today-is-a-good-day
19.5 C
Athens

Το Λονδίνο «βλέπει» ως πολύ πιθανόν το Ιράν να είναι πίσω από την επίθεση στο τάνκερ Mercer Street

Η Βρετανία, η Ρουμανία και η Λιβερία δήλωσαν χθες στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ότι είναι «πολύ πιθανό» το Ιράν να χρησιμοποίησε ένα ή περισσότερα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα για να πραγματοποιήσει τη θανατηφόρα επίθεση κατά ενός τάνκερ την προηγούμενη εβδομάδα στα ανοιχτά του Ομάν.

«Η επίθεση αυτή διατάραξε και αποτέλεσε έναν κίνδυνο για την ασφαλή διέλευση και την ασφάλεια της διεθνούς ναυσιπλοΐας και ήταν μία ξεκάθαρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου», ανέφεραν οι χώρες σε επιστολή τους προς το 15μελές Συμβούλιο, την οποία έχει δει το Reuters.

«Η πράξη αυτή θα πρέπει να καταδικαστεί από τη διεθνή κοινότητα», πρόσθετε η επιστολή.

Η Τεχεράνη αρνείται την οποιαδήποτε εμπλοκή της στην επίθεση της Πέμπτης στο υπό λιβεριανή σημαία, αλλά ιαπωνικής ιδιοκτησίας τάνκερ μεταφοράς πετρελαϊκών προϊόντων Mercer Street, τη διαχείριση του οποίου έχει η ισραηλινή εταιρία Zodiac Maritime.

Από την επίθεση σκοτώθηκαν ένας Βρετανός και ένας Ρουμάνος που ήταν μέλη του πληρώματος του τάνκερ.

Διπλωμάτες δήλωσαν ότι η Βρετανία αναμένεται να θέσει το ζήτημα σε μία κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας κατά τις επόμενες ημέρες.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας αναμένεται συμπτωματικά να συζητήσει την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας σε μία δημόσια συνεδρίαση που έχει προγραμματιστεί για τη Δευτέρα, υπό την προεδρία του Ινδού πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι, η χώρα του οποίου έχει την προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ τον Αύγουστο.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ρουμανία, μαζί με περιφερειακούς και διεθνείς εταίρους πραγματοποιούν μία λεπτομερή έρευνα για την επίθεση αυτή. Θα ενημερώσουμε το συμβούλιο εν ευθέτω χρόνω», ανέφεραν στην ίδια επιστολή, η Βρετανία, η Λιβερία και η Ρουμανία.

Οι ΗΠΑ και η Βρετανία ανακοίνωσαν την Κυριακή ότι θα συνεργαστούν με τους συμμάχους τους για να αντιδράσουν στην επίθεση.

Το Ισραήλ έγραψε ξεχωριστά προς το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ υποστηρίζοντας ότι «θα συνεχίσει να λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των πολιτών του»

«Οι αυξανόμενες επιθετικές ενέργειες του Ιράν θέτουν σε κίνδυνο την περιοχή μας και όχι μόνο, και αναμένουμε από το Συμβούλιο Ασφαλείας να λάβει συγκεκριμένη και αποφασιστική δράση για τον περιορισμό αυτού του αυξανόμενου κινδύνου», έγραψε ο πρεσβευτής του Ισραήλ στις ΗΠΑ και στον ΟΗΕ Γκίλαντ Ερντάν.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ