today-is-a-good-day
20.3 C
Athens

ΗΠΑ: Ο Τζο Μπάιντεν επέλεξε τον Μαρκ Μπρεζίνσκι για τη θέση του Αμερικανού πρεσβευτή στην Πολωνία

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν επέλεξε τον Μαρκ Μπρεζίνσκι, έναν αξιωματούχο της εξωτερικής πολιτικής που είναι ευθυγραμμισμένος με τις επιλογές του Δημοκρατικού Κόμματος και έχει σχέσεις με την Πολωνία, για τη θέση του πρεσβευτή των ΗΠΑ στη χώρα.

Η Πολωνία θεωρείται ένα ισχυρό προπύργιο της Δύσης κατά της Ρωσίας.

Ο Μπάιντεν ενδιαφέρεται για την ενίσχυση των συμμαχιών των ΗΠΑ στην Ευρώπη, προκειμένου να αντιμετωπίσει την δυναμική στάση της Κίνας, με δεδομένες τις καλές σχέσεις μεταξύ της Ουάσινγκτον για των χωρών αυτών.

Η Πολωνία και οι ΗΠΑ είναι δύο χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ.

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε χθες την επιλογή του Μπρεζίνσκι, ο οποίος μιλάει πολωνικά και έχει υπηρετήσει ως πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Σουηδία, επί προεδρίας του Μπαράκ Ομπάμα, όταν ο Μπάιντεν ήταν αντιπρόεδρος της αμερικανικής κυβέρνησης.

Ο Μπρεζίνσκι συμμετείχε επίσης στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ υπό τον πρόεδρο Μπιλ Κλίντον.

Ο πατέρας του, o Ζμπίγκνιου Μπρεζίνσκι είχε γεννηθεί στην Πολωνία, ενώ διετέλεσε Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ επί προεδρίας του Τζίμι Κάρτερ, ασκώντας επιρροή την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου.

Ο ίδιος είχε υποστηρίξει μία σκληρή στάση για την αντιμετώπιση της (τότε) Σοβιετικής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένης και της Ρωσίας.

Η Πολωνία βρισκόταν στη σοβιετική σφαίρα επιρροής για τέσσερις δεκαετίες, μέχρι την κατάρρευση του κομμουνισμού.

Η αδερφή του, Μίκα Μπρεζίνσκι, είναι συμπαρουσιάστρια της ειδησεογραφικής εκπομπής του MSNBC «Morning Joe», ενώ είχε διαμάχη με τον Ρεπουμπλικάνο προκάτοχο του Μπάιντεν Ντόναλντ Τραμπ.

Οι Δημοκρατικοί κατηγορούσαν συχνά τον Τραμπ ότι ήταν πολύ εύκολος με τη Ρωσία και πολύ γρήγορος για να προσβάλλει τους συμμάχους, ενώ ο ίδιος απέρριπτε τις κατηγορίες αυτές.

Επιπρόσθετα με τους άλλους διπλωματικούς του ρόλους, ο Μπρεζίνσκι ήταν ο πρώτος εκτελεστικός διευθυντής της Ειδικής Επιτροπής του Λευκού Οίκου για την Αρκτική υπό τον πρόεδρο Ομπάμα.

Η περιοχή αυτή συγκεντρώνει το αυξανόμενο στρατιωτικό ενδιαφέρον τόσο της Ρωσίας και των ΗΠΑ, καθώς η υπερθέρμανση του κλίματος ανοίγει περισσότερες ευκαιρίες για τη ναυτιλία, την αλιεία, τις γεωτρήσεις, αλλά την εκμετάλλευση ορυχείων.

Πέρα από τη στενή συνεργασία σε θέματα ασφάλειας, οι δυτικοί σύμμαχοί της βαθιά ρωμαιοκαθολικής Πολωνίας έδσουν έρθει περιστασιακά σε σύγκρουση με τη Βαρσοβία για ζητήματα που σχετίζονται με την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, αλλά και τα δικαιώματα της κοινότητας ΛΟΑΤ.

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε επίσης ότι ο Μπάιντεν έχει καταλήξει σχετικά με τις επιλογές προσώπων για τους πρεσβευτές των ΗΠΑ στις αφρικανικές χώρες του Τόγκο, Μπενίν και Μαλάουι, επιλέγοντας πρόσωπα καριέρας από τη διπλωματική υπηρεσία των ΗΠΑ για την κάθε χώρα.

Όλοι οι διορισμοί απαιτούν την έγκριση της Γερουσίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ