today-is-a-good-day
17.1 C
Athens

Συρία: Τζιχαντιστική οργάνωση χαιρετίζει τη «νίκη» των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν

Η τζιχαντιστική οργάνωση Χαγιάτ Ταχρίρ ας Σαμ (ΧΤΣ), ο πρώην συριακός βραχίονας της Αλ Κάιντα, χαιρέτισε χθες Τετάρτη την ανακατάληψη της εξουσίας στο Αφγανιστάν από τους Ταλιμπάν, 20 χρόνια μετά την ήττα τους έπειτα από την εισβολή των δυνάμεων των ΗΠΑ.

Η οργάνωση, η οποία κατέχει μέρος της επαρχίας Ιντλίμπ στη βόρεια Συρία μαζί με άλλες οργανώσεις τζιχαντιστών και ανταρτών, λιγότερο ισχυρές, ανακοίνωσε πριν από μερικά χρόνια ότι διέκοψε τις σχέσεις της με την Αλ Κάιντα.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη τζιχαντιστική οργάνωση που δρα στη Συρία, πέρα από το Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), το οποίο υπέστη αλλεπάλληλες στρατιωτικές ήττες ως την πρώτη του «χαλιφάτου» του τον Μάρτιο του 2019.

«Συγχαίρουμε τους αδελφούς μας Ταλιμπάν και τον λαό μας στο Αφγανιστάν για αυτή την κατάκτηση (…), ζητώντας από τον Θεό να δώσει στη συριακή επανάσταση αποφασιστική νίκη», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η ΧΤΣ.

Η οργάνωση αυτή έχει τις ρίζες της στο Μέτωπο Υποστήριξης, ή Τζαμπχάτ αλ Νούσρα, που εμφανίστηκε στη Συρία το 2012, εν μέσω της ένοπλης σύρραξης, και ορκίστηκε πίστη στην Αλ Κάιντα μετά την άρνησή του να συγχωνευθεί στο ΙΚ.

Το 2013 όμως ο αρχηγός της Αλ Κάιντα, ο Αϊμάν αλ Ζαουάχρι, είχε πει πως είναι ο μοναδικός αντιπρόσωπος της οργάνωσης στη Συρία, αποκαλύπτοντας πως υπήρχε εσωτερική έριδα.

Υπό την πίεση άλλων οργανώσεων αντιτιθέμενων στο καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ, ο αρχηγός του Μετώπου, ο Αμπού Μοχάμαντ αλ Τζουλάνι, ανακοίνωσε εντέλει τον Ιούλιο του 2016 τη διακοπή των δεσμών με την Αλ Κάιντα.

Η οργάνωση μετονομάστηκε αρχικά σε Τζαμπχάτ Φάταχ ας Σαμ, κατόπιν σε Χαγιάτ Ταχρίρ ας Σαμ.

Οι αλλαγές αυτές και η ανακοίνωση πως αποστασιοποιείται από την Αλ Κάιντα δεν μετέβαλαν την άποψη ούτε της Συρίας, ούτε δυτικών και άλλων χωρών, που συνεχίζουν να χαρακτηρίζουν την οργάνωση αυτή «τρομοκρατική». Η ΧΤΣ έχει γίνει στόχος αμερικανικών, ρωσικών και συριακών βομβαρδισμών επανειλημμένα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ