today-is-a-good-day
14.7 C
Athens

Η διάβρωση των ακτών, απειλή για το παραλιακό μέτωπο των Χανίων

Τη συνολική αντιμετώπιση του προβλήματος της διάβρωσης των ακτών στο βόρειο παραλιακό μέτωπο των Χανίων και στις ακτές των δήμων Κισάμου, Πλατανιά και Αγίων Αποστόλων του δήμου Χανίων προωθεί η Περιφέρεια Κρήτης μέσω της εκπόνησης των απαραίτητων μελετών για την αντιδιαβρωτική προστασία των ακτών.

Όπως επισημαίνεται στην αιτιολογική έκθεση που παρουσιάζει το ΑΠΕ –ΜΠΕ , « η παράκτια διάβρωση αποτελεί ένα μείζων πρόβλημα στο Νομό Χανίων, το οποίο αυξάνεται εκθετικά με το πέρας του χρόνου, δημιουργώντας πληθώρα κοινωνικοοικονομικών προβλημάτων που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης».

Ειδικότερα, για την περιοχή των Αγίων Αποστόλων τονίζεται ότι τα τελευταία χρόνια έχουν παρατηρηθεί μεγάλα φαινόμενα διάβρωσης στην κεντρική παραλία μπροστά από τον οικισμό που έχουν ως επακόλουθο τη δραματική μείωση της ακτής. Εκτός από την αντιδιαβρωτική προστασία των ακτών των Αγίων Αποστόλων, η Περιφέρεια προτίθεται να διερευνήσει και την απαιτούμενη ποσότητα αναπλήρωσης της ακτής μέσω υπολογισμού που στηρίζεται σε μαθηματικά μοντέλα του κυματισμού.

Ανάλογη είναι η εικόνα και στο παραλιακό μέτωπο της περιοχής Πλατανιά Χανίων, όπου τα τελευταία χρόνια έχουν παρατηρηθεί μεγάλα φαινόμενα διάβρωσης στην κεντρική παραλία μπροστά από τον οικισμό, τα οποία έχουν ως επακόλουθο τη δραματική μείωση της ακτής.

Και σε αυτήν την περιοχή θα γίνει διερεύνηση για την απαιτούμενη ποσότητα αναπλήρωσης με βάση τα αποτελέσματα των μαθηματικών μοντέλων υπολογισμού του κυματικού καθεστώτος, της παράκτιας υδροδυναμικής κυκλοφορίας και των τάσεων παράκτιας στερεομεταφοράς στην περιοχή.

Η παράκτια διάβρωση αποτελεί ένα μείζον πρόβλημα και στην περιοχή της Κισσάμου, το οποίο αυξάνεται όπως αναφέρει η έκθεση με το πέρας του χρόνου, δημιουργώντας πληθώρα κοινωνικοοικονομικών προβλημάτων που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης.

Στο παραλιακό μέτωπο της περιοχής Καστελίου Κισσάμου τα τελευταία χρόνια έχουν παρατηρηθεί φαινόμενα έντονης διάβρωσης στην κεντρική παραλία που έχουν ως επακόλουθο τη δραματική μείωση της ακτής. Και σε αυτή την περιοχή προβλέπονται δράσεις αντιμετώπισης του προβλήματος όπως στις παραλίες Αγίων Αποστόλων και Πλατανιά.

Στην αιτιολογική έκθεση τονίζεται και για τις τρεις περιοχές, ότι αποτελούν σημαντικό τουριστικό προορισμό της Κρήτης με σύγχρονες τουριστικές μονάδες και φιλοξενούν σημαντικό αριθμό τουριστών. Η προστασία των ακτών είναι υψίστης σημασίας για την τοπική οικονομία. Συνεπώς, η μελέτη και κατασκευή αντιδιαβρωτικών έργων θα δώσει περαιτέρω δυνατότητες ανάπτυξης της παράκτιας ζώνης και κατά συνέπεια θα αποτελέσει βασικό πλεονέκτημα για την ανάπτυξη της ναυτιλίας, της αλιείας, του τουρισμού, και της οικονομίας γενικότερα της περιοχής.

Η μελέτη θα περιλαμβάνει όλα τα απαιτούμενα στάδια μέχρι και την τελική αδειοδότηση των προτεινόμενων αντιδιαβρωτικών έργων. Στο πλαίσιο αυτό θα εκπονηθούν μελέτες τοπογραφίας, λιμενικές μελέτες, στατικές, γεωλογικές, γεωτεχνικές και περιβαλλοντικές μελέτες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ