καθορίζει τη δασική μας πολιτική, θα εποπτεύει τα Δασαρχεία, έτσι ώστε αυτά να μην υπάγονται απλά και συχνά ανεξέλεγκτα στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα. Είναι μια σημαντική διαρθρωτική μεταρρύθμιση η οποία πιστεύω ότι θα ενισχύσει την αποτελεσματικότητα της Δασικής Υπηρεσίας συνολικά και θα επιτρέψει να συνεργαστεί καλύτερα με την Πολιτική Προστασία, έτσι ώστε οι δύο αυτοί πυλώνες, Δασική Υπηρεσία από τη μια, Πολιτική Προστασία από την άλλη, να μπορούν να συνεργάζονται αρμονικά και κατά τη διάρκεια της κατάσβεσης της πυρκαγιάς, αλλά κυρίως κατά την διάρκεια που δεν έχουμε φωτιές, εκεί που χρειάζονται να γίνονται σημαντικές προληπτικές παρεμβάσεις μέσα στα δάση» ανακοίνωσε ο κ. Μητσοτάκης.

«Τα δάση μας θα αναγεννηθούν σε πολύ μεγάλο βαθμό, και τεχνητή αναδάσωση θα γίνει εκεί που χρειάζεται, και εκεί που οι ειδικοί θα μας υποδείξουν» τόνισε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι οικισμοί, αλλά και σπίτια κοντά ή μέσα στις δασικές εκτάσεις θα οφείλουν να διέπονται από ειδικές πυρίμαχες προδιαγραφές κατασκευής.

Αναφερόμενος στο τρίτο ερώτημα για τη στήριξη των πυροπλήκτων ο κ.Μητσοτάκης είπε ότι στην Αττική, στην Εύβοια, στη Φθιώτιδα, στη Φωκίδα, στην Πελοπόννησο με πρωτοβουλία του Υπουργείου Υποδομών έχει ήδη ολοκληρωθεί η καταγραφή των ζημιών. Έγιναν 2.413 αυτοψίες και επανέλεγχοι σε σπίτια και επαγγελματικούς χώρους, ενώ στην πλατφόρμα arogi.gov.gr κατατέθηκαν -ως τώρα- 1.735 αιτήσεις που αντιστοιχούν σε 10,5 εκατ. ευρώ αποζημιώσεων.

«Ποτέ το ελληνικό Κράτος δεν έχει κινηθεί ταχύτερα στη χορήγηση σημαντικών αποζημιώσεων στους πληγέντες. Θέλω να θυμίσω ότι για έναν συμπολίτη μας ο οποίος είδε το σπίτι του να καταστρέφεται η πρώτη ενίσχυση φτάνει τα 20.000 ευρώ. Ταυτόχρονα θέλω να τονίσω ότι παντού έχουν ήδη ξεκινήσει αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα, κάτι στο οποίο αποδίδω ιδιαίτερη σημασία» επισήμανε.

Πρόσθεσε ότι ήδη στις περιοχές της Εύβοιας, οι οποίες θα είναι και οι πιο επιρρεπείς σε πλημμύρες, έχουν πάει μικτά κλιμάκια του Υπουργείου Περιβάλλοντος, συνεργάζονται τα Δασαρχεία, τα οποία έχουν την ευθύνη για τα αντιπλημμυρικά και τα αντιδιαβρωτικά έργα εντός των δασών, οι Περιφέρειες και οι Δήμοι, έτσι ώστε το συντομότερο δυνατόν να υπάρξει η καλύτερη δυνατή αντιπλημμυρική θωράκιση, να απομακρυνθούν τα πολλά καμένα δέντρα, να κατασκευαστούν τα κορμοδέματα, τα κορμοπλέγματα με τη συνδρομή όλων των δασικών συνεταιρισμών.

Για τις αποζημιώσεις των αγροτικών εκμεταλλεύσεων, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι θα υπάρξουν στην Εύβοια ειδικές δράσεις για τους ρητινοπαραγωγούς, αλλά και για τους μελισσοπαραγωγούς.

«Ειδικά για τους ρητινοπαραγωγούς, μιλάμε για σχεδόν 1.000 συμπολίτες μας οι οποίοι ζούσαν από το δάσος, θα καταρτίσουμε άμεσα, σε συνεργασία και με το Υπουργείο Εργασίας, ένα πρόγραμμα πολυετούς κοινωφελούς εργασίας -έως και 7 χρόνια- έτσι ώστε να επιτρέψουμε σε αυτούς τους ανθρώπους να μπορέσουν να δουλέψουν μέσα στο δάσος, σε πρώτη φάση στα έργα αποκατάστασης, σε δεύτερη φάση στην προστασία του δάσους καθώς αυτό θα αρχίσει να ξαναγεννάται. Αντίστοιχες προβλέψεις θα υπάρξουν και για τους μελισσοκόμους», ανέφερε.

Για τη Βόρεια Εύβοια είπε ότι καταρτίζεται ένα συνολικό πρόγραμμα ανάταξης από την οικιστική και παραγωγική της ανασυγκρότηση μέχρι τις νέες ευκαιρίες απασχόλησης των κατοίκων, ώστε να μπορέσουν να παραμείνουν στον τόπο τους. Αντίστοιχο μοντέλο αναπτυξιακών προγραμμάτων, σε μικρότερη έκταση, γιατί η ζημιά είναι μικρότερη, θα ακολουθήσει -όπως είπε- και για την Ηλεία, η οποία επλήγη για δεύτερη φορά από καταστροφικές πυρκαγιές σε διάστημα 15 ετών.

Iδιωτικές δωρεές

Ο κ.Μητσοτάκη απέδωσε μεγάλη σημασία στις ιδιωτικές δωρεές, οι οποίες θα υποστηρίξουν αυτή την προσπάθεια αναδάσωσης.

«Για πρώτη φορά, μέσα από μία διαφανή και εύκολη διαδικασία, μέσω της ιστοσελίδας e-dorees.gov.gr, οι προσφορές ιδιωτών, επιχειρήσεων, ιδρυμάτων, θα συναντώνται με τις ανάγκες του Δημοσίου. Και ο κάθε δωρητής θα μπορεί να παρακολουθεί πού κατευθύνονται τα χρήματά του. Και με το νέο θεσμό του αναδόχου αναδάσωσης, ένας ενδιαφερόμενος ιδιώτης, ένα ίδρυμα, μία επιχείρηση, θα μπορεί να αναλαμβάνει, όχι απλά τη μελέτη, αλλά και τα έργα αποκατάστασης μίας έκτασης, πάντα υπό την εποπτεία του αρμόδιου Δασαρχείου και να την αποδίδει μετά στην Πολιτεία», σημείωσε, για να συμπληρώσει πως «τέτοιες εργασίες έχουν ήδη ξεκινήσει και είναι σημαντική η αρωγή μεγάλων ιδρυμάτων που έχουν σπεύσει να ενισχύσουν αυτή την προσπάθεια. Προσφέρουν όχι μόνο πόρους, αλλά και ταχύτητα -το τονίζω- στην υλοποίηση των σχετικών έργων, κάτι το οποίο προφανώς, στην παρούσα συγκυρία, είναι απολύτως απαραίτητο».

Το απόγευμα θα έχω την ευκαιρία να συναντηθώ ο ίδιος με τον Επίτροπο αρμόδιο για τη διαχείριση κρίσεων, τον κ. Lenarčič, έτσι ώστε να δούμε πώς μπορούμε να εξασφαλίσουμε πρόσθετη ευρωπαϊκή συνδρομή, ενημέρωσε ο κ. Μητσοτάκης.

‘Εκανε ιδιαίτερη αναφορά στην παρουσία του κ. Μπένου και του κ. Τριαντόπουλου στη στήριξη και τον σχεδιασμό της επόμενης μέρας για τη βόρεια Εύβοια, και διαβεβαίωσε την αντιπολίτευση ότι κάθε καλή ιδέα θα είναι καλοδεχούμενη σε αυτή την προσπάθεια.

Επίσης, έκανε ιδιαίτερη μνεία στο 112, το οποίο δεν υπάρχει σήμερα ούτε στην Γερμανία, ούτε στη Γαλλία, ούτε στο Ηνωμένο Βασίλειο.

«Αυτή η κυβέρνηση, όπως και όλες, κάποια στιγμή θα φύγει και θα έρθει μια άλλη. Η κατάκτηση, όμως, του 112 και η κουλτούρα των εκκενώσεων είναι παρακαταθήκη για τη χώρα και θα παρακαλούσα ειλικρινά, τουλάχιστον σε αυτό το σημείο, να μην ασκείτε κριτική», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.

Αναφερόμενος στο επιτελικό κράτος, έκανε σύγκριση των στελεχών που το απαρτίζουν με τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ: «Προσέξτε, κ. Τσίπρα, το επιτελικό κράτος, κύριοι συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ, υπήρχε ανέκαθεν. Και άλλοτε υπήρξε επιτελικό κράτος, δεν το ανακαλύψαμε εμείς. Είχε όμως άλλες επιδόσεις. Και ναι, κ. Τσίπρα, είχε και άλλους εκπροσώπους. Για παράδειγμα, ναι, σήμερα το επιτελικό κράτος το εκπροσωπεί ο κ. Γεραπετρίτης, το εκπροσωπεί ο κ. Σκέρτσος, το εκπροσωπεί ο κ. Πιερρακάκης που σας θυμίζω ότι είναι υπουργός Επικρατείας με αρμοδιότητα τον ψηφιακό μετασχηματισμό, ακριβώς για να καταδείξει τον οριζόντιο χαρακτήρα αυτής της παρέμβασης. Παλαιότερα το επιτελικό κράτος το αντιπροσώπευαν ο κ. Φλαμπουράρης, ο κ. Παππάς, ο κ. Βερναρδάκης και εδώ νομίζω κάπου κλείνει αυτή η συζήτηση».

Αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης

Ο πρωθυπουργός έκλεισε την ομιλία του απαντώντας στο τέταρτο ερώτημα για τη μεγάλη πρόκληση αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης.

Είπε ότι αποτέλεσε από την πρώτη στιγμή προτεραιότητα αυτής της Κυβέρνησης, «και με μια σειρά από τολμηρές παρεμβάσεις, όπως η απολιγνιτοποίηση στην Δυτική Μακεδονία, βρεθήκαμε στην πρώτη γραμμή της ευρωπαϊκής μάχης για την μείωση των εκπομπών του αερίου του θερμοκηπίου».

Είπε, ακόμη, ότι «αναγνωρίσαμε απόλυτα ότι η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, μας επιβάλλει να τα αλλάξουμε όλα. Τον τρόπο με τον οποίο παράγουμε τα αγροτικά μας προϊόντα, τον τρόπο με τον οποίο μετακινούμαστε, τον τρόπο με τον οποίο παράγουμε ενέργεια, τον τρόπο με τον οποίο χτίζουμε τα σπίτια μας. Όλα πρέπει να αλλάξουν σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια που πρέπει να κάνουμε για να περιορίσουμε την επίπτωση της κλιματικής κρίσης στο μέγεθος και στη δυνατότητα του εφικτού. Και για αυτό και σπεύσαμε και εξασφαλίσαμε 18,5 δισ. ευρώ από το σχέδιο Ελλάδα 2.0 και από τους πόρους του ΕΣΠΑ, έτσι ώστε ένας από τους τέσσερις βασικούς πυλώνες του πρώτου τουλάχιστον σχεδίου ανάκαμψης, να αφορά την πράσινη οικονομία».

Δευτερολογία – Κυρ. Μητσοτάκης: Δεν είναι διχασμός η μεγάλη πλειοψηφία των ορθολογικών πολιτών με κοινωνική ευθύνη και μια μειοψηφία

Με απάντηση στις προτάσεις που κατέθεσε ο Γιάνης Βαρουφάκης λίγα λεπτά πριν, ξεκίνησε την δευτερολογία του στη Βουλή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συζήτηση για τις καταστροφικές πυρκαγιές. «Θα σας απαντήσω κ. Βαρουφάκη, σε περίπτωση που έχει καεί πεύκο, οι επιστήμονες μας συστήνουν να κάνουμε φυσική αναδάσωση και αυτό θα κάνουμε, πραγματοποιώντας πολύ γρήγορα τα αντιδιαβρωτικά έργα» σημείωσε ο πρωθυπουργός απαντώντας στην πρώτη πρόταση.

«Ας συμφωνήσουμε επιτέλους ότι είναι αδύνατον να επιτύχουμε μία οικονομία χαμηλών ρύπων χωρίς την αξιοποίηση του αέρα. Το ερώτημα που τίθεται είναι που και με ποιους κανόνες θα μπουν ανεμογεννήτριες. Ανεμογεννήτριες δεν μπορούμε να τοποθετήσουμε παντού, αλλά είναι αδύνατον να λέμε πως θα δρομολογήσουμε τους στόχους μας μόνο με ανεμογεννήτριες στην θάλασσα. Ναι θα χρειαστούμε και off shore ανεμογεννήτριες, αλλά και στην ξηρά, θα αξιοποιήσουμε και την ηλιακή ενέργεια», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης στην δευτερολογία του.

«Αναγνώρισα τα λάθη, που κάναμε, ζήτησα εκ νέου συγγνώμη, και πρότεινα λύσεις, διερωτώμαι εάν υπάρχει νόημα σε αυτή τη συζήτηση, αφού εσείς κ. Τσίπρα μοιράζετε εκ των προτέρων την ομιλία σας χωρίς να ενδιαφέρεστε για το τι θα πω εγώ» είπε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός, απαντώντας στα όσα ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας στην πρωτολογία του. «Διαστρεβλώνετε τα λεγόμενα μου. Αναφέρθηκα στην πυρκαγιά στα Βίλια και είπα εάν σε αυτή συγκεκριμένα την φωτιά κάναμε κάτι λάθος και εσείς ισχυριστήκατε ότι αναφερόμουν σε όλες τις πυρκαγιές. Βάλαμε τον πήχη ψηλά και με θάρρος λέμε πως σε ό,τι αφορά στην πολιτική για το περιβάλλον περάσαμε κάτω από τον πήχη που βάλαμε εμείς. Δεν είστε εσείς ο πήχης, δεν συγκρινόμαστε με εσάς. Δυσκολεύομαι να καταλάβω το μαύρο χιούμορ σας με το 112 ότι ο λαός θα μας στείλει μήνυμα εκκένωσης» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και επιτέθηκε στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, λέγοντας: «Εσείς τρία χρόνια μετά το Μάτι πως απαντάτε σε αυτήν την κυρία, που λέει πως θα αισθανόσουν εάν έκλαιγες πάνω από τη μητέρα σου που είχε γίνει κούτσουρο; Ούτε σήμερα έχετε καταλάβει τι έγινε στο Μάτι. Εσείς που στήνατε επικοινωνιακό σόου με τους Υπουργούς και λέγατε στους πυρόπληκτους τι να τα κάνετε τα 2.000 ευρώ. Σας ασκήσαμε κριτική για το άθλιο επικοινωνιακό σόου που στήσατε ενώ γνωρίζατε ότι υπήρχαν νεκροί. Ποτέ δεν ζητήσατε συγγνώμη, δεν έχετε ούτε σήμερα καμία ενσυναίσθηση. Ο λαός θα θυμάται πως στη μία τραγωδία μετρούσαμε στρέμματα και στην άλλη φέρετρα».

Ο πρωθυπουργός απάντησε και στο θέμα που προέκυψε με τις δηλώσεις του περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας: «Στο ζήτημα των δηλώσεων του Περιφερειάρχη, κ. Σπανού, έχω μπροστά μου δήλωση του ιδίου πως ουδέποτε ισχυρίστηκε πως υπήρχε εντολή μη κατάσβεσης γιατί αυτό θα ήταν εξωφρενικό για μία κυβέρνηση. Αυτά είπε ο κ. Σπάνος. πιστεύετε πραγματικά πως υπάρχει ηγεσία που μπορεί να δώσει εντολή μη κατάσβεσης; Υπονοείτε πως κάποιος ήθελε να καεί η Εύβοια, με αυτά τα υπονοούμενα ρίχνετε νερό στο μύλο όλων όσοι πιστεύουν πως κάποιοι ήθελαν να καεί η Εύβοια για να τοποθετηθούν ανεμογεννήτριες» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Απαντώντας στη συνέχεια στις επικρίσεις που δέχτηκε από την αντιπολίτευση για τα πτητικά μέσα κατά τη διάρκεια των πυρκαγιών, ο πρωθυπουργός σημείωσε: «Τα παιδιά που πετάνε τα 215, τα πυροσβεστικά αεροσκάφη που είναι 50 ετών, είναι ήρωες. Και οι μηχανικοί που τα κρατούν στον αέρα είναι ήρωες. Δεν μπορούν να πετάξουν όλα τα μέσα μαζί, πετάνε τα μισά και τα άλλα μισά πάνε για ανεφοδιασμό. Φέραμε έως και αεροσκάφη από την Αυστραλία. Κάναμε ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατόν σε αυτό το επίπεδο» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συμπλήρωσε: «Μπορείτε κ. Τσίπρα να μας καταθέσετε στα πρακτικά όλα αυτά τα σχέδια, που δήθεν κάνατε, αλλά δεν προφτάσατε να τα υλοποιήσατε εξ αιτίας των εκλογών του 2019; Ο κ. Χαρδαλιάς και όλα τα στελέχη της Πολιτικής Προστασίας είναι στην διάθεση σας να σας ξεναγήσουν στο κτίριο της Πολιτικής Προστασίας. Εσείς την είχατε σε κτίριο που δεν πληρούσε ούτε τις αντισεισμικές προβλέψεις», τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Ελάτε επιτέλους κύριοι της αντιπολίτευσης και καταθέστε συγκεκριμένες προτάσεις επί του πεδίου, κάντε συγκεκριμένες παρατηρήσεις. Τουλάχιστον από την κ. Γεννηματά άκουσα κάποιες προτάσεις με τις οποίες συμφωνώ, όπως είναι ο ενεργός ρόλος της τοπικής κοινωνίας» είπε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός. «Πηγαίνετε να ρωτήσετε τους πολίτες στην Καρδίτσα και τη Σάμο κατά πόσον είναι ευχαριστημένοι από την ταχύτητα απόδοσης των αποζημιώσεων. Τα δώσαμε σε μία εβδομάδα» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ολοκλήρωσε την δευτερολογία του λέγοντας: «Κλείνω με μία συνολική παρατήρηση για το πολιτικό κλίμα, που επικράτησε τις προηγούμενες ώρες για τα μέτρα κατά της πανδημίας του κορονοϊού. Δεν προσπαθούμε να διχάσουμε κανέναν. Παρά τις προσπάθειες μας είμαστε σήμερα λίγο κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο σε ό, τι αφορά στον εμβολιασμό. Σήμερα δυστυχώς πάνω από το 90% των διασωληνωμένων είναι ανεμβολίαστοι. Δεν είδα την αντιπολίτευση να βάζει πλάτη στην επιχείρηση εμβολιασμού. Όλες οι χώρες θα οδηγηθούν σε αντίστοιχους περιορισμούς σε ό,τι αφορά τους ανεμβολίαστους. Ας αφήσουμε λοιπόν κατά μέρους τα περί διχασμού. Υπάρχει μια μεγάλη πλειοψηφία ορθολογικών πολιτών με κοινωνική ευθύνη και μια μειοψηφία… Αυτό δεν είναι διχασμός. Καθιστούμε σαφές ότι όσοι φέρθηκαν υπεύθυνα δεν θα πληρώσουν τη νύφη».

Τριτολογία – Κυρ. Μητσοτάκης: Το επιτελικό κράτος θα κριθεί και αυτό εκ του αποτελέσματος – Το ταμείο γίνεται την ώρα των εκλογών

«Δεν κρινόμαστε για αυτά που λέμε άλλα για αυτά που κάνουμε» τόνισε ο πρωθυπουργός στην τριτολογία του, μιλώντας αμέσως μετά την δευτερολογία του Αλέξη Τσίπρα. «Το επιτελικό κράτος ως μία μορφή λογοδοσίας, συντονισμού και αυτό θα κριθεί εκ του αποτελέσματος. Το ταμείο γίνεται την ώρα των εκλογών. Καταλαβαίνω ότι δεν έχετε καμία πρεμούρα να ζητήσετε εκλογές. Τους λόγους τους γνωρίζετε» συνέχισε ο πρωθυπουργός.

Στη συνέχεια απευθυνόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε «Κύριε Τσίπρα λέτε ψέματα για τα εναέρια μέσα. Προστέθηκαν μέσα και φέτος και είχαμε τα περισσότερα από ποτέ.

Γιατί δεν πετάει το Μπέριεφ κ. Σπίρτζη; Θέλατε να το απογειώσουμε όταν η εταιρεία ζητούσε αυξημένη συντήρηση;», ενώ απαντώντας σε όσα αναφέρθηκαν για το επιτελείο του Πυροσβεστικού Σώματος, είπε: «Ο κ. Τσουβάλας απαλλάχθηκε από τη δικαιοσύνη επί ημερών ΣΥΡΙΖΑ ως μη έχων ευθύνη για το ζήτημα Ματιού. Ο αρχηγός της Πυροσβεστικής κ. Κολοκούρης προήχθη δύο φορές, τον κάνατε υποστράτηγο και την 1η Φεβρουαρίου του 2019 τον κάνατε υπαρχηγό, αντιστράτηγο. Για να μη θυμίσω στο σώμα ποιον είχατε αρχηγό της πυροσβεστικής τότε. Τον κύριο αυτόν που πηγαινοερχόταν στις προεκλογικές σας συγκεντρώσεις».

«Μας κληρονομήσατε δασικούς χάρτες με 175.000 ενστάσεις. Τόσο σοβαρή δουλειά είχατε κάνει.. Κάνατε μισή δουλειά την οποία εμείς καλούμαστε να ολοκληρώσουμε» είπε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός, απαντώντας στον ΣΥΡΙΖΑ. «Συμφωνούμε ότι είναι απαραίτητοι οι δασικοί χάρτες. Μας αφήσατε μία σειρά από προβλήματα αλλά συμφωνούμε ότι οι δασικοί χάρτες είναι κατάκτηση για τη χώρα».

Ακόμη αναφέρθηκε στην Πολιτική Προστασία, λέγοντας «Έχουμε μια διαφωνία για το αν η Πολιτική Προστασία πρέπει να είναι ανεξάρτητη αρχή. Όμως εμείς έχουμε ένα νόμο πολύ συγκεκριμένο και χρηματοδοτικό σχέδιο για την Πολιτική Προστασία. Υποχρέωση έχουμε να ξαναδούμε το οργανόγραμμα για να δούμε πως θα κάνει καλύτερα τη δουλειά της. Θα σας παρακαλούσα να μας υποδείξετε έναν άνθρωπο να καταθέσει τις προτάσεις του. Ανεξάρτητοι φορείς όμως η ΕΜΥ ή το Αστεροσκοπείο θα πρέπει να συμπτυχθούν στην Πολιτική Προστασία. Αυτή είναι η πρότασή μας» συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ