today-is-a-good-day
20.2 C
Athens

Γ.Βαρουφάκης: Ο πρωθυπουργός δεν απάντησε αν τα δενδρύλλια της αναδάσωσης θα είναι γενετικής τεχνολογίας

Στα θέματα των αναδασώσεων, των εξορύξεων και των ανεμογεννητριών, αναφέρθηκε, κατά την δευτερολογία του, ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης, επισημαίνοντας ότι ο πρωθυπουργός δεν θέλησε να απαντήσει σήμερα για τα συγκεκριμένα ζητήματα.

Ο πρωθυπουργός, είπε ο κ. Βαρουφάκης, «σήμερα δεν απάντησε εάν τα δενδρύλλια της αναδάσωσης θα είναι γενετικής τεχνολογίας. Δεν απάντησε, δεν το διέψευσε, επιβεβαιώνοντας αυτό που ο κ. Χατζηδάκης, με δελτίο Τύπου είχε αναφέρει, για πιστοποιημένα δενδρύλλια που συνιστούν την αρχή του τέλους των δασών και αντικατάστασης τους από φυτείες».

Επίσης, ο κ. Βαρουφάκης σημείωσε, πως «ο πρωθυπουργός δεν απάντησε για το αν θα αλλάξει την στάση του για τις εξορύξεις, όπως είχε κάνει η κ. Μέρκελ με τα πυρηνικά, μετά την έκρηξη στη Φουκοσίμα». Καθώς, όπως ανέφερε, «δεν είναι δυνατόν να μιλάει ο κ. Μητσοτάκης για κλιματική αλλαγή, χωρίς να λέει πως η κύρωση των εξορύξεων ήταν λάθος και πως δεν θα προχωρήσουν οι εξορύξεις».

Αντ’ αυτών, είπε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, «μας έδωσε μία αστεία απάντηση για την τροπολογία που καταθέσαμε και η οποία απαγόρευε για 30 χρόνια την αλλαγή χρήσης γης, με το εξωφρενικό “επιχείρημα” πως οι οικολόγοι τότε θα έκαιγαν τα δάση για να μην μπουν ανεμογεννήτριες σε αυτά». Πρόκειται, είπε, για «το άκρον άωτον της συνωμοσιολογίας. Μόνο η φαντασία του κ. Μητσοτάκη θα μπορούσε να φανταστεί κάτι τέτοιο».

Σχετικά με τις ανεμογεννήτριες, ανέφερε πως το ΜέΡΑ25 είναι απολύτως υπέρ των ανεμογεννητριών, εφόσον αυτές δεν είναι στη στεριά και συμπλήρωσε ότι «ο πρωθυπουργός, μας είπε ότι δεν αρκεί για να καλύψει τις ανάγκες της χώρας το δίκτυο θαλασσίων ανεμογεννητριών» αλλά «η δύναμη των ανέμων στο κέντρο του Αιγαίου, όχι μόνο τις ανάγκες της χώρας μας μπορεί να καλύψει, αλλά και να χρησιμοποιηθεί περαιτέρω για την παραγωγή πράσινου υδρογόνου». Επιπλέον, πρόσθεσε πως «θα μπορούσαν οι ταράτσες των σπιτιών της Αθήνας, της χώρας, να είναι γεμάτες φωτοβολταϊκά. Όμως η κυβέρνηση, μόνο λόγω συγκεκριμένων εταιρειών, συμφερόντων, φίλα προσκείμενων με την “Μητσοτάκης ΑΕ” προωθεί τις μεγάλες ανεμογεννήτριες σε βουνοκορφές, δάση και αρχαιολογικούς χώρους. Οπότε, μην μας καλείτε να βρούμε κοινό τόπο μαζί σας, όταν δεν διστάζετε να παραδώσετε ακόμα και τα δάση σε “αναδόχους”».

Αναφορικά με την πανδημία και τους εμβολιασμούς, ο Γιάνης Βαρουφάκης είπε: «Έχουμε πάρει από την πρώτη στιγμή καθαρή θέση υπέρ του δημοσίου αγαθού του εμβολιασμού, υψίστης αξίας. Όμως, ας μας πει η κυβέρνηση για την καμπάνια υπέρ των εμβολίων για την οποία κιόλας είχαν πάρει κονδύλια τα κανάλια της συμφοράς και δεν έγινε ποτέ. Δυστυχώς και στον εμβολιασμό εσείς πάτε κατευθείαν στην καταστολή και τις απειλές, όπως κάνετε σε όλα τα μέτωπα Το επιτελικό κράτος, η “αριστεία”, η αποτελεσματικότητα και η ασφάλεια την οποία υποσχεθήκατε προεκλογικά στους πολίτες, είναι όλα ερείπια σήμερα. Η μόνη σας φύση είναι η καταστολή, όπως αποδείξατε αυτά τα 2 χρόνια. Αστυνομικοί αντί για γιατρούς και δασοπυροσβέστες, λες και το σπίτι που καίγεται χρειάζεται καλύτερο συναγερμό. Κι αφού ξεμείνατε από αριστεία, αποτελεσματικότητα και κάνατε τον κόσμο να νιώθει ανασφαλής και φοβισμένος. Απτόητος κ. Μητσοτάκη επενδύετε στον φόβο τον οποίο εμπορεύεστε».

Και ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 κατέληξε λέγοντας: «Εμείς, στον φόβο, σας αντιπαραθέτουμε την μετριοπαθή ανάλυση, του πώς η “Μητσοτάκης ΑΕ” λειτουργεί εκ μέρους των εθνικών και υπερεθνικών νταβατζήδων, το ριζοσπαστικό σχέδιο για την πραγματική Πράσινη Βιομηχανική Επανάσταση, και την στήριξή μας στο νέο συνδικαλιστικό κίνημα, που γεννιέται σήμερα πάνω στα συντρίμμια της αγοράς εργασίας, το νέο φεμινιστικό κίνημα που γεννιέται σήμερα μέσα στην αηδιαστική πατριαρχία και βέβαια στο νέο πράσινο κίνημα που γεννιέται σήμερα μέσα από τις στάχτες των δασών μας».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ