today-is-a-good-day
14.7 C
Athens

Να είμαστε διαρκώς στο πλευρό των αθλητών μας – Γράφει η Νόνη Δούνια

Η συγκίνηση και η υπερηφάνεια όλων των Ελλήνων με κάθε μετάλλιο που κερδίζουν οι αθλητές μας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, όπως και σε κάθε μεγάλη αθλητική διοργάνωση, είναι αδιαμφισβήτητη. Τα νέα και οι φωτογραφίες των νικών των συμπατριωτών μας κυκλοφορούν παντού, κερδίζοντας αμέτρητα «like» και «repost» στα social media. Είναι, όμως, αρκετή η, εκ του αποτελέσματος, αναγνώριση της μεγάλης προσπάθειας των Ολυμπιονικών μας; Σαφώς και όχι.

Της Νόνης Δούνια *

Την αλήθεια αυτή, που γνωρίζουμε όλοι, αλλά τείνουμε – δυστυχώς – να ξεχνάμε, μας υπενθύμισε η ιστορία του αρσιβαρίστα Θοδωρή Ιακωβίδη, ο οποίος ανακοίνωσε πρόσφατα από το Τόκιο πως δεν μπορεί να συνεχίσει την λαμπρή  αθλητική του πορεία, λόγω των πρακτικών, οικονομικών δυσκολιών, που αντιμετωπίζει.

Η ουσιαστική στήριξη προς τους αθλητές μας και η ηθική αναγνώριση της κοπιαστικής προσπάθειας και των συνεχών θυσιών, που αυτοί κάνουν καθημερινά σε κάθε επίπεδο (προσωπικό, οικογενειακό, κοινωνικό, ψυχολογικό, οικονομικό), πρέπει να είναι διαρκής. Και αυτό επειδή η πραγματική δοκιμασία κάθε αθλητή δεν περιορίζεται στη λίγη ώρα της αναμέτρησής του στο στάδιο, με τους αντίπαλους συναθλητές του. Αντιθέτως, ανατρέχει πολύ νωρίτερα. Συχνά, δε, διαρκεί πολλά χρόνια, ίσως και δεκαετίες.

Έχοντας η ίδια ασχοληθεί με τον πρωταθλητισμό και μυήσει τα παιδιά μου σε αυτόν, γνωρίζω καλά τον τεράστιο αγώνα, την ψυχική δύναμη και την μεγάλη πειθαρχία, που απαιτούνται, για να ανταπεξέλθει κανείς στις χρονοβόρες και κοπιώδεις προπονήσεις και να υπερπηδήσει όλα τα εμπόδια, που συναντά στην πορεία του.

Οι δυσκολίες, όμως, αυτές, αξίζουν και με το παραπάνω, καθώς ο αθλητισμός μόνο καλά έχει να μας δώσει. Βοηθά όχι μόνο να βελτιώνουμε τη φυσική μας κατάσταση, αλλά και να ισορροπούμε ψυχικά. Μας δίνει υγιή πρότυπα, μας καλλιεργεί σημαντικές ηθικές αξίες, όπως αυτές της ευγενούς άμιλλας και του ομαδικού πνεύματος, ενώ μας διδάσκει να έχουμε πειθαρχία και να προσπαθούμε σκληρά και με συνέπεια για την επίτευξη στόχων μας. Και, βέβαια, μας μαθαίνει ένα από τα πιο σημαντικά και χρήσιμα πράγματα στη ζωή: ότι δεν μπορούμε να κερδίζουμε πάντα και πως θα πρέπει να αποδεχόμαστε την όποια αποτυχία μας και να την αξιοποιούμε στο έπακρο για να γίνουμε καλύτεροι.  Για αυτό και η ενασχόληση μαζί του πρέπει να ενθαρρύνεται με κάθε τρόπο. Και, φυσικά, να εξυμνείται καθημερινά, όχι κάθε 4 χρόνια.

Αυτό θα το διασφαλίσουμε, πρώτα από όλα, εμείς οι ίδιοι. Οι γονείς, οι δάσκαλοι, αλλά και όλο το κοινωνικό σύνολο. Καθώς και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, τα οποία θα ήταν καλό να αφιερώνουν περισσότερο χρόνο σε αθλητικά προγράμματα και οργανώσεις, προτρέποντας, έτσι, περισσότερους νέους να «γευτούν» τη χαρά του αθλητισμού. Τέλος, η στήριξη της Πολιτείας είναι επιβεβλημένη και αυτονόητη, αφού το αρμόδιο Υπουργείο έχει, από την αρχή της διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, θέσει στο επίκεντρο της πολιτικής του τους ίδιους τους αθλητές και τις ανάγκες τους.

Ας στηρίζουμε και ας θαυμάζουμε, λοιπόν, τους αθλητές μας συνέχεια και όχι περιστασιακά. Η παρακολούθηση όλης της προσπάθειάς τους, βήμα προς βήμα, εξάλλου, θα μας κάνει να νιώσουμε πολύ μεγαλύτερη τη χαρά και την ηθική ικανοποίηση της νίκη τους, μιας και θα έχουμε μοιραστεί μαζί τους όλη την επίπονη διαδρομή.

* Η κα Νόνη Δούνια είναι Βουλευτής Α’ Πειραιά και Νήσων με τη Ν.Δ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ