today-is-a-good-day
23.5 C
Athens

ΕΕ: Θεωρεί «καλή ιδέα» την ανέγερση φράκτη στα σύνορα της Λιθουανίας με τη Λευκορωσία

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί «καλή ιδέα» την ανέγερση φράκτη στα σύνορα της Λιθουανίας με τη Λευκορωσία για την αντιμετώπιση των παράνομων διελεύσεων μεταναστών, αλλά δεν θα χρηματοδοτηθεί από την ΕΕ.

Αυτό δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, αρμόδιος για θέματα εσωτερικών υποθέσεων, Γιανς Ανταλμπέρ, ερωτηθείς σχετικά, κατά τη σημερινή ενημέρωση της Επιτροπής προς τον Τύπο. Όπως εξήγησε ο Γ. Ανταλμπέρ, η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων, Ίλβα Γιόχανσον, έχοντας συνομιλήσει με τις λιθουανικές Αρχές για την κατάσταση στα σύνορα με τη Λευκορωσία, τοποθετήθηκε ευνοϊκά σχετικά με την ανέγερση ενός φράκτη, λέγοντας ότι θα μπορούσε να είναι μια «καλή ιδέα». Ωστόσο, «αυτό δεν σημαίνει ότι μια τέτοια υποδομή θα χρηματοδοτηθεί με ευρωπαϊκά κονδύλια», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, σημειώνοντας ότι «δεν υπάρχει καμία αντίφαση μεταξύ του να πούμε ότι η δημιουργία ενός τείχους είναι μια καλή ιδέα και της άρνησης να το χρηματοδοτήσουμε».

Εξάλλου, ο εκπρόσωπος για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Πίτερ Στάνο, ανέφερε ότι, έπειτα από συνομιλία του Ύπατου Εκπροσώπου της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, με τον Ιρακινό ομόλογό του, το Ιράκ διαβεβαίωσε ότι θα αναστείλει προσωρινά τις πτήσεις μεταξύ Βαγδάτης και Μινσκ. Σημειώνεται ότι οι λιθουανικές Αρχές θεωρούν ότι το καθεστώς Λουκασένκο στη Λευκορωσία έχει οργανώσει την εισροή μεταναστών, ιδίως Ιρακινών, ως αντίποινα για τις κυρώσεις της ΕΕ κατά του Μινσκ.

Στις 18 Αυγούστου θα πραγματοποιηθεί έκτακτο Συμβούλιο Υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ, μέσω τηλεδιάσκεψης, με θέμα την εργαλειοποίηση των μεταναστών από το καθεστώς της Λευκορωσίας, κατά της Λιθουανίας. Στην έκτακτη τηλεδιάσκεψη θα λάβουν μέρος και εκπρόσωποι της Frontex, της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Ασύλου (EASO) και της Europol.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ