today-is-a-good-day
20.2 C
Athens

Κ.Βλάσης στο ThePresident: Ισχύς εν τη ενώσει και σε θέματα Διασποράς

Το σύγχρονο περιβάλλον ασφάλειας που έχει διαμορφωθεί στην ευρύτερη περιοχή ελληνικών συμφερόντων, δηλαδή στην βαλκανική χερσόνησο, στο Αιγαίο πέλαγος και στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο, απαιτεί από το Υπουργείο Εξωτερικών τον σχεδιασμό και την εφαρμογή μίας σύγχρονης, ενεργητικής και πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής. Πυλώνες της αποτελούν ο σεβασμός στους κανόνες του διεθνούς δικαίου και η προσήλωση στην αρχή της καλής γειτονίας, η προώθηση της περιφερειακής ασφάλειας και η εμπέδωση ενός σταθερού γεωπολιτικού συστήματος. Επιδιώξαμε, λοιπόν, ως υπουργείο εξωτερικών τη δημιουργία μίας αρχιτεκτονικής περιφερειακής ασφάλειας, που θα βασίζεται στον διάλογο και στη συνεργασία. Στόχος αυτής της προσπάθειας δεν είναι άλλος από την εξασφάλιση του εθνικού συμφέροντος και την επίτευξη της ευημερίας, όχι μόνο του δικού μας λαού, αλλά και των κρατών, με τα οποία μοιραζόμαστε τη γειτονιά.

Η προσπάθεια αυτή δεν είναι καινούργια. Η ελληνική εξωτερική πολιτική χαρακτηρίζεται από συνέχεια και συνέπεια και ακολούθησε τον δρόμο που χάραξαν προηγούμενες κυβερνήσεις, οι οποίες σε διάστημα πλέον των δέκα ετών καθιέρωσαν σχήματα συνεργασίας με κράτη, με τα οποία μοιραζόμαστε κοινές αρχές και αξίες. Σε αυτήν την προσπάθεια έχουμε μαζί μας από την αρχή την αδελφή Κύπρο, με την οποία από το 2013 έχουμε δημιουργήσει ένα πλέγμα τριμερών και τετραμερών σχημάτων συνεργασίας, που έχει προσδώσει στις χώρες μας γεωπολιτική ισχύ. Το δίκτυο αυτό περιλαμβάνει μία σειρά από χώρες, όπως η Αίγυπτος, το Ισραήλ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ο Λίβανος κ.ά..

*Γράφει ο κ. Κωνσταντίνος Βλάσης

Με τα κράτη αυτά η τριμερής συνεργασία επικεντρώθηκε στην ασφάλεια, στην άμυνα και στην γεωπολιτική αναβάθμιση των σχέσεών μας. Με κάποια δεν έμεινε όμως εκεί. Συγκεκριμένα με το Ισραήλ και την Αίγυπτο, εκμεταλλευόμενοι το momentum της στενότερης συνεργασίας μας σε στρατηγικό επίπεδο, αναπτύξαμε μία σειρά από δράσεις που στον πυρήνα τους φέρουν την Ομογένεια, η οποία αποτελεί αναμφίβολα θεμελιώδες κεφάλαιο για τις χώρες μας.

Με άξονα τη νέα γενιά ομογενών μας υιοθετήσαμε πρωτοβουλίες και δράσεις στο πλαίσιο ενός Προγράμματος, που πήρε την ονομασία «ΝΟΣΤΟΣ» από την επιθυμία και τη λαχτάρα για επιστροφή στην μητέρα Πατρίδα. Σε αυτό ακριβώς το πλαίσιο έχουμε δημιουργήσει μία κοινότητα ομογενών από την Ελλάδα, την Κύπρο και τις φίλες χώρες του Ισραήλ και της Αιγύπτου, σε τριμερή σχήματα. Αυτή η πρωτοβουλία έχει στόχο να φέρει κοντά νέες και νέους των Ομογενειών μας, με σκοπό την ανάπτυξη σχέσεων, τη δημιουργία διαύλων επικοινωνίας και την γνώση της ιστορίας, των ηθών και των εθίμων, όπως και των αξιών που ενώνουν τους τρεις λαούς. Είναι προφανές ότι αυτό δεν είναι αποτελεί μεμονωμένη πρωτοβουλία, αλλά στοχευμένη δράση, δεδομένου ότι η Διασπορά των χωρών αυτών απαρτίζεται από ταλαντούχους νέους και νέες, οι οποίοι προοδεύουν στις χώρες διαμονής τους. Μέλημά μας είναι να τους φέρουμε σε επαφή και να συμπράξουν προς όφελος δικό τους και των πατρίδων τους. Εδώ εντοπίζεται και ο ρόλος της Πολιτείας, που δεν είναι άλλος από το να αναλάβει πρωτοβουλίες που ενισχύουν τις σχέσεις μεταξύ των λαών, όπου και αν αυτοί κατοικούν στον κόσμο. Με αυτόν τον τρόπο θα εμβαθύνουμε περισσότερο τις σχέσεις μας «από κάτω προς τα πάνω», ενισχύοντας ακόμα περισσότερο τις ήδη βαθιά σφυρηλατημένες επαφές σε διπλωματικό επίπεδο.

Ο Ιούλιος του 2021 αποτέλεσε τον μήνα επανέναρξης των δράσεων μας στο πλαίσιο του «ΝΟΣΤΟΣ», μετά από ένα πολύ δύσκολο διάστημα, κατά το οποίο η πανδημία ανέβαλε όλες τις δια ζώσης πρωτοβουλίες που είχαμε σχεδιάσει από τον Μάρτη του ‘20 και για ενάμιση σχεδόν χρόνο. Τώρα, ωστόσο, μας δόθηκε η δυνατότητα να ενεργοποιήσουμε μία δράση υπό το σχήμα Ελλάδα-Κύπρος-Αίγυπτος, όπου 15 νέοι των διασπορών μας, 5 από κάθε χώρα, πραγματοποιούν αυτές τις ημέρες επισκέψεις σε θεσμούς και εμβληματικά ιστορικά μνημεία στις τρεις χώρες και συναντούν τις πολιτικές και πολιτειακές ηγεσίες. Σε αυτούς τους ανθρώπους βλέπουμε το μέλλον της Ομογένειας, τους σύγχρονους πρεσβευτές των αξιών και ιδανικών μας στο εξωτερικό. Επενδύουμε πάνω τους, εμπεδώνουμε τις σχέσεις μεταξύ τους και αναμένουμε από αυτούς να κρατούν στην καρδιά τους αναμμένη την φλόγα της φιλοπατρίας. Επιπλέον, το προσεχές φθινόπωρο προγραμματίζεται να λάβει χώρα στο Κάιρο επετειακή εκδήλωση αφιερωμένη στη συμπλήρωση διακοσίων ετών από την έναρξη της ελληνικής Επανάστασης, γεγονός που καθιστά την φίλη και σύμμαχο Αίγυπτο συνοδοιπόρο στους φετινούς εορτασμούς. Η συνεργασία Ελλάδας-Κύπρου με την Αίγυπτο, με το Ισραήλ, αλλά και με άλλες χώρες στο εγγύς μέλλον, σε πολιτικές ήπιας ισχύος όπως η Διασπορά, δεν είναι αυτόνομη και μεμονωμένη. Αναπτύσσεται υπό το αδιαίρετο πρίσμα των συνεργείων που πραγματοποιούν τα τελευταία χρόνια οι χώρες μας, με σκοπό τη δημιουργία ενός άξονα συνεργασίας, ασφάλειας και ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Μία περιοχή, για την οποία έχουμε την ιστορική ευθύνη να προοδεύσει, να ευημερήσει και σίγουρα να μην καθηλωθεί λόγω αβάσιμων και καιροσκοπικών επιβουλών, που πάντα καταλήγουν στο κενό.

*Ο κ. Κωνσταντίνος Βλάσης είναι Υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ