today-is-a-good-day
23.6 C
Athens

Ολλανδία: Ίσως αναγκαστεί να κλείσει την πρεσβεία στην Καμπούλ

Η ολλανδική κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα ότι ίσως χρειαστεί να κλείσει την πρεσβεία της στην Καμπούλ και ότι καταβάλλει προσπάθειες να φέρει πίσω κάποιους από τους Αφγανούς που είναι μέλη του προσωπικού της, καθώς επιδεινώνεται σοβαρά η κατάσταση της ασφάλειας στο Αφγανιστάν.

Η υπουργός Εξωτερικών Ζίγκριντ Κάαγκ δήλωσε σε δημοσιογράφους στη Χάγη ότι η Ολλανδία σκοπεύει να κρατήσει ανοικτή την πρεσβεία όσο το δυνατόν περισσότερο, αλλά αυτό μπορεί να αποδειχθεί ανέφικτο, εάν η Καμπούλ πολιορκηθεί από τους ταλιμπάν ή καταληφθεί από τους ισλαμιστές μαχητές.

Εκπρόσωπος του ολλανδικού υπουργείου Εξωτερικών επιβεβαίωσε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μείωση του αριθμού των εργαζομένων της πρεσβείας, αλλά δεν διευκρίνισε πόσοι Ολλανδοί υπάλληλοι παραμένουν εκεί, επικαλούμενη ανησυχίες για την ασφάλειά τους.

«Αξιολογούμε όλες τις εναλλακτικές», δήλωσε η Τέσα βαν Στάντεν.

Το ολλανδικό δίκτυο NOS μετέδωσε ότι η υπουργός Άμυνας Ανκ Μπάιλεβελντ δήλωσε πως ο αριθμός των Αφγανών μεταφραστών και τοπικών υπαλλήλων που θα απομακρυνθούν από τη χώρα ανέρχεται σε «μερικές δεκάδες».

Την περασμένη εβδομάδα, το ολλανδικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τους Ολλανδούς πολίτες που παρέμεναν στο Αφγανιστάν να εγκαταλείψουν άμεσα τη χώρα και προειδοποίησε ότι η πρεσβεία δεν θα είναι σε θέση να τους προσφέρει βοήθεια ή να τους απομακρύνει από εκεί.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ