today-is-a-good-day
22.2 C
Athens

Ταϊβάν: Άρχισε η διάθεση του πρώτου εμβολίου τοπικής παραγωγής της Medigen

Η Ταϊβάν άρχισε σήμερα τη διάθεση του πρώτου εμβολίου κατά της COVID-19 που παράγεται τοπικά, με την πρόεδρο Τσάι Ινγκ – Βεν να ηγείται της προσπάθειας εμβολιασμού, καθώς η κυβέρνηση απορρίπτει την κριτική που δέχεται σχετικά με την επιτάχυνση της διαδικασίας έγκρισης του εμβολίου.

Η κυβέρνηση τον προηγούμενο μήνα ενέκρινε την έκτακτη χρήση του εμβολίου της Medigen Vaccine Biologics Corp κατά της COVID-19, στο πλαίσιο ενός ευρύτερου σχεδίου για αυτάρκεια στον εμβολιασμό, καθώς οι καθυστερήσεις στις παραδόσεις εμβολίων από μεγάλες φαρμακευτικές εταιρίες παγκόσμιας εμβέλειας, επηρέασαν την Ταϊβάν, αλλά και αρκετές άλλες χώρες.

Περισσότεροι από 700.000 άνθρωποι έχουν εγγραφεί μέχρι στιγμής για να κάνουν το εμβόλιο της Medigen.

Επιδεικνύοντας την εμπιστοσύνη της στη δόση του αναφερόμενου εμβολίου και στην ασφάλειά της, η Τσάι καθυστέρησε τον εμβολιασμό της με τα εμβόλια της Moderna Inc και της AstraZeneca Plc, που αποτελούν τα βασικά εμβόλια της εμβολιαστικής εκστρατείας στην Ταϊβάν.

Η Τσάι συνομίλησε με το νοσηλευτικό προσωπικό, καθώς προετοίμαζαν τη δόση του εμβολίου της, ενώ υπήρχε ζωντανή μετάδοση από τη σελίδα της στο Facebook. H ίδια απάντησε αρνητικά σε ερώτηση των δημοσιογράφων αν είναι νευρική. «Δεν βλάπτει, έχω καλή διάθεση και θα συνεχίσω να εργάζομαι για το υπόλοιπο της ημέρας» έγραψε η Τσάι, αργότερα στο Facebook.

Η Medigen απορρίπτει τους ισχυρισμούς ότι το εμβόλιο της είναι είτε ανασφαλές είτε βγήκε στην αγορά αδικαιολόγητα γρήγορα και ανακοίνωσε ότι το εν λόγω εμβόλιο είναι αποτελεσματικό και έχει ελεγχθεί επαρκώς.

Το κύριο αντιπολιτευτικό κόμμα στην Ταϊβάν, το ΚΜΤ εξαπέλυσε μία σφοδρή εκστρατεία κατά του εμβολίου, με έναν από τους πρώην αντιπροέδρους του, τον Χάου Λουνγκ-Μπιν να καταθέτει αγωγή προκειμένου να ακυρωθεί η έγκριση του εμβολίου της Medigen. Η αγωγή αυτή απορρίφθηκε από δικαστήριο την προηγούμενη εβδομάδα.

Το ίδιο κόμμα ανακοίνωσε ότι υποστηρίζει τα εμβόλια που παράγονται στη χώρα, αλλά η έγκριση για το εμβόλιο της Medigen δόθηκε πολύ βιαστικά.

«Δεν υπάρχει ανάγκη για τη ζωή, αλλά και για την υγεία των ανθρώπων της Ταϊβάν, να γίνονται πειραματόζωα σε ένα εργαστήριο», δήλωσε στο Reuters ο Χο Τσιχ-γιανγκ, αναπληρωτής υπεύθυνος του τμήματος διεθνών σχέσεων του KMT.

Περίπου 40% από το σύνολο των 23,5 εκατομμυρίων κατοίκων της Ταϊβάν έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου είτε από το εμβόλιο της AstraZeneca είτε από το εμβόλιο της Moderna, ενώ ποσοστό μικρότερο του 5% του πληθυσμού, έχει εμβολιαστεί πλήρως.

Ωστόσο, σε αντίθεση με ότι συμβαίνει σε άλλες περιοχές της Ασίας, η Ταϊβάν δεν δέχεται μεγάλη πίεση για να επιταχύνει την εκστρατεία του εμβολιασμού της, καθώς αναφέρει μικρό αριθμό κρουσμάτων εσωτερικής μετάδοσης καθημερινά.

Η Ταϊβάν έχει λάβει περισσότερες από δέκα εκατομμύρια δόσεις εμβολίου μέχρι σήμερα, ενώ τον Ιούλιο παρήγγειλε άλλες 36 εκατομμύρια δόσεις από το εμβόλιο της Moderna.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ