today-is-a-good-day
20.1 C
Athens

Η αποτελεσματική διαχείριση των πυρκαγιών και οι συγκρίσεις με το Μάτι

Άμεση ήταν η κινητοποίηση της Πολιτικής Προστασίας και ολόκληρου του κρατικού μηχανισμού στην μεγάλη πυρκαγιά της Βαρυμπόμπης, που στο διάβα της καίει τα πάντα.

Σε χρονο-ρεκορ στήθηκε μια γιγαντιαία επιχείρηση εκκένωσης όλων των απειλούμενων οικισμών της περιοχής και πόρτα-πόρτα αστυνομικοί και πυροσβέστες απομάκρυναν όσους από τους κατοίκους ήταν εγκλωβισμένοι στα σπίτια τους και δε μπορούσαν να μετακινηθούν από τους «φλεγόμενους» οικισμούς.

Ένα μεγάλο στοίχημα που η κυβέρνηση κέρδισε, επειδή λειτούργησε με σοβαρότητα, υπευθυνότατά και υψηλό επαγγελματισμό ακολουθώντας κατά γράμμα τις οδηγίες που προβλέπονται στα σχέδια διαχείρισης τέτοιων επικίνδυνων  κρίσεων (φυσικών φαινομένων).

Του Κώστα Πασίση

Το σχέδιο αντιμετώπισης της πυρκαγιάς ήταν τόσο καλά οργανωμένο που υπήρχε πρόβλεψη και φροντίδα ακόμη και για τη μεταφορά πυρόπληκτων σε ξενοδοχεία για να βγάλουν τη δύσκολη νύκτα.

H επιτυχής διαχείριση της χθεσινής πυρκαγιάς έδειξε και την ειδοποιό διαφορά ανάμεσα στη ΝΔ και στη διακυβέρνηση  ΣΥΡΙΖΑ που το 2018, στη φωτιά στο Μάτι, περισσότεροι από εκατό άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, λόγω ερασιτεχνισμού των υπευθύνων και της έλλειψης αξιόπιστου σχεδίου.

Κομβικό ρόλο στην επιτυχή διάσωση των κατοίκων έπαιξε η λειτουργία της γραμμής 112 που ειδοποίησε άμεσα όλους τους κατοίκους της περιοχής να απομακρυνθούν από τη διακεκαυμένη ζώνη.

Την ίδια στιγμή στη μεγάλη μάχη συντεταγμένα ρίχθηκαν όλες οι διαθέσιμες δυνάμεις, με δεδομένο ότι παράλληλα βρίσκονταν σε εξέλιξη και αλλά πύρινα μέτωπα σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Συνολικά επιχειρούσαν 512 πυροσβέστες, 150 οχήματα, 9 ελικόπτερα, εκ των οποίων τα τρία διέθεσε ο στρατός και επτά αεροσκάφη. Στη διάρκεια της μεγάλης επιχείρησης έγιναν 315 απεγκλωβισμοί κατοίκων.

Από την πρώτη στιγμή ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μετέβη στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος, στο Χαλάνδρι και ενημερώθηκε για τις πυρκαγιές που βρίσκονταν  σε εξέλιξη στη Βαρυμπόμπη και σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, οι μεγαλύτερες εκ των οποίων στην Εύβοια, στη Μεσσηνία και στην Κω.

Στο πεδίο την ίδια ώρα βρισκόταν η ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, όπως και όλη η διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής και οι δήμαρχοι των πυρόπληκτων περιοχών.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης επεσήμανε  ότι οι υπηρεσίες του κράτους ήταν παρούσες για την προστασία των πολιτών με αίσθημα ευθύνης και αυταπάρνησης, τονίζοντας  ότι η εκκένωση των περιοχών έγινε με υποδειγματικό τρόπο.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς στις σύντομες δηλώσεις του εστίασε στην προστασία της ανθρώπινης ζωής.

«Οι ώρες είναι κρίσιμες και εξαιρετικά επικίνδυνες. Η χώρα αντιμετωπίζει έναν από τους χειρότερους καύσωνες των τελευταίων 40 ετών. Μπροστά στον κίνδυνο η ανθρώπινη ζωή είναι πάνω από όλα», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ