today-is-a-good-day
17.1 C
Athens

Βουλγαρία: Το ITN απέτυχε να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού, νέες εκλογές ενόψει

Το μεγαλύτερο πολιτικό κόμμα της Βουλγαρίας Υπάρχει Τέτοιος Λαός (ITN) δεν έλαβε την υποστήριξη δύο μικρών κομμάτων με πρόγραμμα κατά της διαφθοράς για να σχηματίσει κυβέρνηση μειοψηφίας, με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι πιθανότητες για διεξαγωγή νέων βουλευτικών εκλογών στη χώρα, που θα είναι οι τρίτες μέσα σε ένα χρόνο.

Ο επικεφαλής του αντισυστημικού ITN Σλάβι Τριφόνοφ δήλωσε σήμερα πως εγκαταλείπει τις προσπάθειες για το σχηματισμό κυβέρνησης μετά την άρνηση των δύο μικρότερων κομμάτων να την υποστηρίξουν.

«Χωρίς την υποστήριξη των κομμάτων διαμαρτυρίας δεν θα προτείνουμε κυβέρνηση», δήλωσε ο Τριφόνοφ μέσω της σελίδας του στο Facebook.

Το αντισυστημικό ITN κέρδισε με μικρή διαφορά στις 11 Ιουλίου τις δεύτερες βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν φέτος στη χώρα, ενισχυμένο από τη δημόσια οργή για την εκτεταμένη διαφθορά έπειτα από μια δεκαετία κυριαρχίας του κεντροδεξιού πρώην πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ.

Όμως με μόλις 65 έδρες, χρειάζεται την υποστήριξη άλλων κομμάτων στο κατακερματισμένο 240μελές κοινοβούλιο. Αλλά η άρνηση του ITN να συζητήσει για τους υπουργούς ή να υπογράψει μια ξεκάθαρη πολιτική συμφωνία αποξένωσε τους εν δυνάμει συμμάχους του.

Σήμερα το κόμμα Δημοκρατική Βουλγαρία αρνήθηκε να υποστηρίξει την κυβέρνηση που προτάθηκε από το ITN, λέγοντας ότι δεν έχει ξεκάθαρο πολιτικό πρόγραμμα να ξεριζώσει την εκτεταμένη διαφθορά και ότι αποτελείται από υπουργούς για τους οποίους πιστεύει ότι είναι ακατάλληλοι για να φέρουν σε πέρας την αποστολή. Το ίδιο είχε γίνει χθες και με το σχηματισμό Αντισταθείτε! Έξω η Μαφία!.

«Δεν μπορούμε να προδώσουμε τους υποστηρικτές μας … υποστηρίζοντας μία κυβέρνηση την οποία δεν μπορούμε να αποκαλέσουμε κυβέρνηση αλλαγής», δήλωσε ο Χρίστο Ιβάνοφ, ένας από τους ηγέτες της συμμαχίας Δημοκρατική Βουλγαρία.

Οι Σοσιαλιστές, η υποστήριξη των οποίων χρειάζεται για να εξασφαλισθεί μια κοινοβουλευτική πλειοψηφία, δήλωσαν ότι δεν θα προσφέρουν την υποστήριξή τους παρά μόνο αν το ITN αποσύρει τον υποψήφιό του για το υπουργείο Εσωτερικών πριν από την ψηφοφορία για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης αύριο, Τετάρτη.

Ενδεχόμενη αποτυχία του ITN να σχηματίσει κυβέρνηση θα ενισχύσει σοβαρά τις πιθανότητες να διεξαχθούν φέτος νέες εκλογές.

Βάσει του συντάγματος, θα υπάρξουν άλλες δύο απόπειρες σχηματισμού κυβέρνησης από άλλα πολιτικά κόμματα, όμως πολιτικοί αναλυτές λένε πως οι πιθανότητες να επιτύχουν είναι περιορισμένες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ